Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε με την κακοκαιρία «Atena», μια ακόμα καταιγίδα που έβγαλε στην επιφάνεια όλο το μπάχαλο των υποδομών της Αθήνας και πολλών περιοχών της Αττικής.
Κατά την κλασσική πλέον, συνταγή του φόβου, μια απλή φθινοπωρινή καταιγίδα παρουσιάστηκε σαν βιβλική καταστροφή. Το απολύτως φυσιολογικό παρουσιάζεται σαν κάτι έκτακτο και επικίνδυνο.
Πολιτικοί ιθύνοντες, (κάποιοι) μετεωρολόγοι και (πολλοί) δημοσιογράφοι κινδυνολογούσαν ασύστολα και με το πέρασμα της καταιγίδας άρχισαν να… μετράνε τους κεραυνούς και τους όγκους νερού, υιοθετώντας το μόνιμο προκάλυμμα της «κλιματικής κρίσης».
«Δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», είχε δηλώσει σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας, μια μέρα πριν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Atena».
Μάλιστα έγινε και συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. για την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού.
Όμως παρά την εικόνα «επιτελικής ετοιμότητας» που στάλθηκε προς τα έξω, η νέα κακοκαιρία προκάλεσε για άλλη μια φορά εικόνες τριτοκοσμικής χώρας. Τα μη καθαρισμένα και βουλωμένα φρεάτια της Αθήνας, ήταν αδύνατο να απορροφήσουν τον όγκο νερού, με συνέπεια να πλημμυρίσουν δρόμοι από μια νεροποντή μισής ώρας. Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, όπως στο Γαλάτσι, στους Αμπελόκηπους, στον Κεραμεικό, στο Κολωνάκι και την Κυψέλη.
Για άλλη μια φορά το μπάχαλο με τα ακαθάριστα φρεάτια υδροσυλλογής, καλύπτεται από τη γνωστή καταστροφολογία με το αφήγημα της κλιματικής κρίσης. Μεγαλοποιούν ακόμα και τα πιο φυσιολογικά καιρικά φαινόμενα, πριν και αφότου αυτά εκδηλωθούν, για να βγουν επικοινωνιακά «ατσαλάκωτοι».
Και με όλη αυτήν την προπαγάνδα φόβου, ο περισσότερος κόσμος πείθεται από το αφήγημα και δεν ανοίγει συζήτηση για τις άθλιες υποδομές της Αττικής. Εκτός και αν φτάσουν να μας πουν ότι η κλιματική αλλαγή βούλωσε και τα… φρεάτια.
Κάποτε οι καταιγίδες του Σεπτεμβρίου ήταν ένα από τα πιο φυσιολογικά φαινόμενα του έτους, και σήμερα έχουμε φτάσει να αναδεικνύεται σε… εθνικό ζήτημα, την ώρα που τα – πραγματικά σημαντικά – γεγονότα εξελίσσονται πίσω από την πλάτη του Έλληνα.
Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση έχουν βρει ένα βολικό «χαλί» για να κρύβουν από κάτω την ανικανότητά τους και την απροθυμία τους να εξασφαλίσουν τις υποδομές που θα ταίριαζαν σε μια ευρωπαϊκή πόλη και σε έναν νομό που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της χώρας.