Καθηγητής Κούβελας: «Υποχρέωση του Τσιόδρα να πει που παραδόθηκε η μελέτη, εάν θέλουμε να είμαστε ηθικοί»!
Ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας δήλωσε για το σκάνδαλο της έρευνας Τσιόδρα - Λύτρα πως όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία «είναι υποχρέωση του επιστήμονα» να ενημερώνει τον λαό για το που παραδόθηκε η έκθεση.Τι και αν «άδειασε» τον Σωτήρη Τσιόδρα η κυβέρνηση για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα; Τι και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έβγαλε «ψεύτες» τους δύο επιστήμονες, δηλώνοντας πως κανένας από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν την γνώριζε; Τι και αν ο Άδωνις Γεωργιάδης απαξίωσε τη μελέτη, λέγοντας ούτε λίγο – ούτε πολύ πως αυτά που γράφει είναι… γνωστά και «μία από τα ίδια»;
Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνεχίζει να έχει πάθει… «αφωνία» και να λειτουργεί ως συμπρωταγωνιστής του θεάτρου παραλόγου μιας κυβέρνησης που δηλώνει σε όλους τους τόνους πως «δεν ξέρουν, δεν άκουσαν, δεν είδαν» τίποτα για μια μελέτη που προειδοποιούσε για πρωτοφανές θανατικό σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ.
Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και είπε τη γνώμη του σχετικά με το σκάνδαλο της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα. Όταν ρωτήθηκε για την περίεργη… σιωπή του καθηγητή Τσιόδρα, και για το αν ο ίδιος ο κ. Κούβελας θα αποκάλυπτε τον παραλήπτη της μελέτης, εκείνος απάντησε:
«Στη θέση του εγώ θα το έλεγα (σ.σ. σε ποιους παρέδωσε τη μελέτη). Σαφέστατα. Γιατί συνήθως τα δίνουμε με πρωτόκολλο. Άρα, αυτό κάπου έχει πρωτοκολληθεί. Δεν είναι χαρτιά που τα δίνουμε έτσι, σαν πληροφορίες για γενική ενημέρωση. Και να σας πω ότι σε αυτές τις λειτουργίες είναι υποχρέωση του επιστήμονα να κοινοποιήσει στον λαό και όχι μόνο στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα όταν απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία. Άρα και θα έπρεπε να γίνει και να πει σε ποιον το έδωσε, εάν θέλουμε να είμαστε ηθικοί και δεοντολογικώς ορθοί».
Το τραγικό της υπόθεσης δεν είναι μόνο το ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει χάσει τη… μιλιά του. Δεν είναι ότι αρνείται να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να υποδείξει τους παραλήπτες της μελέτης. Δεν είναι ότι ανέχεται ακόμα και να τον «αδειάζουν» ή να προσβάλλουν το επιστημονικό του κύρος οι κυβερνητικοί.
Το χειρότερο είναι πως παρά όλων των παραπάνω, ο κ. Τσιόδρας προβαίνει σε κινήσεις φανερής στήριξης προς την κυβέρνηση, λειτουργώντας ως «πολιτικός». Πρώτα – πρώτα ο ίδιος τοποθετήθηκε αποκαλώντας την μελέτη του… «παλιά» και έγραψε πως «θλίβεται» που μια επιστημονική έρευνα έγινε προϊόν κομματικής διαμάχης. Σα να μην άξιζε τη πολιτική… φασαρία μια έρευνα που αν είχε εισακουστεί, θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές!
Δεύτερον, κράτησε απόσταση από το συνεργάτη του και συνμελετητή του Θεόδωρο Λύτρα, σε καμία φάση δεν τον στήριξε, είτε γραπτώς – είτε προφορικώς. Την ίδια στιγμή όμως, δεν τον διέψευσε στο ότι αυτή η μελέτη παραδόθηκε στο ανώτατο επίπεδο αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις. Και όταν κατά την διάρκεια εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το ποιος παρέλαβε τη μελέτη, ο κ. Τσιόδρας… ενοχλήθηκε (!) και απάντησε πως αυτή η ερώτηση δεν είναι επιστημονική!
Δηλαδή η ηθική της επιστήμης, η τήρηση της δεοντολογίας και η διαφάνεια των ερευνών, δεν είναι θέματα που έχουν σχέση με την επιστήμη κατά τον καθηγητή! Το σίγουρο είναι πως όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, ο κ. Τσιόδρας αποδεικνύεται εκτεθειμένος στη συνείδηση του απλού λαού, που τον βλέπει να λειτουργεί διπλωματικά, και να υποστηρίζει μια κυβέρνηση που άφησε το ΕΣΥ και τους πολίτες στο έλεος τους.