Υπόγειες λίμνες στον Κηφισό: Κίνδυνος να γίνουμε «Βαλένθια», αλλά η κυβέρνηση ποντάρει πάλι στον εφησυχασμό
Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ανέξοδα ότι δεν υπάρχει «επιβεβαιωμένος κίνδυνος», ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τον Κηφισό«Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα δεν προκύπτουν μακροσκοπικά ευρήματα που να δικαιολογούν αυτή την καλλιεργούμενη ανησυχία. Και μοιάζει να μην υπάρχει κάποιος άμεσος ή τέλος πάντων επιβεβαιωμένος κίνδυνος».
Αυτό ήταν το λακωνικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για τη συζήτηση που έχει ανοίξει η ανακάλυψη τριών υπόγειων λιμνών σε σημεία της Αττικής που έχει εγκιβωτιστεί ο Κηφισός.
Η πρώτη από τις υπόγειες λίμνες βρίσκεται στη συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη. Η δεύτερη υπόγεια λίμνη στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών, ενώ η τρίτη και μεγαλύτερη βρίσκεται στο ύψος του ρέματος της Εσχατιάς, στο Περιστέρι. Μάλιστα θεωρείται πιθανό να υπάρχουν κι άλλες λίμνες γιατί όπως λένε οι σπηλαιολόγοι, υπάρχουν ακόμα 2 χιλιόμετρα ανεξερεύνητα στον υπόγειο Κηφισό.
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ακόμα ότι: «επειδή δεν μπορεί προφανώς η κεντρική κυβέρνηση να μένει απαθής, έχει συγκληθεί μία σύσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο μεταξύ του αρμόδιου υπουργού, της περιφέρειας, και της ΕΥΔΑΠ».
Με λίγα λόγια, για ένα πολύ σημαντικό θέμα που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, η κυβέρνηση προτείνει την κλασσική της «λύση»: εφησυχασμός και διαμοιρασμός ευθυνών. Χωρίς καν να είναι γνωστό κατά πόσο έχει προχωρήσει η διάβρωση των υπόγειων αγωγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγάζει εύκολα συμπεράσματα για να καταλαγιάσει την κοινή γνώμη.
Οι σπηλαιολόγοι οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που είχαν άμεση παρατήρηση του προβλήματος, είπαν ότι «το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα» και «πηγαίνει πλέον κάτω από το τσιμέντο». Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν μεγάλα μέρη του ποταμού με φερτά υλικά που δεν έχουν καθαριστεί, και σε περίπτωση μιας σφοδρής βροχόπτωσης δεν αποκλείεται να ζήσουμε εφιάλτη παρόμοιο με της Βαλένθια.
Ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, έχει καιρό που προειδοποιεί συνεχώς για τα μέρη της Αττικής που θα βυθιστούν στο νερό σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης, και έχει πει ξεκάθαρα ότι «η Αττική δεν μπορεί να αντέξει ούτε Ντάνιελ, ούτε πολύ μικρότερα φαινόμενα από αυτά της Βαλένθια».
Φυσικά για την ευαλωτότητα της Αττικής στις πλημμύρες δεν φταίει η κλιματική κρίση, η οποία είναι η μόνιμη καραμέλα της κυβέρνησης για να κρύβει την ανεπάρκειά της. Φταίνε τα μπαζωμένα ή ακαθάριστα ποτάμια, και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα.
Το να βγαίνει η κυβέρνηση και να λέει ελαφρά τη καρδία ότι όλα είναι… καλά για την ώρα, είναι εγγυημένη συνταγή συμφοράς. Τα ίδια ειπώθηκαν πριν τα Τέμπη (τότε που ο Κώστας Αχ. Καραμανλής κοπτόταν για την… ασφάλεια των τρένων), τα ίδια και για τη Θεσσαλία μετά την καταστροφική καταιγίδα «Ιανός». Η κυβέρνηση υποσχέθηκε… ανάκαμψη της περιοχής, μέχρι που ήρθε το δεύτερο και ακόμα καταστροφικότερο χτύπημα της κακοκαιρίας «Daniel» να σαρώσει όλα τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα.
Και μόνο το γεγονός ότι μια από τις πιο βασικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, η λεωφόρος Κηφισού, έχει αφεθεί να διαβρώνεται υπογείως χωρίς καμία παρέμβαση (ούτε καν σε επίπεδο μελέτης), δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό οι ζωές των πολιτών αφήνονται στην τύχη. Εάν δεν έκαναν την έρευνά τους οι σπηλαιολόγοι, ίσως ποτέ δεν μαθαίναμε τι κίνδυνος καραδοκεί στον «φρακαρισμένο» Κηφισό, μέχρι που θα μας χτυπούσε κάποια τραγωδία. Και κάποιοι αχαρακτήριστοι θα λένε πάλι ότι άνθρωποι έγιναν… θυσία για καλύτερα έργα στα ποτάμια…