ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ύπουλη τρικλοποδιά Μητσοτάκη στην εκδήλωση Καραμανλή – Σαμαρά – Για να μην πάνε βουλευτές της ΝΔ, «φύτεψαν» συζήτηση νομοσχεδίου την ίδια μέρα!

Εισάγουν... Δευτεριάτικα συζήτηση σοβαρού νομοσχεδίου για να απασχολήσουν τους γαλάζιους βουλευτές και να μην πάνε στην εκδήλωση!

Εισάγουν... Δευτεριάτικα συζήτηση σοβαρού νομοσχεδίου για να απασχολήσουν τους γαλάζιους βουλευτές και να μην πάνε στην εκδήλωση!
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σε δεινή επικοινωνιακή θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχτηκε από δεκάδες βουλευτές στη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει επικίνδυνα για τον πρωθυπουργό που κατηγορείται ευθέως από πολλούς γαλάζιους βουλευτές ότι κατέστρεψε την ιδεολογική ταυτότητα της παράταξης και την οδηγεί στα χνάρια της κατάρρευσης του – πάλαι ποτέ ισχυρού – ΠΑΣΟΚ.

Και σημειολογικά κάποια πράγματα έχουν τη σημασία τους. Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ (που κράτησε 5 «εκρηκτικές» ώρες) κάποιοι γαλάζιοι βουλευτές ασκούσαν κριτική στον πρωθυπουργό μιλώντας του στον ενικό, δείχνει ότι το γυαλί δεν έχει ραγίσει μόνο, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται θρύψαλα. Μέχρι πριν λίγο καιρό ο αλαζόνας Μητσοτάκης ούτε καν θα διανοείτο τέτοια… ισότητα με την τάξη των βουλευτών. Τώρα τα… άκουσε κανονικά και δεν είπε κουβέντα, προφανώς γιατί οι εσωκομματικές ισορροπίες έχουν αρχίσει να ανατρέπονται εις βάρος του.

Παρόλα αυτά ο Μητσοτάκης δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άπραγος στην κατάρρευση του προφίλ του. Μυαλά μπορεί να μην αλλάζει, πολιτικές μπορεί να μην αλλάζει, την πασοκοποίηση της ΝΔ μπορεί να μην την εγκαταλείπει, αλλά κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να χρησιμοποιεί καταχρηστικά την εξουσία του για να σαμποτάρει ό,τι τον απειλεί. Είτε αυτό λέγεται λαϊκή βούληση, είτε πολιτικός ανταγωνισμός.

Η συμβολική απόφαση των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να μιλήσουν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, έβαλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αναμμένα… κάρβουνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς με την ιστορική ομιλία του στη Βουλή, είχε γίνει η εσωκομματική «σημαία» της ΝΔ κατά της ψήφισης του γάμου των ομοφυλοφίλων. Και το αποτέλεσμα των ευρωκλογών δικαίωσε τον Σαμαρά και έστρεψε το «ανάθεμα» στον Μητσοτάκη. Ο δε Κώστας Καραμανλής συχνά έχει επικρίνει θέσεις του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα για εθνικά θέματα, αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σαμποτάζ από το Μαξίμου

Με την ατζέντα των εθνικών «σκαμπιλιών» και των κοινωνικών προβλημάτων να είναι κατάφορτη, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό με τις παρεμβάσεις τους. Αυτόν τον σεισμό τρέμει και το Μαξίμου, οπότε μπήκαν σε εφαρμογή τα μεγάλα… μέσα. Με μια άκρως ύπουλη κίνηση, το προεδρείο αποφάσισε ότι την προσεχή Δευτέρα (τη μέρα δηλαδή που θα μιλήσουν Καραμανλής και Σαμαράς στην εκδήλωση) θα οριστεί συζήτηση σημαντικού νομοσχεδίου το οποίο αφορά την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων.

Για την… ασυνήθιστη απόφαση να οριστεί για Δευτέρα η συζήτηση, το προεδρείο επικαλείται… στενά χρονικά περιθώρια λόγω της συνεδρίασης της Βουλής των Εφήβων. Ο πραγματικός σκοπός που μπήκε σφήνα το νομοσχέδιο για εκείνη τη μέρα είναι προφανής: να μην πάνε γαλάζιοι βουλευτές στην εκδήλωση Καραμανλή – Σαμαρά για να μην πληγωθεί ακόμα περισσότερο το προφίλ του Μητσοτάκη.

Φυσικά αυτό το χτύπημα κάτω από τη μέση στους Καραμανλικούς και τους Σαμαρικούς, θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη αγανάκτηση, ακόμα περισσότερη εσωστρέφεια, σε μια παράταξη που «βράζει». Ήδη πληροφορίες αναφέρουν για κοινοβουλευτικά στελέχη που σκόπευαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, αλλά θα πρέπει τελικά να πάνε στη συζήτηση της Βουλής. Δεν αποκλείεται όμως αυτό το σαμποτάζ να λειτουργήσει αντίστροφα για το Μαξίμου και τελικά από αντίδραση να αυξηθεί η προσέλευση γαλάζιων στελεχών στις ομιλίες Καραμανλή και Σαμαρά.

Exit mobile version