Σε ανοιχτή αντιπαράθεση έχει μεταβληθεί πλέον η κόντρα μεταξύ των σωματείων ηθοποιών και της κυβέρνησης, μετά την απόφαση για υποβάθμιση των σπουδών των απόφοιτων δραματικών σχολών, ωδείων, κινηματογραφικών σχολών και σχολών χορού, οι οποίοι βλέπουν το νέο Προεδρικό Διάταγμα – ουσιαστικά – να καταργεί τα πτυχία τους.
Τα σωματεία συνεδριάζουν για να καταλήξουν στις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν, προκειμένου να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα που στην ουσία τους καθιστά ανειδίκευτους. Ως μια πρώτη κίνηση, αναμένεται πως οι ηθοποιοί θα ξεκινήσουν να διαβάζουν στις θεατρικές σκηνές την ανακοίνωση του ΣΕΗ και θα ενημερώνουν τους θεατές για το τι σημαίνει στην ουσία του το ΠΔ που εκπορεύεται από τις πολιτικές του Μάκη Βορίδη και της Νίκης Κεραμέως.
Οπωσδήποτε η κυβέρνηση δείχνει αιφνιδιασμένη καθώς δεν ανέμενε τέτοια μαζική αντίδραση από τον χώρο των τεχνών, και η προσπάθεια των καλλιτεχνών συγκεντρώνεται στο να καταπέσουν τα κυβερνητικά αφηγήματα που προσπαθούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη πως οι καλλιτέχνες ξεσηκώνονται για το… τίποτα.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Μάκης Βορίδης λέγοντας πως απλά «διαμαρτύρεται μια ομάδα ηθοποιών» η οποία όπως υποστήριξε εντάσσονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την εντύπωση πως δεν αλλάζει τίποτα, η πραγματικότητα είναι πως «τελειώνει» τα πτυχία των ηθοποιών.
Με βάση το επίμαχο ΠΔ, οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες ουσιαστικά δεν θα μπορούν πλέον να διοριστούν σε θέατρα του δημοσίου και το κυριότερο δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να κάνουν για παράδειγμα ένα μεταπτυχιακό. Και η μεγάλη αντίφαση είναι στο ότι αυτό συμβαίνει αν και έχουν αποφοιτήσει από σχολή που αναγνωρίζει το υπουργείο Πολιτισμού και που αν δεν περάσουν από τις εξετάσεις της δικής του επιτροπής δεν παίρνουν το πτυχίο.
Το τοπίο που διαμορφώνεται από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι πως πλέον το πτυχίο που δίνει μια ιδιωτική δραματική σχολή δεν θα έχει καμία αξία. Στον αντίποδα όμως, το πτυχίο που θα παρέχει ένα ιδιωτικό κολλέγιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο που διαθέτει σχολή θεάτρου, θα έχει αξία. Και κάπου εδώ αρχίζουν να διακρίνονται και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, που για άλλη μια φορά είναι το να σταλεί «πελατεία» στις ιδιωτικές δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ένας ολόκληρος – πολυσυλλεκτικός – κλάδος παραδίδεται ως βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, με τους καλλιτέχνες να αντιμετωπίζονται πλέον ως απλοί απόφοιτοι λυκείου και τις νέες γενιές καλλιτεχνών να ωθούνται προς την πανάκριβη ιδιωτική εκπαίδευση ή να μην ακολουθούν ποτέ το όνειρο τους αφού δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.