Υποχρεωτικές θα είναι πια οι μάσκες στο επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων ενώ δρομολογούνται δράσεις για να εμπεδωθούν οι κανόνες ασφαλούς χρήσης. Ποιος είναι ο κίνδυνος από την ψευδαίσθηση ασφάλειας.
Στις μάσκες και τη σωστή χρήση τους επικεντρώνονται πλέον οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας. Η επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση να είναι υποχρεωτική για τους πολίτες η χρήση της μάσκας στην επόμενη φάση, εκείνη της άρσης των μέτρων, δρομολογεί ουσιαστικά μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στην εμπέδωση των κανόνων που συνεπάγεται η χρήση της.
Επίσης, αλλάζει ουσιαστικά και τα δεδομένα σχετικά με τη διάθεση μασκών στην αγορά – δεν είναι μακρινό το διάστημα που και το υπουργείο Υγείας έψαχνε εναγωνίως να βρει προστατευτικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων και μασκών για το προσωπικό. Όπως φαίνεται έχει εξασφαλιστεί επάρκεια παραγωγής από ελληνικές επιχειρήσεις και η χώρα δεν θα βρεθεί χωρίς την αναγκαία αυτή θωράκιση. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα αναλάβει στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας που ήδη υλοποιεί να επικοινωνήσει τη σωστή χρήση της μάσκας στους πολίτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρση μέτρων: Το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Από την ερχόμενη Δευτέρα η χρήση της μάσκας θα είναι απαραίτητη για όλους όσοι μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για εκείνους που βρίσκονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως πελάτες κι επισκέπτες. «Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής» είπε ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η χρήση της μάσκας θα αφορά τόσο τους εργαζόμενους, εφόσον έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, πχ πωλητές ή ταμειακοί υπάλληλοι, όσο και το κοινό.
Στόχος είναι η αποφυγή μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς, δηλαδή, ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή προσυμπτωματικούς, δηλαδή, ασθενείς που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της νόσου και συνεπώς δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει σημάδια της.
Μάσκες: Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας
Παρόλα αυτά οι ειδικοί προβληματίστηκαν – όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας- γιατί είναι πάντοτε υπαρκτός ο κίνδυνος να χάσει η μάσκα τον προστατευτικό της ρόλο και να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Αυτή την ψευδαίσθηση θα διαλύουν με αλλεπάλληλα μηνύματα οι επιστήμονες και ο ΕΟΔΥ, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τους άλλους κανόνες που θα διέπουν τη ζωή μας, δηλαδή τη φυσική απόσταση και την τήρηση των μέτρων υγιεινής, γενικώς αλλά και ειδικώς πριν και μετά τη χρήση μάσκας.
«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην υποχρεωτική μεν, συμπληρωματική δε χρήση της μάσκας.
Πώς χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα
Η μάσκα μπορεί να αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
Όποιος χρησιμοποιεί μάσκα, θα πρέπει να τηρεί τα εξής:
-Να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.
-Να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει.
-Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.
-Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο.
-Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.