Ο Γιάννης Ιωαννίδης Καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μιλώντας σε κυπριακό κανάλι, εξέφρασε τη δική του εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα της πανδημίας, καθώς και για το που βρισκόμαστε στη παρούσα φάση.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, με τον τρόπο του τάχθηκε για ακόμη μια φορά ενάντια στα καταστροφικά lockdown, «που διαλύουν την κοινωνία».
«Ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος στην υφήλιο, υπάρχει τεράστια διασπορά, υπολογίζω ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί πάνω – κάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να στοχεύσουμε να τον εξαλείψουμε πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του και αν ο ιός όπως φαίνεται περνάει από την πανδημική φάση στην ενδημική, γίνεται λοιπόν άλλη μια λοίμωξη του αναπνευστικού την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ζήσουμε μαζί της, νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη», είπε ο Γιάννης Ιωανννίδης.
Είναι φανερό λοιπόν, κατά την εκτίμηση του Καθηγητή, πως το περιβόητο «τείχος ανοσίας» μέσω των εμβολίων αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο και πως όσοι «ειδικοί» το προβάλλουν συνεχώς στις τηλεοράσεις σαν κίνητρο για εμβολιασμό, ουσιαστικά μιλούν για κάτι ανέφικτο, αφού ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με τον ιό.
Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το τι περιμένει να γίνει το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε:
«Σε αυτή τη φάση είμαστε στο μεταίχμιο. Το τι θα συμβεί τον χειμώνα δεν το ξέρει κανείς με σιγουριά, όμως μπορούμε να έχουμε την αισιοδοξία ότι επειδή έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ένα άλλο αξιόλογο μέρος του πληθυσμού δυστυχώς έχει μολυνθεί.
Έχουμε αρκετή αισιοδοξία, ότι αν έχουμε κάποια μετάλλαξη που δεν θα δείξει ξαφνικά μια περίεργή συμπεριφορά απέναντι στα εμβόλια, ότι ο χειμώνας δεν θα είναι καταστρεπτικός, θα είναι κάτι που θα είναι διαχειριστούμε και θα μπορούμε πρακτικά να ζήσουμε τη ζωή μας φυσιολογικά, χρειάζεται όμως κάποια προσοχή.
Δεν θα χρειαστεί να διαλύσουμε την κοινωνία, να περάσουμε πάλι σε lockdown, αποφάσεις που παρθήκανε σε στιγμές πανικού ίσως δικαιολογημένα, αλλά σε στιγμές πανικού. Ελπίζω να το αποφύγουμε», είπε χαρακτηριστικά.
O Καθηγητής σαφέστατα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, που σε συνέχεια με αυτά που επέβαλλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 και 2021, θα αποτελούσαν ολική καταστροφή της κοινωνίας και όπως έχει υποστηρίξει πολλές φορές και ο ίδιος ο κ. Ιωαννίδης, οι συνέπειες τους στο τομέα της δημόσιας υγείας, μεταφράζονται σε ξέσπασμα νοσηρότητας και θανάτων, από αίτια όπως παραμελημένη υγεία, κατάθλιψη, ανεργία και φτώχεια λόγω οικονομικών επιπτώσεων κ. α.
Ο κ. Ιωαννίδης ερωτήθηκε και για το θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου, απαντώντας:
«Μεγάλο δίλλημα αν χρειάζεται τρίτη δόση, αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό ECDC και ο ΠΟΥ δεν είναι υπέρ της τρίτης δόσης, ειδικά για τον γενικό πληθυσμό. Η φιλοσοφία του ΠΟΥ είναι ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανά το παγκόσμιο ολιστικά. Αν έχουμε κάποιες χώρες που είναι πολύ πίσω στον εμβολιασμό και πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαμε να τους σώσουμε… και έχουμε ένα τεράστιο κύμα, αυτό το κύμα κάποια στιγμή με μια μετάλλαξη, αργά ή γρήγορα μπορεί να φτάσει στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική την Μεγάλη Βρετανία.
Άρα το να προσπαθούμε να πιέσουμε για μια τρίτη δόση, όταν δεν έχουμε καλά δεδομένα, όταν γίνεται τόσος χαμός σε άλλες χώρες, μάλλον δεν είναι τόσο καλή στρατηγική».
Την ίδια στιγμή που ο Καθηγητής Ιωαννίδης μιλάει για λάθος στρατηγική όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε 2,1 εκατομμύρια πολίτες. Και όλα αυτά ενόσω από πρόσφατες ανακοινώσεις του ECDC προκύπτει πως δεν υπάρχουν ακόμα οι απαραίτητες μελέτες και τα δεδομένα που μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια μιας τρίτης δόσης εμβολίου.