ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καρφί» από ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί ενίσχυσης του ΕΣΥ: «12.000 νοσηλευτές έφυγαν τα τελευταία χρόνια»

Τραγικά υποστελεχωμένο το ΕΣΥ με ευθύνη Μητσοτάκη - Μόλις 3,3 νοσηλευτές αντιστοιχούν σε 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της
«Καρφί» από ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί ενίσχυσης του ΕΣΥ: «12.000 νοσηλευτές έφυγαν τα τελευταία χρόνια»

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφημίζει προεκλογικά πως η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί βασική του προτεραιότητα για τη νέα τετραετία και πως προτίθεται να κάνει 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών στο ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωση της ουσιαστικά ξεμπροστιάζει την κυβερνητική υποκρισία και αναδεικνύει με στοιχεία το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε στην Υγεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή που είναι αύριο, 12 Μαΐου, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει τον τεράστιο αριθμό των νοσηλευτών που αποχώρησαν από τα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τρομακτικά κενά υποστελέχωσης σε νοσοκομεία όλης της Ελλάδας.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τους γιατρούς, αφού το ΕΣΥ ερημώνει από ιατρικό προσωπικό και μόνο το 2022 η καταστροφική πολιτική Πλεύρη – Γκάγκα, οδήγησε στην παραίτηση πάνω από 400 γιατρούς, ενώ υπολογίζεται πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μεταναστεύσει εκτός Ελλάδας πάνω από 20.000 γιατροί που όμως μορφώθηκαν με πόρους του ελληνικού κράτους!

Όσον αφορά τους νοσηλευτές, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως έχουν αποχωρήσει 12.000 από το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν «φρέναρε», άλλα δημιούργησε όλες τις συνθήκες για να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού (μέσω των ελάχιστων προσλήψεων, της υποχρηματοδότησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των συγχωνεύσεων, του ξεπουλήματος υπηρεσιών σε εργολάβους κ.λπ.).

Παρά το ότι το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας σήκωσε δυσανάλογο βάρος στους ώμους κατά την περίοδο της πανδημίας και αναδείχθηκε η ανάγκη να υπάρχει ένα εύρωστο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έμαθε τίποτα από το δίδαγμα της πανδημίας, άλλα εκμεταλλεύτηκε το χάος που δημιουργήθηκε από αυτή την κρίση, για να φέρει εις πέρας όλα τα καταστροφικά σχέδια για τη δημόσια δωρεάν υγεία.

Και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται στον ελληνικό λαό πως θα… αντιστρέψει όλη αυτή την τεχνητή κατάρρευση του ΕΣΥ που ο ίδιος προκάλεσε.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ακόμα τονίζεται ότι οι νοσηλευτές στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι από το επάγγελμά τους λόγω των συνθηκών εργασίας κατά 56% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Ως συνέπεια των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης που γίνεται στο ΕΣΥ, πολλοί νέοι νοσηλευτές καταφεύγουν στη λύση της μετανάστευσης ή της εργασίας σε ιδιωτικές δομές που να έχουν καλύτερες συνθήκες.

Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους.

Οπωσδήποτε τα νούμερα επιβεβαιώνουν αυτό που αντιλαμβάνεται και ο ελληνικός λαός, ότι δηλαδή η Υγεία στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, αφού με τις ευλογίες του Θάνου Πλεύρη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η δημόσια Υγεία μετετράπη σε ένα απέραντο «σκορποχώρι», με κάθε νοσηλευτή να αναγκάζεται να βγάζει δουλειά για 2, για 5 ή και για 10 άτομα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: 

12 ΜΑΪΟΥ 2023
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ – ΤΡΙΩΝ

Η Νοσηλευτική από αρχαιοτάτων χρόνων χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε επιστήμη. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται κάθε 12η Μαΐου από το 1965, στην επέτειο της γέννησης της “Κυρίας με το φανάρι” Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.
Με αφορμή τον εορτασμό της 12ης Μαΐου Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών το φετινό θέμα του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών είναι: Οι νοσηλευτές μας. Το μελλον μας.

Θα είναι μια παγκόσμια εκστρατεία που καθορίζει τι θέλουμε για τη νοσηλευτική στο μέλλον, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία και να βελτιώσουμε την παγκόσμια υγεία για όλους. Πρέπει να μάθουμε από τα μαθήματα της πανδημίας και να τα μετατρέψουμε σε ενέργειες του μέλλοντος.
Ο νοσηλευτής αποτελεί σημαντικό πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης και παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στον σωματικό και ψυχικό του πόνο. Κινείται με γνώμονα τη φροντίδα υγείας και επίκεντρο τον άνθρωπο. Συμβάλλει στην πρόληψη με την αγωγή και την προαγωγή υγείας και φυσικά στην περίθαλψη και αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει. Μαθαίνει, φροντίζει, αξιολογεί, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή.

Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Ο νοσηλευτής είναι επαγγελματίας με πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας.
Οι νοσηλευτές , από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.

Σήμερα, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση.
Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους.

Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης.
Παρ΄ όλα αυτά δεν αναγνωρίστηκε από την πολιτεία η αυτοθυσία που επέδειξε το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημία.
Δικαιούμαστε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
• Την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
• Την αύξηση των μισθών που σε πολλές περιπτώσεις είναι ίσος ή και κατώτερος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
• Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
• Ισχυρή Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Η παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή αποτελεί επισήμανση αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Καρφί» από ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί ενίσχυσης του ΕΣΥ: «12.000 νοσηλευτές έφυγαν τα τελευταία χρόνια»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.