ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθεστώς μαζικής παρακολούθησης «έδειξε» ο Άρης Πορτοσάλτε: «Παρακολουθούνται όλοι»!

Κυνική ομολογία έκανε ο Άρης Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ - Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως δεν είναι παράνομο να παρακολουθούνται κρατικοί αξιωματούχοι

Κυνική ομολογία έκανε ο Άρης Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ - Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως δεν είναι παράνομο να παρακολουθούνται κρατικοί αξιωματούχοι.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Άρης Πορτοσάλτε – Υποκλοπές: Από εκεί που η «γραμμή» της κυβέρνησης χαρακτήριζε για μήνες ως «μυθεύματα» τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και καλλιτεχνών, μετά την «βόμβα μεγατόνων» που προκάλεσαν στο πολιτικό σκηνικό τα ευρήματα της ΑΔΑΕ, ξαφνικά το κυβερνητικό αφήγημα άλλαξε στο… «όλοι παρακολουθούνται και αυτό δεν είναι παράνομο».

Αυτό κατέστησε σαφές ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος βρέθηκε στο πάνελ της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ και σε έξαλλη κατάσταση φώναζε πως στην Ελλάδα «παρακολουθούνται όλοι. Τελειώσαμε. Αυτό συνιστά κράτος ή ‘’μπιπ χανίο’’. Έχουμε κράτος; Αν έχουμε κράτος να ξαναπούμε τους κανόνες».

Με αυτήν την – σοκαριστικά – κυνική δήλωση, ουσιαστικά ο δημοσιογράφος παραδέχεται πως ζούμε σε ένα ακραίο και κατ’ επίφασιν δημοκρατικό καθεστώς όπου οι πάντες παρακολουθούνται και ελέγχονται παρασκηνιακά.

Το θέμα είναι πως ο ίδιος ο Άρης Πορτοσάλτε πριν μερικούς μήνες μιλούσε για τεράστιο «αυτογκόλ» της κυβέρνησης σχετικά με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων και τον Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Δηλαδή αυτό που πριν λίγους μήνες ο κ. Πορτοσάλτε χαρακτήριζε ως «αυτογκόλ», σήμερα το χαρακτηρίζει ως… κοινό «μυστικό» που το γνώριζαν όλοι.

Ποιοι παρακολουθούνται και για ποιους λόγους; Με ποιες διαδικασίες; Χάριν ποιών συμφερόντων; Που σταματά το εθνικό συμφέρον και που ξεκινά το μικροπολιτικό; Ποιοι αποτελούν το «ρυπαρό δίκτυο» εντός της ΕΥΠ και πως αναπτύχθηκε αυτό κάτω από τη «μύτη» του πρωθυπουργού ο οποίος με νόμο «πέρασε» την ΕΥΠ στην εποπτεία του; Καμία απάντηση δεν δόθηκαν γι’ αυτά από τον Άρη Πορτοσάλτε, πέρα από την ωμή και γενικόλογη παραδοχή πως όλοι παρακολουθούνται.

Εντωμεταξύ η ΑΔΑΕ έχει οριστεί από το Σύνταγμα ακριβώς για να διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχει ανεξέλεγκτη και κακόβουλη παρακολούθηση προσώπων, και θα προστατεύεται το απόρρητο της επικοινωνίας μέσω της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενορχηστρώνει εκστρατεία σπίλωσης του προέδρου της ΑΔΑΕ με υπονοούμενα για σχέσεις με την αντιπολίτευση, δηλαδή ο Χρήστος Ράμμος κατακρίνεται γιατί τόλμησε να κάνει την… δουλειά του.

«Δεν είναι παράνομο» λέει ο Μάκης Βορίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος της αθώωσης των παρακολουθήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ούτε λίγο – ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως δεν ανακαλύψαμε την… Αμερική με την αποκάλυψη των υποκλοπών, αφού «δεν είναι παράνομο να παρακολουθούνται κρατικοί αξιωματούχοι» εφόσον δοθεί η άδεια του προέδρου της Βουλής εάν υπάρχει σοβαρός λόγος για την τήρηση της εθνικής ασφάλειας!

«Ας τελειώνει η υποκριτική συζήτηση με τις παρακολουθήσεις», σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας ότι εάν στο παρελθόν η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε ότι παρακολουθείται η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα αντιδρούσε, ωστόσο τώρα «ο κ. Τσίπρας λέει συγχαρητήρια για την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς».

Ουσιαστικά ο κ. Βορίδης χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την υπόθεση της κ. Καϊλή, θέλοντας να δείξει πως οι παρακολουθήσεις επιφέρουν… οφέλη για την προστασία των δημοκρατιών. Το θέμα είναι πως η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται ήδη στην φυλακή και ανακρίνεται. Όμως οι παρακολουθήσεις πχ. του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με ποιο κριτήριο έγιναν; Αν είναι ύποπτοι για «εθνικούς λόγους» γιατί συνεχίζουν να βρίσκονται στις θέσεις τους και δεν παραπέμπονται στην δικαιοσύνη; Αν δεν είναι ύποπτοι, για ποιο λόγο έγιναν οι υποκλοπές;

Exit mobile version