Ενώ η χώρα αναμένεται τις επόμενες μέρες να χτυπηθεί από κακοκαιρίες, η κυβέρνηση σπεύδει για άλλη μια φορά να καλυφθεί πίσω από το κλασσικό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης».
Βλέποντας την αδιανόητη καταστροφή που συνέβη στη Βαλένθια, ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας που εδώ και καιρό προειδοποιεί για τα μέρη της Αττικής που θα βυθιστούν στο νερό σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης, τόνισε για άλλη μια φορά ότι «η Αττική δεν μπορεί να αντέξει ούτε Ντάνιελ, ούτε πολύ μικρότερα φαινόμενα από αυτά της Βαλένθια».
Ασφαλώς για την ευαλωτότητα της Αττικής στις πλημμύρες δεν φταίει η κλιματική κρίση, η οποία είναι η μόνιμη της κυβέρνησης για να κρύβει την ανεπάρκειά της. Φταίνε τα μπαζωμένα ποτάμια και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα.
Ο καθηγητής Μπελαβίλας παρουσιάζοντας στοιχεία που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, έχει υποδείξει σε χάρτη τις περιοχές της Αττικής που κινδυνεύουν άμεσα από καταστροφικές πλημμύρες και συγκεκριμένα μιλά για κομμάτια της Καλλιθέας, ολόκληρο το Μοσχάτο και το Νέο Φάληρο, το νότιο τμήμα του Ρέντη και το τμήμα του Αγίου Διονυσίου, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, μέρος του Ίλιον και το Μενίδι.
Για την πολύνεκρη καταστροφή στη Βαλένθια, τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ (ειδικά τα φιλοκυβερνητικά) μιλούσαν για συνέπειες της… κλιματικής αλλαγής. Όμως το αφήγημά τους διαψεύστηκε, αφού ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μετέβη στην Ισπανία προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία των πληγεισών περιοχών και δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι καταστροφές προκλήθηκαν από εγκιβωτισμούς, μπαζώματα και παρακάμψεις ποταμών, αλλά και από ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης για τις πλημμύρες.
Τα ίδια ακριβώς δηλαδή που συμβαίνουν και στην Αττική. Τα βλέπουμε άλλωστε σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση που μετατρέπει σε ποτάμια, κεντρικές λεωφόρους της Αττικής. Σοβαρά μέτρα προστασίας δεν έχουν παρθεί για άλλη μια χρονιά, και η μόνη αξιόλογη κίνηση είναι ο καθαρισμός ρευμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας, που όμως – δυστυχώς – και αυτός ξεκίνησε την τελευταία στιγμή.
Με την κακοκαιρία «Αλέξανδρος» να αναμένεται να πλήξει και την Αττική, η κυβέρνηση συγκάλεσε σήμερα την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, «στην οποία οι επιστήμονες μάς ενημέρωσαν ότι από σήμερα Παρασκευή και ως αργά το βράδυ του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας» όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Και πρόσθεσε ότι «εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και εφόσον χρειαστεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών».
Παρά τα όσα έχει ακούσει από τους πολίτες για τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη θητεία του, η νοοτροπία του κ. Κικίλια παραμένει απαράλλαχτη. Ποντάρει και πάλι στο προκαταβολικό «νίψιμο των χεριών» και μιλάει για ισχυρές κακοκαιρίες σαν να είναι κάτι αφύσικο, ενώ μιλάμε για απολύτως φυσιολογικές καταιγίδες σε ένα φθινοπωρινό μήνα όπως ο Νοέμβριος.
Στην πραγματικότητα, με τις συσκέψεις της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να καλύψει την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα. Ο καθηγητής Μπελαβίλας εκτιμά ότι σύμφωνα με τον πληθυσμό των περιοχών που κρίνονται ανυπεράσπιστες σε πλημμύρες, κινδυνεύουν 300.000 κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Και όπως είπαμε, δεν κινδυνεύουν τόσο από τα φαινόμενα, όσο από τα – κατεστραμμένα από παρεμβάσεις – ρέματα. Επομένως δεν μας φταίει καμία κλιματική κρίση και καμία ατομική ευθύνη. Φταίει μόνο η διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας, που επί Μητσοτάκη έχει μεγιστοποιηθεί.