ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Aντιμετώπιση ακρίβειας; Ευχαρίστως ναι, άλλα όχι – «Δεν θα απορροφηθούν οι αυξήσεις στις τιμές»

Συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το Ουκρανικό ο Κ. Μητσοτάκης, και «νίπτει τας χείρας του» για τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.

Συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το Ουκρανικό ο Κ. Μητσοτάκης, και «νίπτει τας χείρας του» για τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.
Συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το Ουκρανικό ο Κ. Μητσοτάκης, και «νίπτει τας χείρας του» για τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Την ωμή ομολογία ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα ώστε να μην κάνει… τίποτα για την ακρίβεια έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τραπέζι του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες πως για όλα τα δεινά της χώρας μας, φταίει ο… πόλεμος στην Ουκρανία και πως το ζήτημα της αντιμετώπισης των ακραίων ανατιμήσεων είναι «ευρωπαϊκό» και όχι εθνικό.

«Eίναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας», ομολόγησε κυνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νίπτοντας ουσιαστικά τας χείρας του για την καταιγίδα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που ο ίδιος αρνείται να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των εισαγωγέων και των καρτέλ ενέργειας.

H ακρίβεια ήρθε για να μείνει και πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που μπορεί να αυτοκαμαρώνεται πως βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», όμως η αλήθεια είναι πως βρίσκεται στη λάθος πλευρά της κοινωνίας, απέναντι της και όχι στο πλάι της. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μοιάζει… φυσιολογικό και αναπόφευκτο, το να πληρώνει το νοικοκυριό ένα δεύτερο «ενοίκιο» στον λογαριασμό ρεύματος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να αποφεύγει τα οριζόντια πλαφόν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» και παρουσιάζει ως δικαιολογία πως αν εφαρμοστούν, θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του κράτους: «Μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών. Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Βέβαια αν αναλογιστεί κανείς την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που έχει λάβει χώρα την τελευταία διετία, με λίστες Πέτσα, με golden boys και αστρονομικούς μισθούς σε δημόσιες υπηρεσίες, με κακοδιαχειρίσεις και ξεπουλήματα δημόσιας περιουσίας, με ευνοϊκές fast track συμβάσεις έργων κ.α, καταλαβαίνει ποιοι επιβαρύνουν πραγματικά τον προϋπολογισμό του κράτους και ποιοι πληρώνουν σήμερα τα «σπασμένα».

Αν προσθέσουμε δε και τα εκατομμύρια που δόθηκαν για επιδοτήσεις επιχειρήσεων, και πανδημικά επιδόματα, μιας κλειδωμένης σε lockdown χώρας που η ίδια η κυβέρνηση καταδίκασε σε κλείσιμο, έχουμε μια εικόνα του πως διαλύθηκε η οικονομία.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως μια ολόκληρη χώρα βρίσκεται στο… «περίμενε» για την έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που όμως πρώτα πρέπει να υπολογιστούν (κάποια στιγμή) από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, και σε τι θα ωφεληθεί ο πολίτης, είναι κάτι που παραμένει στον αόριστο κόσμο του Κ. Μητσοτάκη.

Το… κλου της τοποθέτησης του πρωθυπουργού βέβαια, ήταν όταν δήλωσε πως «η κυβέρνησή έχει αποδείξει, εξάλλου, ότι δεν έχει ιδεολογικές εμμονές, δεν διστάζει να δρα υπέρ του πολίτη και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών». Και κάπου εκεί αποδείχθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελικά και «χιούμορ», αφού μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η δήλωση…

Exit mobile version