Κακοήθης κριτική από ιστοσελίδες, που διαστρέβλωσαν τα λόγια του Μητροπολίτη Κοζάνης
Διάφορες ιστοσελίδες παραποίησαν τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου, για να δημιουργήσουν πλαστές εντυπώσεις.Ένα νέο παραλήρημα έχει ξεσπάσει από εχθές, από μέσα ενημέρωσης που είναι γνωστά για τη διαστρέβλωση που κάνουν συστηματικά σε λόγια ταγών της εκκλησίας. Αυτή τη φορά βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιχριστιανικής κριτικής, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος.
Ο ιεράρχης είχε ξαναδεχθεί κακοήθη κριτική από τους γνωστούς κύκλους, τον Οκτώβριο του 2020, επειδή είχε παροτρύνει τους πιστούς να κοινωνούν. Το αυτονόητο για έναν πιστό χριστιανό δηλαδή. Και διάφορα ΜΜΕ τότε, είχαν εκτοξεύσει μεγάλες δόσεις «δηλητήριου», στα πλαίσια της πολεμικής που είχε χρησιμοποιηθεί κατά της Θείας Κοινωνίας.
Παρερμήνευσαν σκόπιμα τα λόγια του Μητροπολίτη
Αυτή τη φορά, τα γνωστά sites βάλθηκαν να βγάλουν προς τα έξω πως ο Μητροπολίτης Κοζάνης έκανε κήρυγμα… μισογυνισμού. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Στο κήρυγμα του, ο ιεράρχης αναφέρθηκε στον καινοφανή όρο «γυναικοκτονία» λέγοντας:
«Φτιάξαμε έναν καινούριο όρο εμείς οι Έλληνες για τις γυναίκες, για να τις εμπαίζουν και αυτές το πιστεύουν. Γυναικοκτονία, λέει. Πού να ακουστεί στον νομικό ποινικό κόσμο ανά την οικουμένη και να γελάσει ή μάλλον να καγχάσει. Γυναίκα δεν είσαι άνθρωπος; Είσαι άνθρωπος, εικόνα του Θεού. Αφού δεν είσαι άνθρωπος τι είσαι;».
Αυτό που εξηγεί ο Μητροπολίτης δεν έχει τίποτα το μεμπτό. Στη ποινική ορολογία, δεν υφίσταται ο όρος «γυναικοκτονία», άλλα «ανθρωποκτονία». Γιατί πολύ απλά είναι λάθος να διαχωρίζουμε τη λέξη «γυναίκα» από τη λέξη «άνθρωπος», αφού κάτι τέτοιο μειώνει τη γυναίκα. Το να πεις «δολοφονία γυναίκας» είναι θεμιτό σαν κοινωνικό σχόλιο, άλλα ο όρος «γυναικοκτονία» αποτελεί γλωσσικό ατόπημα, αφού έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της ποινικής ορολογίας.
Και ο Μητροπολίτης Παύλος, όχι απλά δεν μείωσε τις γυναίκες άλλα αντιθέτως τις εξυμνεί, αφού φρόντισε να υπογραμμίσει πως είναι «εικόνες Θεού». Όχι απλά άνθρωποι δηλαδή, άλλα υπάρξεις που ήρθαν στον κόσμο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού.
«Η γυναίκα έχει δύναμη»
Το άλλο απόσπασμα της ομιλίας του Μητροπολίτη που «ενόχλησε» το υποκριτικό κατεστημένο ήταν το εξής:
«Μου λένε γυναίκες πως, σεβασμιότατε, οι άντρες μας πολλές φορές μας ταπεινώνουν. Στο χέρι σας είναι να μεταδώσετε, να μεταγγίσετε αυτό που είστε. Έλεγαν οι μανάδες μας, ακούστε παιδιά μου, εμείς οι γυναίκες ό,τι θέλουμε κάνουμε, αρκεί σε κάποια στιγμή να έχουμε το στόμα μας κλειστό και μετά θα γίνει αυτό που εμείς θέλουμε. Έχει δύναμη η γυναίκα, γιατί έχει αισθήματα που δεν έχει ο άνδρας».
Ο Σεβασμιότατος και σε αυτό το σημείο εξαίρει το σημαντικό ρόλο της γυναίκας στο ανδρόγυνο. Σε καμία περίπτωση δεν τον μειώνει. Απεναντίας, λέει πως η γυναίκα έχει δύναμη και πως αυτή πηγάζει από τα πλούσια συναισθήματα της, τα οποία μπορούν να γίνουν εξισορροπητικός παράγοντας μέσα σε έναν γάμο ή μια σχέση.
Και ακόμα περισσότερο, ο Σεβασμιότατος παραδέχθηκε πως στο τέλος γίνεται συνήθως αυτό που θέλουν οι γυναίκες. Ασχέτως αν μερικές φορές επιλέγουν να υποχωρήσουν προσωρινά για να μη δώσουν τροφή στις εντάσεις, επειδή κοιτάζουν το κοινό καλό του ζευγαριού.
Ασφαλώς ο ιεράρχης αναφερόταν σε βατά προβλήματα της καθημερινότητας και όχι ακραίες περιπτώσεις ανδρών που συμπεριφέρονται σαν τύραννοι ή ακόμα χειρότερα βιαιοπραγούν κατά γυναίκας. Σε τέτοιες περιπτώσεις βεβαίως και δεν χωρούν υποχωρήσεις.
Διάφορα μέσα ενημέρωσης διαστρέβλωσαν ηθελημένα τους λόγους του ιεράρχη, για να προκαλέσουν για άλλη μια φορά ψευδείς εντυπώσεις. Ο Μητροπολίτης Παύλος, σε κανένα σημείο του κηρύγματος του δεν μείωσε την αξία της γυναίκας, άλλα αντιθέτως την τόνισε…