ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι απίστευτοι: Η χώρα διασύρεται διεθνώς για τα εργασιακά και η Κεραμέως λέει ότι δεν είναι 6ήμερη η εργασία, αλλά 5+1!

Η Νίκη Κεραμέως βάφτισε πενθήμερη την εξαήμερη εργασία και χαρακτήρισε «fake news» τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα!
Είναι απίστευτοι: Η χώρα διασύρεται διεθνώς για τα εργασιακά και η Κεραμέως λέει ότι δεν είναι 6ήμερη η εργασία, αλλά 5+1!

Να στείλει στο… ψυχιατρείο τους Έλληνες πολίτες επιχειρεί η ανεκδιήγητη Νίκη Κεραμέως, που εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να πει ότι το μέτρο της εξαήμερης εργασίας δεν αφορά 6 μέρες αλλά… 5 + 1 (!) και ότι «θωρακίζει» το συμφέρον του εργαζόμενου!

Η νέα υπουργός Εργασίας βγήκε εσπευσμένα στην ΕΡΤ1 να υπερασπιστεί το μέτρο, επειδή τις τελευταίες μέρες τα διεθνή μέσα έχουν βουίξει για τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται (μόνο) στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα σε εκπομπή του αμερικανικού CBS, οι δημοσιογράφοι έκπληκτοι μετέδωσαν την είδηση ότι στην Ελλάδα καθιερώνεται εξαήμερη εργασία, τη στιγμή που όλες οι ανεπτυγμένες χώρες στρέφονται στο να μειώσουν το πενθήμερο σε τετραήμερο. Με παρόμοιο τρόπο σχολιάστηκε το θέμα και από την Daily Mail, όπου σε σχετικό βίντεο ειδήσεων γίνεται λόγος για πισωγύρισμα της Ελλάδας στα εργασιακά.

Επίσης η Washington Post επισημαίνει σε δημοσίευμα πώς «ενώ το τετραήμερο εργάσιμης εβδομάδας έχει αυξηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ, η Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Αλλά και η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζει με τη σειρά της πως «οι εταιρείες σε χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής μικρότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι, εφεξής, μπορούν να κάνουν μια έκτη μέρα εργασίας σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την υπερτροφοδότηση της παραγωγικότητας».

Επιχειρήματα κοροϊδίας από την Κεραμέως

Ενώ όλα αυτά τα μεγάλα διεθνή μέσα συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα οπισθοδρομεί στα εργασιακά δικαιώματα, η Νίκη Κεραμέως τα ακύρωσε όλα μονομιάς λέγοντας ότι είναι… fake news! Σαν να μην είχαν άλλο καημό τα διεθνή πρακτορεία, παρά να αποδομήσουν το «μεγαλείο» των εργατικών νόμων του Μητσοτάκη!

Και πως το αιτιολόγησε η Κεραμέως ότι τα περί εξαήμερης εργασίας είναι fake news; Κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους πολίτες. Είπε ότι δεν γίνεται εξαήμερη η εργασία, αλλά αυτό που αλλάζει είναι ότι στο πενθήμερο προστίθεται μια «έκτακτη ημέρα εργασίας»! Σαν να λέμε δηλαδή ότι η μέρα δεν έχει 24 ώρες, αλλά 23 + 1! Μιλάνε σαν να απευθύνονται σε εγκεφαλικά ανάπηρους πολίτες!

«Είναι ένα άλλο fake news (σ.σ. τα δημοσιεύματα που μιλούν για εξαήμερο) είπε η Νίκη Κεραμέως και συνέχισε: «Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία. Είναι η δυνατότητα για μια έκτακτη ημέρα εργασίας. Το πενθήμερο είναι ο κανόνας, δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Αυτό προβλέπεται μόνο για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δηλαδή για αυτές που λειτουργούν 24 ώρες το 24 ωρο. Όπως για εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες».

Όπως είπε αυτή η επιπλέον ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία. «Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν τον εργαζόμενο» σημείωσε η υπουργός τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας».

Όταν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής επισήμαναν ότι επί της ουσίας μιλάμε για εξαήμερη εργασία, γιατί ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί στον εργοδότη να δουλέψει επιπλέον μέρα (γιατί θα χάσει τη δουλειά του) η Νίκη Κεραμέως κουνούσε… αρνητικά το κεφάλι αρνούμενη την πραγματικότητα, και πρόσθεσε ότι ο εργοδότης «δεν μπορεί να σου λέει κάθε Σάββατο να δουλεύεις», αλλά και ο εργαζόμενος «δεν μπορεί να λέει συνέχεια όχι χωρίς δικαιολογία», με βάση «τα χρηστά ήθη»!

Δηλαδή πλέον ο εργαζόμενος χρειάζεται… δικαιολογία για να πείσει τον εργοδότη ότι δεν μπορεί να δουλέψει παραπάνω από πενθήμερο! Το να θέλει ας πούμε να ξεκουραστεί ο εργαζόμενος ή να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του, πόσοι εργοδότες θα το σεβαστούν ως «δικαιολογία»; Και πόσοι εργοδότες θα απαρνηθούν τα κέρδη τους για να προστατέψουν τα σαββατιάτικα ρεπό των εργαζομένων; Και γιατί πρέπει να βρεθεί σε θέση απολογούμενου ο εργαζόμενος επειδή δεν θέλει να πάρει μέρος στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

@dailymail

This means a 48-hour week for some businesses where employees will be able to work 2 extra hours per day or a sixth day. However, it’s not all bad as employees will receive 40% extra pay for their sixth day of work or 115% more if they work on Sundays. Would you be up for a 6-day week? #greece #work #weekend #money #business #tourism #news

♬ Greek Music – AndyWarner

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Είναι απίστευτοι: Η χώρα διασύρεται διεθνώς για τα εργασιακά και η Κεραμέως λέει ότι δεν είναι 6ήμερη η εργασία, αλλά 5+1!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.