Νοσοκομείο Παπανικολάου: Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εμφανίζουν συνθήκες κατάρρευσης, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Το όλο ζήτημα συνεχίζει να εξελίσσεται σε «βόμβα» στα θεμέλια της Υγείας, και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Μόνιμο θύμα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει ο πολίτης, που βιώνει μια τριτοκοσμική κατάσταση όπου η χειρουργική επέμβαση γίνεται μακρινό «όνειρο», εάν δεν πληρώσει από την τσέπη του χρήματα για απογευματινό χειρουργείο ή δεν απευθυνθεί σε ιδιωτική δομή Υγείας. Οι πολύμηνες αναμονές για χειρουργεία έχουν γίνει πλέον τραγικός κανόνας, και η εξαίρεση είναι να εξυπηρετούνται οι ασθενείς στην ώρα τους και σύμφωνα με τις ανάγκες της υγείας τους.
Πρόσφατα είχαμε αναδείξει από τη Sportime την απελπιστική κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου πάνω από 1.400 ασθενείς περιμένουν ως και 8 μήνες να χειρουργηθούν. Σε δημοσιεύματα που αναδεικνύονται σε συχνή βάση πλέον, διαπιστώνεται ότι το «μπλοκάρισμα» στις χειρουργικές επεμβάσεις αφορά μεγάλο αριθμό νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτήν τη δυστυχώς μεγάλη και θλιβερή λίστα νοσοκομείων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού, ανήκει και το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διαθέσιμων αναισθησιολόγων αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του προσωπικού αυτής της ειδικότητας που απαιτείται για να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας που χρειάζονται τα χειρουργεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά πραγματοποιούνται λιγότερα από τα μισά τακτικά χειρουργεία. Αυτή η τραγική κατάσταση επιβεβαιώνεται από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρό της Χρήστο Καραχρήστο. Σημειώνεται ότι η ΕΝΙΘ πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.
Το νοσοκομείο Παπανικολάου είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και διαθέτει 13 χειρουργικές κλινικές, ορισμένες εκ των οποίων εξυπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Και γι’ αυτόν το μεγάλο όγκο εργασίας, υπάρχουν μόλις 7 αναισθησιολόγοι οι οποίοι εργάζονται με απάνθρωπα ωράρια, επιχειρώντας το αδύνατον: να βγάλουν τη δουλειά 26 αναισθησιολόγων, όσες είναι και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο.
«Το Παπανικολάου εκπέμπει SOS αυτή τη στιγμή. Δουλεύουμε στο 40% των δυνατοτήτων για τα χειρουργεία κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αναμονές», τόνισε ο κ. Καραχρήστος, προειδοποιώντας για κίνδυνο αναστολής τακτικών χειρουργείων. Ήδη ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με το περιστατικό, κυμαίνεται από ένα μήνα μέχρι και δύο χρόνια.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλα κέντρα» όπως είπε ο ίδιος.
Το λειτουργικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, λειτουργεί ακριβώς όπως ένα «τρένο» στη λάθος γραμμή, αφού πρόκειται για ένα έγκλημα στον χώρο της δημόσιας Υγείας με αθέατες – στον πολύ κόσμο – συνέπειες, που όμως συμβαίνει καθημερινά. Το υπουργείο Υγείας εδώ και χρόνια είναι ενήμερο για τις ελλείψεις, άλλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να κρατά τα νοσοκομεία σε καθεστώς ημιλειτουργίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ιδιωτών και των χειρουργείων επί πληρωμή.