Ηλίας Μόσιαλος: Τι λέει για το εμβόλιο και τα μέτρα περιορισμού
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε για την πορεία του ιού και την αντιμετώπισή του.Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε για την πορεία του ιού και την αντιμετώπισή του.
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE διευκρίνισε ότι στο καλό σενάριο το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα είναι διαθέσιμο περίπου σε 12-18 μήνες, ενώ τόνισε πως θα χρειαστεί προσοχή στην σταδιακή άρση των μέτρων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Κορονοϊός: Κλειστά τα σχολεία έως τις 10 Μαΐου
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το φάρμακο: Θα ξέρουμε πια ως τα τέλη Μαϊου ποια λειτουργούν περισσότερο, κυκλοφορούν ήδη πάρα πολλά. Όσα δίνονται διεθνώς δίνονται και στην Ελλάδα, δεν μας λείπει κάτι. Ποιο λειτουργεί καλύτερα θα το ξέρουμε σε περίπου 2 μήνες από τώρα.
Για το εμβόλιο: «Είναι πιο σύνθετη υπόθεση, προσπαθούμε να βρούμε κάτι καινούριο για μια νέα νόσο. ‘Εχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές και θα γίνουν και άλλες τις επόμενες εβδομάδες. Αν είμαστε πολύ τυχεροί μπορεί να το έχουμε ως το τέλος της χρονιάς, σε 12-18 μήνες περίπου. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση για τις πατέντες, για να διατεθούν σε όλο τον πλανήτη».
Για το ενδεχόμενο να έχουμε β΄ κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο: «Γι΄ αυτό να είμαστε πάντα προσεκτικοί, το φάρμακο δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Θα μετριάσει τα συμπτώματα ίσως, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή.
Για την ζωή στην διάρκεια της καραντίνας: «Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση. Είμαι 29 μέρες σε ένα σπίτι χωρίς μπαλκόνι, χωρίς κήπο, μέχρι 100 μέρες μας έχουν πει. Να δούμε τί ρίσκα μπορούμε να πάρουμε και πώς σχεδιάζουμε την μερική επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον Μάιο. Με ποια αλληλουχία θα γίνει αυτό, δεν μπορούμε να πάμε ακριβώς στην πλήρη κανονικότητα: «Εξαρτάται πώς θα πάμε τον Απρίλιο, ξέρω ότι είναι δύσκολο. Ειδικά για όσους μένουν σε μικρά σπίτια, πολλά άτομα μαζί. Ας κάνουμε υπομονή».
Για τα σχολεία, κλειστά ως 10 τις Μαϊου: «Όλα αυτά θα εκτιμηθούν με βάση την κατάσταση αντιμετώπισης της νόσου στις αρχές Μαϊου. Οι επιστήμονες σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Η γνώμη μου θα εκφραστεί όταν θα έχω την πλήρη ανάλυση των στοιχείων. Μέχρι τότε θα έχουμε εμπειρία από άλλες χώρες που θα έχουν μια αποκλιμάκωση πριν από μας. Είναι καλό αυτό. Δεν το έχουμε ξαναζήσει ποτέ, δεν είχαμε ποτέ τον μισό πλανήτη σχεδόν αποκλεισμένο. Ας δούμε το όλο εύρος, μέχρι στιγμής είμαστε καλά, αν μπορούμε να το κρατήσουμε έτσι ή και να το βελτιώσουμε».
Για την περίοδο του καλοκαιριού: «Δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής, αν έχει μια κυκλικότητα ο ιός, θα ξέρουμε στις αρχές Ιουνίου αν αυτό συμβαίνει. Εξαρτάται και από την φάση της νόσου. Είναι μια πιθανότητα ( να υποχωρήσει), να μην το «δέσουμε» όμως. Αν δεν γίνει, πρέπει να τον παλέψουμε τον ιό».
Για την επαναφορά στην κανονικότητα: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο δεν πρέπει να γίνει λάθος. Να σχεδιαστεί προσεκτικά, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που κινηθήκαμε γρήγορα. Χρειάζεται διαβούλευση με εκπροσώπους εργοδοτών- εργαζομένων σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και με γιατρούς εργασίας και ειδικούς».
Και για τα καταστήματα το ίδιο: «Για το γεγονός ότι δεν έχουμε αποκτήσει ανοσία. Δεν ξέρουμε πόσοι έχουν εκτεθεί, θα είναι καλό να γίνει μια έρευνα, όχι ακόμη κατά την γνώμη μου, περιορίζουμε την νόσο όσο κρατάμε τα μέτρα. Όταν αρχίσει η επιστροφή στην δραστηριότητα θα πρέπει να σκεφτούμε και να προσέξουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Τα παιδιά πχ θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους παππούδες; Μάλλον όχι. Το στοίχημα είναι να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες».