Σε ευθεία σύγκρουση με τις ενδοτικές μεθοδεύσεις του Μαξίμου στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, κινήθηκε η ομιλία που έκανε το Σάββατο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο Συνέδριο Μεσσήνιων Αποδήμων στο «Costa Navarino».
Σε μία χρονική περίοδο που στην κυβέρνηση επικρατεί σιγή ιχθύος για τα ελληνοτουρκικά και οι παρασκηνιακές διεργασίες δίνουν και παίρνουν, η παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου έρχεται να ταράξει τα «νερά» του ενδοτισμού και να πετάξει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κάποιες εγχώριες δεξαμενές σκέψης που έχουν αναλάβει την προπαγάνδα της συνεχούς υποχωρητικότητας, χαρακτηρίζουν ως «παράθυρο ευκαιρίας» τις αδιανόητες μειοδοσίες που ετοιμάζονται για το Αιγαίο. Χρησιμοποιούν το ίδιο ενδοτικό αφήγημα στο οποίο επένδυε η εξωτερική πολιτική της χώρας μας εδώ και δεκαετίες, δηλαδή τον κατευνασμό του γειτονικού «θηρίου». Όμως οι υποχωρήσεις αντί να κατευνάζουν, ανοίγουν όλο και περισσότερο την όρεξη της αναθεωρητικής Τουρκίας που πρόδηλα πλέον κηρύττει τον νέο- οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό της και φιλοδοξεί να γίνει «αυτοκρατορία».
Το σενάριο της προσφυγής στην Χάγη παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό ως όλο και πιο «αναγκαίο», άλλα οι γεωπολιτικοί αναλυτές που δεν έχουν εγκαταλείψει το αίσθημα της πατριωτικής ευθύνης, μιλούν ευθέως πλέον για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως «πλυντήριο» για προειλημμένες αποφάσεις και συμφωνίες που έχουν γίνει παρασκηνιακά.
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιάντροπα δηλώνει ότι «η εθνική κυριαρχία είναι σχετική έννοια» και ο Άκης Σκέρτσος λέει ότι «καμία υποχώρηση που δεν πρέπει να γίνει, δεν θα γίνει» (άρα θα γίνουν μόνο υποχωρήσεις που… «πρέπει» να γίνουν), είναι απολύτως αναγκαίο να βγουν μπροστά σημαντικές προσωπικότητες της χώρας που ο λόγος τους έχει ειδικό βάρος, και να βάλουν φρένο στις αντεθνικές ενέργειες που ετοιμάζονται, αφυπνίζοντας τον ελληνικό λαό.
Μία τέτοια προσωπικότητα αναμφισβήτητα είναι και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχτηκε ευθέως υπέρ της άμεσης επέκτασης στα 12 νμ της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να καταστεί στην πράξη ανενεργό το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα νησιά μας διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟZ, επισήμανε, και υπογράμμισε την ανάγκη «η Ελλάδα, προκειμένου ν’ ακυρώσει και να καταστήσει ανενεργό στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, να επεκτείνει αμέσως στα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ως έχει, μάλιστα, αναφαίρετο δικαίωμα σύμφωνα με τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε ότι όλα αρχίζουν από την εξής αδιαπραγμάτευτη βάση: «Μία και μόνη διαφορά υφίσταται μεταξύ μας: Η οριοθέτηση της νησιωτικής -άρα όχι οιασδήποτε άλλης- υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Διαφορά η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνον ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά τις διατάξεις της Σύμβασης του Montego Bay του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει και την Τουρκία. Συνεπώς, ο ευκρινής προσδιορισμός της ως άνω διαφοράς συνεπάγεται ότι οιαδήποτε άλλη πτυχή του καθ’ ολοκληρίαν αυθαίρετου τουρκικού αναθεωρητισμού είναι και θα είναι, χωρίς υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις, αυτοδικαίως απορριπτέα εκ μέρους της Ελλάδας».
Σχετικά με το δικαίωμα της αμυντικής θωράκισης των νησιών και της τουρκικής απαίτησης για αποστρατικοποίησή τους, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα νησιά της στο Αιγαίο, ανεξαρτήτως της έκτασης του εδάφους τους και του αν κατοικούνται ή όχι», απέναντι στην τουρκική απειλή.
«Εθνική θέση μας», δήλωσε, «είναι κατ’ εξοχήν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 -και όλες οι μεταγενέστερες, κάθε μορφής, εκτελεστικές της ρυθμίσεις- δεν επιδέχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναθεώρηση ή τροποποίηση».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει την πολιτειακή μορφή το πολύ ομοσπονδιακού κράτους, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια, πλήρη κυριαρχία, και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει αποχώρηση των εποίκων και ξένων στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.
Ο κ. Παυλόπουλος έθιξε ακόμα και το ζήτημα των απαράγραπτων διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων, άλλα και το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας ότι με «οχυρό» την ομογένεια, θα δοθεί η μάχη «για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων και των εθνικών μας δικαίων, που συνιστά πρωτεύον, εθνικό πρόταγμα».
Η ηχηρή παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου περνά και ένα επιπλέον μήνυμα, διότι ο τέως ΠτΔ επέλεξε να επιτεθεί στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης από τη Μεσσηνία, δηλαδή την πολιτική «επικράτεια» του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τον τελευταίο καιρό κάνει «γαργάρα» τις εθνικές υποχωρήσεις που ετοιμάζονται…