Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Νομοθετούν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω της πανδημίας
Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Οι Έλληνες βουλευτές είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω της πανδημίας.
Μεταξύ άλλων, στο σώμα του νομικού κειμένου, που θα συζητηθεί στη Βουλή θεσμοθετούνται:
Η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζομένους, καθώς οι προϊστάμενοι και οι εργοδότες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει «να διαμορφώνουν σαφή εικόνα για την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας στους χώρους δουλειάς».
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο το προσωπικό σε νοσοκομεία, δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, αλλά και στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Πιο συγκεκριμένα, διακρίνονται τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Όσοι απασχολούνται:
· σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
· σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου,
· σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται τα εξής:
Δεν προσδιορίζεται χρονική διάρκεια στην αναστολή, αλλά παραμένει αόριστη. Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.
Η αναστολή καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζόμενων στον δημόσιο φορέα αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ στον εργοδότη.
Ως απώτατο χρονικό όριο «επαναξιολόγησης» του υποχρεωτικού εμβολιασμού ορίζεται η 31η Οκτωβρίου.
Προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
«Μπορούμε να αφήσουμε τους ανεμβολίαστους να χειρίζονται ευπαθείς ομάδες; Πρέπει να απομακρυνθούν. Αν απομακρυνθούν μπορούν να παίρνουν αμοιβή;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αποκαλύπτοντας παράλληλα πως θα υπάρξει συνύπαρξη ανεμβολίαστων με εμβολιασμένους συμβασιούχους για τρεις μήνες.
Συνύπαρξη τριμήνου
«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Θα υπάρξουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3 μηνών και οι νέοι εργαζόμενοι θα αντικαθιστούν τους μη εμβολιασμένους. Αν κάποιος εργαζόμενος εμβολιαστεί και γυρίσει νωρίτερα από τους 3 μήνες τότε θα δουλεύουν παράλληλα με τον αντικαταστάτη έως τη λήξη της σύμβασης του», εξήγησε σχετικά ο κ. Βορίδης.
Διαβάστε επίσης
Ολυμπιακός: Οι άσοι στο μανίκι… του Μαρτίνς!
Survivor – Ηλίας Μπόγδανος: Νοσοκομείο τέλος! Επιτέλους – Δείτε το μήνυμά του (pic)
Freedom pass: Πώς θα πάρουν το voucher των 150 ευρώ οι εμβολιασμένοι 18-25 ετών