Η Βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη – Πώς θα την φτιάξετε
Δείτε αναλυτικά την συνταγή και τη μέθοδο εκτέλεσης της βασιλόπιτας του Άκη ΠετρετζίκηΒασιλόπιτα σημαίνει παράδοση! Έχοντας απολαύσει (με το παραπάνω) μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες αυτές τις μέρες, η βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς είναι το αποκορύφωμα. Αρκεί βέβαια να φτιαχτεί σωστά. Όπως δηλαδή την προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.
Αυτή είναι η πιο… δημοφιλής βασιλόπιτα:
Συστατικά
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 γρ. μαστίχα
7 γρ. μαχλέπι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι
1-2 πορτοκάλια ξύσμα
2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για μείγμα Β
4 αυγά (200 γρ.)
75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
Για μείγμα Γ
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Χτυπάμε το βούτυρο και άχνη στο μίξερ με το «φτερό» πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, σταμάταμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια που δουλεύει το μίξερ παίρνουμε τα υπόλοιπα υλικά από το πρώτο μείγμα (εκτός από το πορτοκάλι) και τα χτυπάμε σε ένα μπλεντεράκι με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη για να γίνουν σκόνη. Όταν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε αυτή τη σκόνη στο μείγμα με το βούτυρο και την άχνη και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος Β σιγά σιγά. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα Γ και ανακατεύουμε πολύ σιγά με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 25 εκ. με αφαιρούμενα πλαϊνά και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
Πριν το ψήσιμο βάζουμε το φλουρί!!!
Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Tip
Καλό είναι το βούτυρο να το χτυπάμε όταν είναι εκτός ψυγείου για κάποια ώρα ώστε να είναι μαλακό…
Χριστουγεννιάτικο λαϊκό λαχείο 2018: Στη Λάρισα το τυχερό δελτίο των 2 εκατ. ευρώ
Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα -Βροχές και καταιγίδες