Εικόνα φτώχειας από ΣΕΛΠΕ: Το 70% του οικογενειακού εισοδήματος πάει για ενοίκια, λογαριασμούς και φόρους!
«Βουλιάζουν» στις πάγιες οφειλές και την οικονομική ασφυξία τα νοικοκυριά της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει έρευνα του ΣΕΛΠΕΈρευνα ΣΕΛΠΕ: Με μια τρύπια «βάρκα» που μπάζει νερά και βυθίζεται στο χάος της φτώχειας, ομοιάζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό εν μέσω της κρίσης ακρίβειας, με απόλυτες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παραμένει «τροχονόμος» των ανατιμήσεων και παθητικός θεατής στην οικονομική αφαίμαξη των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Οι σύνδεσμοι και οι οργανώσεις που ασχολούνται με την παρατήρηση του καταναλωτικού ρεύματος στην Ελλάδα, δεν σταματούν να σημαίνουν «κόκκινο» συναγερμό για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά. Πριν από μία εβδομάδα είχε δημοσιευθεί έρευνα του ΙΕΛΚΑ στην οποία διαπιστωνόταν πως 4 στους 5 Έλληνες έχουν στραφεί σε φθηνότερα τρόφιμα β’ ποιότητας, 8 στους 10 κόβουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και 2 στους 3 αναβάλλουν εργασίες συντήρησης στο σπίτι και το αυτοκίνητο τους.
Στο «μαύρο» τοπίο της καταναλωτικής συμπεριφοράς, έρχεται να προσθέσει κάμποσα αποκαρδιωτικά στοιχεία ακόμα, η εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου, που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας, με την επιστημονική αξιοπιστία του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με αυτήν την αποκαλυπτική έρευνα λοιπόν, προκύπτει ότι οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος! Συγκεκριμένα το ποσό των μηνιαίων λογαριασμών αντιστοιχεί στο 33%, έναντι 30% τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
ΤΡΟΜΕΡΟ ΔΩΡΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ!
Αυτό σημαίνει πως για διατροφή, ψυχαγωγία, εστίαση, ψώνια, συντήρηση του σπιτιού και του αυτοκινήτου και λοιπές προσωπικές ανάγκες, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να διαθέσουν μόνο το 30% του εισοδήματος τους, και αυτό – εάν και εφόσον δεν υπάρχουν χρωστούμενα! Και οπωσδήποτε μιλούμε για οικονομικό «Γολγοθά», για τα χιλιάδες σπιτικά στα οποία συνεισφέρουν μισθοί των 400, 500 και 600 ευρώ.
Με τόσο στενά περιθώρια στην διαχείριση των ανελαστικών δαπανών, συμπεραίνει κανείς πως αν χάσει την εργασία του ακόμα και ένα μέλος του νοικοκυριού, ο κίνδυνος να βρεθεί στον δρόμο μια ολόκληρη οικογένεια είναι κάτι περισσότερο από πιθανός.
Βλέποντας αυτά τα νούμερα καταλαβαίνει κανείς πως ο λογαριασμός απλά δεν «βγαίνει» και οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να «κόβουν» από όσες δαπάνες θεωρούνται «ελαστικές» προκειμένου να βγάλουν τον μήνα. Ως συνέπεια παρατηρείται μια δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, αφού οι Έλληνες πλέον μετατρέπονται σε «δουλοπάροικους» που εργάζονται μόνο για να εξυπηρετούν πάγιες οφειλές και όλο και περισσότερο απομακρύνονται από τις συνθήκες μιας φυσιολογικής και αξιοπρεπούς ζωής.
Να σημειωθεί πως η έρευνα καταγράφει τη σημαντική αλλαγή που επήλθε στο καταναλωτικό κοινό τον τελευταίο χρόνο, η οποία αφορά κυρίως την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες στο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα.
Το θέμα είναι πως η κατάσταση που επικρατεί στα ενοίκια, τους φόρους και τους λογαριασμούς, δεν υπόσχεται ως τώρα καμία βελτίωση άλλα αντιθέτως προμηνύει επιδείνωση της ακρίβειας. Επομένως ο οικονομικός «στραγγαλισμός» των νοικοκυριών θα καταστεί ακόμα χειρότερος, για όσο καιρό η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λάβει σοβαρά μέτρα.