ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Παιδείας: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Υπουργείο Παιδείας: Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις".
Υπουργείο Παιδείας: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Υπουργείο Παιδείας: Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”.

Υπουργείο Παιδείας: Kατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”.

Το Νομοσχέδιο αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, καθώς και στην εξασφάλιση στοχευμένων και ποιοτικών επιλογών για τους αποφοίτους Λυκείου και υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά, με το Νομοσχέδιο θεσπίζονται από το Υπουργείο Παιδείας:

Ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ)

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στόχος: Η διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών.

Ρυθμίσεις για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις
Στην Α φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.

Στόχος: Να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε Τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν.

Οι ρυθμίσεις αυτές για δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού θα ισχύσουν από το 2022.

Ρυθμίσεις για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ
Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Στόχος: Οι νέοι μας να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους.

Ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ
Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως εξής:

σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη.
σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής: α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.) και β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή κοκ).

Στόχος: Η βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και η γρηγορότερη ενσωμάτωση ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος προβλέπονται ρυθμίσεις όπως:

ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ
ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ
θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία
πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ.
Στόχος: Η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Ένοπλες Δυνάμεις: To «Πήδημα του Βατράχου» – Άλμα του Α/ΓΕΕΘΑ με τα Κομάντο

Super League 1: Δοκιμασίες για Άρη και Παναθηναϊκό – Θεσσαλικό ντέρμπι στη Λάρισα

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Ο σμήναρχος-κατάσκοπος της Κίνας «βγήκε» στα πρωτοσέλιδα ελέω ΗΠΑ, αλλά για πλήθος άλλων περιπτώσεων δεν συμβαίνει το ίδιο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Το περιστατικό έγινε στις 21 Ιανουαρίου - Ο δρόμος είχε γίνει χείμαρρος και ο αστυνομικός απεγκλώβισε το ζευγάρι ηλικιωμένων με δεμένα σεντόνια

Κοινωνία
Κοινωνία: Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Απαγορεύτηκε διαφημιστικό που έδειχνε μια συμμορία νέων να ληστεύουν το εργοστάσιο της ION, διαφεύγοντας με «λεία» τις σοκολάτες

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Η χρήση ειδικής συσκευής από τον αξιωματικό με λογισμικό καταγραφής και η αποστολή υλικού μέσω φωτογραφιών άφησε ψηφιακά ίχνη.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Επίσης επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα των 1000 ευρώ για παράληψη ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ συνελήφθη στις Αχαρνές για διακίνηση ναρκωτικών μαζί με ακόμη ένα άτομο σύμφωνα με την Αστυνομία

Κοινωνία
Κοινωνία: Πολιτικό «τσουνάμι» στη Βρετανία: Σε δεινή θέση ο Στάρμερ που είχε διορίσει τον φίλο του Επστάιν – Πίτερ Μάντελσον – ως πρέσβη στις ΗΠΑ

Πολιτικό «τσουνάμι» στη Βρετανία: Σε δεινή θέση ο Στάρμερ που είχε διορίσει τον φίλο του Επστάιν – Πίτερ Μάντελσον – ως πρέσβη στις ΗΠΑ

Ο αμήχανος Στάρμερ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις πομπές του Μάντελσον και ζητάει... συγγνώμη σε όλους

Κοινωνία
Κοινωνία: Σωτήρια ανάσα για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ τους για τον υπολογισμό τον τόκων στη μηνιαία δόση

Σωτήρια ανάσα για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ τους για τον υπολογισμό τον τόκων στη μηνιαία δόση

Σωσίβιο σωτηρίας από τον Άρειο Πάγο για τους δανειολήπτες που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη - Ήττα για τις αξιώσεις των αδίστακτων funds

Κοινωνία
Κοινωνία: Λάβρος… Λαβρόφ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η Αθήνα ήταν από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στους Ουκρανούς – Δεν σκέφτηκαν την ελληνική διασπορά»

Λάβρος… Λαβρόφ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η Αθήνα ήταν από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στους Ουκρανούς – Δεν σκέφτηκαν την ελληνική διασπορά»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε «κεραυνούς» για την τυχοδιωκτική πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό

Κοινωνία