ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η τροχαία θα στέλνει τα πρόστιμα με sms, στο Viber και στο gov.gr

Τι αλλάζει με το κεντρικό μητρώο Οχημάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τροχαία: Τι αλλάζει με το κεντρικό μητρώο Οχημάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Mε το Μέγαρο Μαξίμου να στρέφει το ενδιαφέρον του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και να επιχειρεί να κερδίσει πόντους στο πεδίο της αποτελεσματικότητας, της αξιοπιστίας και της επιβολής της νομιμότητας, η κυβέρνηση -και συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου– προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της RealNews, σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Οι παρεμβάσεις αυτές εστιάζουν στη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου οχημάτων, δηλαδή ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται τα στοιχεία όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλλονται και θα εισπράττονται τα πρόστιμα από τις τροχαίες παραβάσεις, με βάση τη βέλτιστη διεθνή εμπειρία από προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενιαία καταγραφή

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προαναγγέλλει ότι θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Νοεμβρίου ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την ενιαία καταγραφή των κλήσεων, το οποίο θα μπορεί να δέχεται κλήσεις από διάφορες πηγές, όπως εγκατεστημένες κάμερες και ηλεκτρονικές συσκευές του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «R», στις υφιστάμενες λίγες κάμερες (17 στην Αττική Οδό) αναμένεται να προστεθούν στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη σχεδόν 400 ακόμη έως το καλοκαίρι του 2025, οι οποίες, εκτός από την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων, θα μπορούν να διακριβώσουν και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τις πινακίδες του εκάστοτε οχήματος.

Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα θα μπορεί, επίσης, να ελέγχει κατά πόσον ένα αυτοκίνητο κυκλοφορεί έχοντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, όπως ΚΤΕΟ, ενεργή ασφαλιστική κάλυψη και τέλη κυκλοφορίας.

Ακολούθως θα προβλέπεται η δυνατότητα να αναζητηθεί ο πολίτης και να του γίνεται ψηφιακά η επίδοση του προστίμου μέσω sms, Viber ή μέσω της θυρίδας του κάθε πολίτης στο gov.gr.

Επίσης, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να αυτοματοποιεί την αφαίρεση του διπλώματος, αλλά και την απόδοση των πόντων του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ), να προσφέρει άμεση ηλεκτρονική εξόφληση με τη χρήση του ενιαίου συστήματος πληρωμής με μοναδικό κωδικό RF.

Exit mobile version