Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς – Τι ζητούν από την κυβέρνηση!
Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που ζητούν άμεσα την βοήθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας!Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Τα κρούσματα στην Ελλάδα έσπασαν και τη χθεσινή ημέρα, κάθε ρεκόρ με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να δέχονται πλέον αφόρητες πιέσεις, με την Ελληνική Κυβέρνηση να μην δείχνει την διάθεση να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Ένα από τα νοσοκομείο που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, είναι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που εδώ και περίπου δέκα ημέρες δείχνει έτοιμο να «σκάσει» από ασθενείς που εισέρχονται καθημερινώς για νοσηλεία.
Για αυτόν τον λόγο, από τις 3 Νοεμβρίου, οι 3 διευθυντές των παθολογικών κλινικών, καθηγητές πανεπιστημίου, και 21 ειδικοί γιατροί έχουν αποστείλει ειδικό έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, με σκοπό να προειδοποιήσουν για όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες.
Μέσα σε αυτό αναφέρουν ξεκάθαρα τα αιτήματα τους προς την Κυβέρνηση είναι οι αύξηση των υγειονομικών εργαζομένων, την κατανομή των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και να ανοίξουν η ιδιωτική κλινική «Άγιος Λουκάς» αλλά και το στρατιωτικό νοσοκομείο «424».
Ακόμη επιθυμούν, να αυξηθεί ο αριθμός κλινών ΜΕΘ για τους ασθενείς με Covid-19 μέσω της ανάκλησης των μετακινηθέντων γιατρών σε άλλα νοσοκομεία.
Όλα αυτά, την στιγμή που η Κυβέρνηση επιλέγει να θέσει εκτός «μάχης» 7000 υγειονομικούς που έχουν τεθεί σε αναστολή επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το έγγραφο που έστειλαν οι γιατροί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο:
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021
Προς Διοίκηση Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο
Κοινοποίηση
Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Ιπποκράτειου
Διευθυντή Επιστημονικού Συμβουλίου Ιπποκράτειου
Διευθυντή Αναισθησιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου
Διευθύντρια ΜΕΘ Ιπποκράτειου
Διοικητή 4ης ΥΠΕ
Υπεύθυνη ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ-ΒΕ
Αξιότιμοι όλοι,
μετά την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, έχει γίνει αντιληπτό και στον πιο αισιόδοξο παρατηρητή, ότι η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του τμήματοςCovid, που εδώ και 14 μήνες δίνουν συνεχή αγώνα ξεπερνώντας τον εαυτό τους και τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, έρχονται διά της παρούσας επιστολής να εκφράσουν την αγωνία τους για όσα κινδυνεύουν να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.
Στην τελευταία Γενική εφημερία του Ιπποκράτειου, η δύναμη του τμήματος Covid, ανήλθε σε 100 ασθενείς, 90 από τους οποίους νοσηλεύονται στο 2ο όροφο (74 κανονικές κλίνες και 16 έκτακτα ανεπτυγμένες κλίνες). Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε δίκλινοι θάλαμοι να μετατραπούν, σε τρίκλινους και τετράκλινους, χορηγώντας οξυγόνο με προεκτάσεις 4-5 μέτρων, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικές απώλειες σε O2, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το ιικό φορτίο που δυνητικά συσσωρεύεται εντός των θαλάμων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού (αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων και απουσίας από την εργασία των επαγγελματιών υγείας).
Παράλληλα, δυστυχώς το τμήμα covid συνεχίζει (όπως συμβαίνει εδώ και 14 μήνες) να λειτουργεί και ως άτυπη ΜΑΦ, νοσηλεύοντας ασθενείς που χρειάζονται μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό (HFNC, Bipap), καθώς και τραχειοστομημένους ασθενείς που εξέρχονται από τη ΜΕΘ, χωρίς αυτά να περιλαμβάνονται στο γνωστικό αντικείμενο του παθολόγου και να επιτρέπεται να τα χειριστεί μη-εξειδικευμένος γιατρός.
Και αυτό, έχοντας σε εφημερία ΣΥΝΟΛΙΚΑ δύο (2) ειδικούς παθολόγους, έναν (1) ειδικευόμενο παθολογίας και έναν (1) ειδικευόμενο άλλης ειδικότητας (δερματολόγο, ενδοκρινολόγο, γενικό ιατρό, παιδίατρο ή παιδοχειρουργό) για 100 ασθενείς σε δύο (2) ορόφους, εκ των οποίων 15 ασθενείς σε συσκευές υψηλής παροχής οξυγόνου (HFNC), 5 ασθενείς σε συσκευές Bipap, και 30 ασθενείς σε μάσκες μη επανεισπνοής (δεδομένα 31/10/21).
Για την νοσηλεία των παραπάνω ενενήντα (90) ασθενών, την ατομική υγιεινή, τη σίτιση, και γενικά τη διαχείριση και παρακολούθηση των βαρέως πασχόντων είναι επιφορτισμένοι έξι (6) νοσηλευτές ανά βάρδια, οι οποίοι βέβαια δεν είναι εκπαιδευμένοι για φροντίδα βαρέως πασχόντων ασθενών. Αυτά βέβαια καθιστούν επισφαλείς τις συνθήκες λειτουργίας και δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Να επισημανθεί ότι ο αριθμός των εφημερευόντων προκύπτει ως συνέπεια της αριθμητικής και ποιοτικής σύστασης της στελέχωσης του τμήματος COVID, που μολονότι έχει τη διπλάσια επιβάρυνση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (βλέπε σχετικά στοιχεία 4ης ΥΠΕ) υποστηρίζεται με τον λιγότερο από το μισό αριθμό ιατρών (βλέπε σχετικές αποφάσεις Διοικητή Ιπποκρατείου1918/29-10-2021με 10 βοηθητικούς ειδικευόμενους και 1 βοηθητικό ειδικό έναντι της 2045/24-11-2020 με 24 βοηθητικούς ειδικευόμενους και 9 βοηθητικούς ειδικούς), παρά τις εκκλήσεις των Διευθυντών των Παθολογικών Κλινικών για επαρκή στελέχωση, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία των non-COVID κλινών στις Παθολογικές Κλινικές (που κι αυτές είναι δραματικά υποστελεχωμένες, καθώς, επικουρούν με το προσωπικό τους τις εφημερίες και των Covid τμημάτων και το εκπαιδευτικό έργο των Πανεπιστημιακών Κλινικών) είναι σε πλήρη λειτουργία (σε αντίθεση με πέρυσι που είχαν σχεδόν πλήρως ανασταλεί).
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τις τελευταίες ημέρες, διαβλέπουμε ότι υφίσταται η πιθανότητα το Παθολογικό τμήμα covid θα κληθεί να παίξει συγχρόνως και το ρόλο κανονικής ΜΕΘ, νοσηλεύοντας πλέον και ασθενείς διασωληνωμένους με φορητούς αναπνευστήρες, με μη-εξειδικευμένο και μη-επαρκές προσωπικό.
Το γεγονός αυτό είναι αδιανόητο, όταν τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας για την ασφαλή παρακολούθηση ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ προβλέπεται συγκεκριμένη αναλογία ασθενών-γιατρών και ασθενών-νοσηλευτών και βέβαια, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και νοσηλεία εντός ΜΕΘ (βλ. σχετικές αποφάσεις ΚΕΣΥ 18/4-5-2017, 2/12-8-2016, 6/22-4-2020 αλλά και σχετικές προτάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ενδεικτικά 82/30-8-2010).
Στο νοσοκομείο μας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά διασωληνωμένοι ασθενείς, υπό μηχανικό αερισμό στο χειρουργείο, με παρακολούθηση από ένα γιατρό και έναν νοσηλευτή, γεγονός που αντιβαίνει κάθε όριο ασφάλειας. Η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε απλό θάλαμο από μη-κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό (εντατικολόγους ή επαγγελματίες που έχουν εκπαίδευση στο χειρισμό του αεραγωγού) που επισείεται ως ενδεχόμενο σε κάθε γενική εφημερία όταν αναζητούμε και δε βρίσκουμε κλίνες ΜΕΘ για βαρέως πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης, αντιβαίνει σχετικές νομικές διατάξεις,
Δεν συνάδει με τον ιατρικό κώδικα και τη δεοντολογία, και αποτελεί μόνο τύποις παροχή εντατικής φροντίδας σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, ενώ μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε φαινόμενα που βλέπουμε και σήμερα να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών (αυξημένη θνητότητα ασθενών σε συγκεκριμένες μονάδες υγείας, «ατυχήματα» από πράξεις ασθενών που στο πλαίσιο της θόλωσης τους βλάπτουν τους συν-νοσηλευόμενους τους κ.ο.κ.).
Επειδή, έργο και ευθύνη των θεραπόντων ιατρών είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας, υπό τις συνθήκες που ορίζουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, που έχουν την ευθύνη της οργάνωσης της παροχής της φροντίδας υγείας (διοικήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ, ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε έστω και την ύστατη στιγμή για τις κρατούσες συνθήκες και τους δυνητικούς κινδύνους τυχόν επιλογών σας, ώστε οι τελευταίες να είναι ενήμερες των πιθανών συνεπειών.
Η υποδοχή περιστατικών από το Γ.Ν.Θ. Ο Άγιος Δημήτριος και το κέντρο αποκατάστασης Αρωγή που προβλήθηκαν ως πιθανές λύσεις για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου μάλλον αποτελούν φρούδες ελπίδες, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη καθώς Ο Άγιος Δημήτριος πήρε εννιά ασθενείς με χαμηλές ανάγκες σε χορήγηση οξυγόνου, ενώ, η Αρωγή όπως ενημερωθήκαμε από σχετικό έγγραφο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ-ΒΕ (277/1-11-2021) θα δέχεται μόνο ασθενείς με χαμηλές ανάγκες χορήγησης οξυγόνου, πριν το εξιτήριο, εμβολιασμένους με ήπια συμπτώματα ή με μη-δυνατότητα διακομιδής σε άλλο κέντρο ή την οικία τους (περιστατικά κάτω από το 15-20% των περιστατικών που νοσηλεύονται σε κάθε εφημερία), άρα, ελάχιστα θα ανακουφίσουν το Ιπποκράτειο που δέχεται έναν τεράστιο όγκο βαρέως πασχόντων ασθενών, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν τη γραφειοκρατική δουλειά, σε ένα τμήμα που εκτός των άλλων έχει έλλειψη λειτουργικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο πλαίσιο της δημιουργικής συνεργασίας προτείνουμε:
1. να αυξηθεί ο αριθμός των υπηρετούντων στο τμήμα COVID ειδικών και κυρίως ειδικευόμενων, με την ΑΜΕΣΗ και για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ εργασία στο COVID τμήμα ειδικευομένων και ειδικών μάχιμων Παθολογικών ειδικοτήτων (καρδιολογίας, νεφρολογίας), καθώς και άλλων συναφών ή μη ειδικοτήτων, σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με αυτόν πέρυσι το Νοέμβριο (βλ. απόφαση Διοικητή 2045/24-11-2020 με 24 βοηθητικούς ειδικευόμενους και 9 βοηθητικούς ειδικούς).
2. τα βαρέα περιστατικά να μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης
3. αν οι απλές κλίνες COVID δεν επαρκούν να ανοίξουν για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με COVID και άλλα νοσοκομεία (π.χ. Άγιος Παύλος και 424)
4. να αυξηθεί ο αριθμός κλινών ΜΕΘ COVID στο Ιπποκράτειο μέσω της ανάκλησης των μετακινηθέντων γιατρών σε άλλα νοσοκομεία και την διάθεση για ασθενείς COVID> 75% των κλινών ΜΕΘ του Ιπποκράτειου (τουλάχιστον 24 κλίνες έναντι 15 σήμερα)
5. να ληφθεί μέριμνα για να ανοίξουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα
6. να διευκρινισθεί εγγράφως αν η Διοίκηση (Νοσοκομείο/ΥΠΕ/ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) προτείνει να νοσηλεύονται ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, και αν, ναι, εγγράφως, να αποσαφηνισθεί ποιος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησής τους.
Καλούμε οποιονδήποτε να έρθει στην κλινική Covid και να δει ιδίοις όμμασι, τι σημαίνει να υπάρχουν συγχρόνως σε λειτουργία τόσες συσκευές χορήγησης οξυγόνου. Να δει σε τι εκτίθεται καθημερινά το προσωπικό και να λυθεί, ίσως, η απορία για το γεγονός ότι έχουν νοσήσει αρκετοί εργαζόμενοι.
Ήδη, είμαστε ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένοι, το χειρότερο όμως είναι ότι ο περσινός Νοέμβριος, μοιάζει με περίπατο στην εξοχή μπροστά σε αυτό που έρχεται.
https://youtu.be/v4GJwuxPKNE