Τι ειπώθηκε στο δείπνο προς τιμή του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Κάρολου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στους μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλους στην προσφώνηση κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολου και της δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
«Αυτή η μακρά παράδοση στις διμερείς μας σχέσεις σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί» , τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
https://www.youtube.com/watch?v=P_1HnU3dYM8
Κάρολος: «Είμαστε όλοι Έλληνες»
Στην αντιφώνηση του ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο οποίος μίλησε ελληνικά στην αρχή και το τέλος της ομιλίας του στάθηκε πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε όλοι Έλληνες: Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, όλα, έχουν ρίζες στην Ελλάδα. Από την πλευρά μου, οι δεσμοί με την Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στο κάτω-κάτω, η Ελλάδα είναι η χώρα του παππού μου», είπε με νόημα ο Κάρολος για τις ελληνικές ρίζες του.
Όπως τόνισε οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους.
Στο δείπνο προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους παρευρέθηκαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.