ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσιμα: Νέες «οικολογικές» αυξήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023 – Τι έχει συμβεί

Ίλιγγο προκαλούν οι αυξήσεις που έρχονται με το νέο έτος - Φυσικό αέριο, βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο στα ύψη!
Καύσιμα: Νέες «οικολογικές» αυξήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023 – Τι έχει συμβεί

«Τρομάζει» το ράλι της ακρίβειας, με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια να φέρνουν βαρύ χειμώνα στα νοικοκυριά!

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα – σοκ για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, συνεχίζοντας την «ανάπτυξη» με μπόνους «καλού καταναλωτή» ενέργειας και ψηφιακά κουπόνια συσσιτίων, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στις 26 Σεπτέμβρη, απλά… τρομάζει.

Απ’ ότι φαίνεται ο «βαρύς» χειμώνας στην Ευρώπη δεν θα απέχει πολύ και από τη χώρα μας, με τον Κώστα Σκρέκα εμμέσως να προτέπει να υιοθετήσουν οι πολίτες την λογική ενεργειακής λιτότητας.

Ενδεικτικό του μεγέθους της φοροληστείας που είναι στα σκαριά είναι ότι:

– Η φορολόγηση της Ενέργειας θα γίνεται από το 2023 με βάση το ενεργειακό περιεχόμενο των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

– Σήμερα η φορολογία στο φυσικό αέριο για τα καύσιμα κίνησης είναι 2,6 ευρώ ανά gigajoule (277,8 κιλοβατώρες) και από 1.1.2023 θα εκτοξευθεί στα 7,17 ευρώ και θα φτάσει στο τέλος του 2023 τα 10,75 ευρώ.

– Σήμερα η φορολογία στο φυσικό αέριο για τα καύσιμα θέρμανσης είναι 0,15 ευρώ ανά gigajoule και από 1.1.2023 θα εκτοξευθεί στα 0,6 ευρώ και θα φτάσει στο τέλος του 2023 τα 0,9 ευρώ.

– Η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα φορολογούνται με 10,75 ευρώ ανά gigajoule, ενώ θεσπίζονται και μια σειρά άλλοι φόροι για πολλά είδη ενεργειακών προϊόντων.

– Καθιερώνεται κατάταξη συντελεστών και τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ελάχιστων επιπέδων: Η φορολογία στην κατανάλωση των νοικοκυριών θα αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση τον «δείκτη τιμών καταναλωτή» σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον, η ηλεκτρική ενέργεια πάντα θα συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγότερο φορολογούμενων πηγών Ενέργειας (συντελεστής 0,15 EUR/gigajoule) με σκοπό την προώθηση της χρήσης της, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, για να ενισχυθούν τα μονοπώλια της ηλεκτροκίνησης.

– Προβλέπεται φορολόγηση ενεργειακών προϊόντων και ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη και σκάφη. Μόνο που είναι κυριολεκτικά για τα μάτια του κόσμου, αφού υπάρχουν τόσες εξαιρέσεις και απαλλαγές από τον φόρο που ακυρώνουν κάθε φορολόγηση. Δηλαδή, εξαιρούνται: Οι εμπορευματικές αεροπορικές μεταφορές. Οι επιχειρηματικές αεροπορικές μεταφορές και πτήσεις για σκοπούς εκτός της αναψυχής εντός ΕΕ. Οι αεροπορικές μεταφορές και η ναυσιπλοΐα εκτός ΕΕ, που τα κράτη – μέλη έχουν δικαίωμα να εξαιρούν από τη φορολογία.

Για τις χρήσεις για τακτικές γραμμές θαλάσσιας και εσωτερικής ναυσιπλοΐας, αλιεία και εμπορευματικές μεταφορές εντός ΕΕ. Επίσης, τα κράτη – μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από κάθε φορολογία την ηλεκτροδότηση από ξηράς αεροσκαφών και θαλάσσιων σκαφών.

– Τα κράτη – μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από κάθε φορολογία «ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, προηγμένα βιώσιμα βιοκαύσιμα, βιορευστά, βιοαέριο και προηγμένα βιώσιμα προϊόντα», στηρίζοντας τους αντίστοιχους ομίλους, που με βιοκαύσιμα και τις άλλες απαλλασσόμενες κατηγορίες καταστρέφουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την επισιτιστική επάρκεια, χτυπάνε τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Τέλος σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, δυνατότητες μείωσης της φορολόγησης δίνονται και για άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως ενεργοβόρες επιχειρήσεις, υδατοκαλλιέργειας, καλλιέργειας κηπευτικών, σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων και επιβατών και για …ξεκάρφωμα σε «ευάλωτα νοικοκυριά» (και μάλιστα με προαιρετικό χαρακτήρα), που ορίζονται όσα έχουν εισόδημα ίσο ή χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος. Στην Ελλάδα δηλαδή αυτό αντιστοιχεί σε εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μηνιαίως, όσους δηλαδή έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να πληρώνουν τους φόρους.

Ειδήσεις τώρα

Συντάξεις: Με αυτούς τους τρόπους θα βγείτε πιο γρήγορα στη σύνταξη

MasterChef: Η Καλλιόπη στο κρεβάτι μόνο με το σεντόνι της

Τουρκία: Ξέφυγαν στο CNN TURK – Δείχνουν πόλεμο στην Κρήτη
 



Λευτέρης Παυλίδης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Θεοφάνεια: «Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω» – Ο Χριστός κόντρα στα «ρεύματα» και τη φθορά του θανάτου

Θεοφάνεια: «Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω» – Ο Χριστός κόντρα στα «ρεύματα» και τη φθορά του θανάτου

Κόντρα στη «Νεκρά Θάλασσα» των αμαρτιών μας - Η βάπτιση του σωτήρα Χριστού σήμανε τη μεταστροφή της ανθρωπότητας προς τη ζωή

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Ντροπή! – «Σκουριάζει» παρατημένο το ασθενοφόρο που είχε κάνει δωρεά η Αθηνά Παπαχρήστου – Ιεροσυλία στη μνήμη της!

Δεν σέβονται ούτε τους εθνικούς ευεργέτες - Εδώ και 6 μήνες είναι ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο σε συνεργείο της Πάτρας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Φάνηκε πόσο διάτρητη είναι η ασφάλεια των αερομεταφορών – Το Sportime προειδοποιούσε εδώ και 1 χρόνο

Εκτεθειμένη η χώρα σε βλάβες και εξωτερικές επιθέσεις - Η κυβέρνηση αγνοούσε τα δημοσιεύματα και τις προειδοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για τον κίνδυνο

Κοινωνία
Κοινωνία: Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κονσερβαρισμένες» woke ευχές για την πρωτοχρονιά – Μονίμως στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Επιμένουν ακόμα στο ίδιο «ποίημα» - Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ευχήθηκε για το 2026 «ανεκτικότητα» και «σεβασμό στη διαφορετικότητα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Νέος ΚΟΚ και έλεγχοι: Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δούμε μείωση θανάτων από τροχαία

Πρωτοχρονιάτικο ευχάριστο νέο οι μειωμένοι θάνατοι στην άσφαλτο για το 2025, αλλά θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη εξαετία

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: 2 Ιανουαρίου: Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και ο Σκλαβενίτης– Τι ισχύει για τα άλλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες

2 Ιανουαρίου: Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και ο Σκλαβενίτης– Τι ισχύει για τα άλλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες

Η 2α Ιανουαρίου δεν είναι επίσημη αργία, όμως για τους καταναλωτές η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Παρότι η ημέρα θεωρείται εργάσιμη, πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι κλειστά,

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

ΕΥΔΑΠ: Χαράτσι 30 ευρώ στους λογαριασμούς μας το 2026 – Η «μπίζνα» του νερού δεν σταματά ούτε με… κατακλυσμό

Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ προχωρούν το σχέδιο για την «αιχμαλωσία» του υπέρτατου αγαθού - Βρέχει συνέχεια και μιλούν ακόμα για λειψυδρία

Κοινωνία