ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Τα ψεύτικα mail που σας στέλνουν και πρέπει να προσέχετε

Ηλεκτρονικές απάτες: Επιτήδειοι μέσω ψεύτικων email προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους

Ηλεκτρονικές απάτες: Τα ψεύτικα mail που σας στέλνουν και πρέπει να προσέχετε. H συχνότερη μέθοδος εξαπάτησης είναι το λεγόμενο «phishing».
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές απάτες μέσω phishing, γι ‘ αυτό ακριβώς θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις συναλλαγές σας στο διαδίκτυο και με όσα προσωπικά στοιχεία γνωστοποιείτε στον κυβερνοχώρο.

Τα περιστατικά υποκλοπής ποσών από πιστωτικές κάρτες κατά την χρήση τους για ηλεκτρονικές αγορές γίνονται όλο και συχνότερα, με τους επιτήδειους να εξελίσσουν τους τρόπους με τους οποίους δρουν.

Έτσι δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε ποτέ κωδικούς δημοσίως, δεν πρέπει ποτέ να συνδέσμους, ούτε ακόμα από φίλους μας που μπορεί σε κάποιο μήνυμα να στέλνουν ότι χρειάζονται χρήματα γιατί έχουν μείνει στο εξωτερικό χωρίς λεφτά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο 3μηνο του 2022 παγκοσμίως είχαμε 1.200.000 ηλεκτρονικές απάτες και το 23% ήταν οικονομικές απάτες. Θα πρέπει να καταγγέλλονται αυτά», πρόσθεσε η κ. Τσιτσούλα.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι διάφοροι επιτήδειοι μοιάζουν πολύ με όσα στέλνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους και έχουν το ύφος πραγματικών email.

Σε πολλές περιπτώσεις, το υποψήφιο θύμα λαμβάνει email από δήθεν λογαριασμό τράπεζας.

Σε περίπτωση που το θύμα πατήσει το link, μεταφέρεται σε ιστότοπο που του ζητάτε να καταχωρήσει προσωπικά δεδομένα, όπως το username και τον κωδικό πρόσβασης. Έτσι, οι επιτήδειοι έχουν πλήρη έλεγχο του λογαριασμού.






Οι επιτήδειοι είναι πλέον ιδιαίτερα εφευρετικοί και θύματα πέφτουν ακόμα και άτομα εκπαιδευμένα στη χρήση του διαδικτύου:

Ηλεκτρονικές απάτες: Για τη προστασία σας θα πρέπει να:

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του Mega Channel:






Exit mobile version