Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αυτές είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που υπάρχει η σκέψη
Η μετάλλαξη Δέλτα θερίζει τη χώρα και τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται. Για ποιες κατηγορίες εργαζομένων υπάρχει η σκέψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό.Η μετάλλαξη Δέλτα θερίζει τη χώρα και τα κρούσματα κορονοϊού όλο και αυξάνονται καθημερινά. Όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, αλλά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει πειστεί ακόμα να κάνει το εμβόλιο. Για ποιες κατηγορίες εργαζομένων υπάρχει η σκέψη να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει πέσει στο τραπέζι, ως μέτρο για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα που εξαπλώνεται με τα ταχύτατους ρυθμούς.
Μέσα στο καλοκαίρι να αναμένεται να ξεκινήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζομένους των οίκων ευγηρίας, με το σκεπτικό ότι έρχονται σε άμεση επαφή με ηλικιωμένους και με ευπαθείς ομάδες.
Όπως είναι λογικό ψηλά στη λίστα βρίσκεται και το υγειονομικό προσωπικό και μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο. Ακόμη μια κατηγορία είναι οι εκπαιδευτικοί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» πιο εύκολα τα παιδιά.
Ωστόσο δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Σύμφωνα με ανάλυση που είχε κάνει ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων (ως προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ECPRD):
«Εδώ που έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή διαρκώς με ευαίσθητες ομάδες, όπως οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό, αυτοί που εργάζονται στους οίκους ευγηρίας, είναι λογικό η στάθμιση να είναι υπέρ της προστασίας της υγείας και άρα, να είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό».
Τόνισε όμως, πως «με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να έχουν εξαντληθεί πρώτα όλα τα άλλα. Δηλαδή μπορεί να εργαστεί εκείνος που να μην έρχεται σε επαφή; Μπορεί να είναι τηλεργασία; Και αν δεν είναι εφικτό, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Και μπορούμε να πούμε να έχουμε μια στάθμιση τέτοια που να λέει ότι μπορεί να γίνει αναστολή. Ό,τι έκαναν στην Ιταλία. Μια άδεια άνευ αποδοχών ή μια άδεια σύντομη μετ’ αποδοχών. Δεν σημαίνει όμως, ότι θα περάσουμε κατευθείαν σε απολύσεις όπως ακούγεται».
Survivor: Η απίστευτη υπόσχεση της Μαριαλένας για τον Σάκη