ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είδηση – «βάλσαμο» στο δημογραφικό μαράζωμα της χώρας: Ανοίγει το σχολείο στην Ψέριμο μετά από 14 χρόνια!

Τα παιδικά χαμόγελα θα δώσουν ζωή ξανά στο ανακαινισμένο σχολείο της Ψερίμου - Το σχολικό «κουδούνι» είχε σιγήσει από το 2009!

Τα παιδικά χαμόγελα θα δώσουν ζωή ξανά στο ανακαινισμένο σχολείο της Ψερίμου - Το σχολικό «κουδούνι» είχε σιγήσει από το 2009!
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ψέριμος – σχολείο: Όπου επιστρέφουν οι παιδικές φωνές, επιστρέφει η ζωή. Όπου ανοίγει ένα σχολείο, ανατέλλει η ελπίδα για κάθε τοπική κοινωνία, ειδικά όταν αυτή είναι ακριτική.

Επιτέλους και μία ευχάριστη είδηση για την πατρίδα μας, έρχεται από την Ψέριμο που θα ανοίξει τις πόρτες του σχολείου του μετά από 14 ολόκληρα χρόνια!

Τα τελευταία έτη το δημογραφικό μαράζωμα της χώρας μας, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να κλείνουν δεκάδες σχολεία στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά. Δημοσιεύματα που προκαλούν θλίψη, παρουσιάζουν κάθε χρόνο μεγάλες λίστες από νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια που βάζουν λουκέτο και μένουν αδειανά κτήρια.

Σχολεία που κάποτε έσφυζαν από ζωή και ετοίμαζαν το μέλλον της Ελλάδας, σήμερα γίνονται αχρηστευμένες δομές που υποκύπτουν στη δημογραφική ερήμωση της πατρίδας μας.

Αυτή παραμένει η μεγάλη εικόνα μιας χώρας που αυτοκτονεί πληθυσμιακά, ωστόσο κάθε είδηση που ανατρέπει έστω και λίγο την τάση «αφανισμού» των σχολείων μας, είναι άξια χαράς, συγκίνησης και – φυσικά – ανάδειξης.

Αυτή η είδηση λοιπόν έρχεται από τη μικρή μας Ψέριμο, το ακριτικό νησάκι των Δωδεκανήσων ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω. Το τελευταίο σχολικό «κουδούνι» που ακούστηκε στην Ψέριμο, χτύπησε το 2009. Έκτοτε το σχολείο παρέμεινε ερειπωμένο και κλειστό. Σήμερα στην Ψέριμο ζουν 30 μόνιμοι κάτοικοι και δύο παιδιά 6 και 7 ετών, ο Πανορμίτης και ο Ταξιάρχης.

Αυτά τα παιδιά έγιναν η αφορμή για να παρθεί απόφαση να ανακαινιστεί το σχολείο και με δωρεές Ελλήνων της διασποράς έγιναν οι απαραίτητες επισκευές. Και τώρα ήρθε η ώρα που το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει ξανά στην Ψέριμο και τα παιδιά του νησιού θα μπουν κάτω από μια φιλόξενη σχολική στέγη!

Τη σπουδαία ανακοίνωση έκανε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης. Τα εγκαίνια του σχολείου γέμισαν με χαρά και συγκίνηση τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού. Τη φετινή σχολική χρονιά θα υποδεχθεί αυτούς τους δύο μαθητές στο νηπιαγωγείο και έναν δάσκαλο ο οποίος θα τοποθετηθεί αύριο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι οικογένειες των δύο παιδιών θα επιδοτηθούν από τον δήμο της Ψερίμου, με 5000 ευρώ το χρόνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο και να βρεθούν και άλλα παιδιά ώστε να υπάρξει μια υποστήριξη» είπε ο δήμαρχος.

Πέρα από την κοινωνική διάσταση αυτής της όμορφης είδησης που συγκινεί όσους πονούν για τον τόπο τους, το άνοιγμα του σχολείου στην Ψέριμο είναι και μια κίνηση με εθνική διάσταση καθώς δίνει το μήνυμα πως ο παλμός των ακριτικών νησιών που εποφθαλμιούν οι «γείτονες» συνεχίζει να χτυπά. Μακάρι να έρθουν μέρες που και άλλα σχολεία ακριτικών περιοχών μας, θα γεμίσουν με παιδικά χαμόγελα.

 

Exit mobile version