ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθολικό lockdown στην εστίαση και στην Αττική – Πακέτο με αντίμετρα στο διάγγελμα Μητσοτάκη

Ένα εικοσιτετράωρο ακόμη σε πλήρη λειτουργία φαίνεται πως εξασφάλισαν τελικά εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς ο φονικός σεισμός με επίκεντρο τη Σάμο μετέθεσε για σήμερα τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την μετάβαση της χώρας σε αυστηρότερο καθεστώς μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία και για έναν ολόκληρο μήνα. Ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα και...

Καθολικό lockdown στην εστίαση και στην Αττική – Πακέτο με αντίμετρα στο διάγγελμα Μητσοτάκη
Συντάκτης: Στέλιος Ανδρικάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ένα εικοσιτετράωρο ακόμη σε πλήρη λειτουργία φαίνεται πως εξασφάλισαν τελικά εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς ο φονικός σεισμός με επίκεντρο τη Σάμο μετέθεσε για σήμερα τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την μετάβαση της χώρας σε αυστηρότερο καθεστώς μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία και για έναν ολόκληρο μήνα.

Ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα και με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα να διαγράφει χθες πανελλήνιο ρεκόρ, φτάνοντας τα 1.690 άτομα, στο νέο πακέτο μέτρων που θα ακολουθήσει το σημερινό μήνυμα του Πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό αναμένεται να συμπεριληφθούν αφενός νέες διατάξεις για τον περιορισμό κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας για λόγους δημόσιας υγείας και αφετέρου σειρά αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη επιμέρους τομέων της οικονομίας και κυρίως της εργασίας, όπως προανήγγειλε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η παράλληλη «συνύπαρξη» αμφότερων των πρόσθετων απαγορεύσεων και των νέων μέτρων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας εξηγεί και την παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων προστασίας, για καθένα από τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν συνεκτιμήσει το ισοζύγιο κόστους -οφέλους.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς (που απευθύνθηκαν και προς το Μέγαρο Μαξίμου) ζητούν άμεσες κινήσεις απόσβεσης των όποιων επιπτώσεων από την νέα δέσμη μέτρων κατά του κορονοϊού, καθώς η κατάσταση περιγράφεται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας «οριακή» όσον αφορά στο οικονομικό πεδίο.

Και αυτό τη στιγμή που, στη λύση του κλεισίματος της εστίασης και στις «πορτοκαλί» περιοχές (επίπεδο 3) εκτός από αυτές που έχουν περάσει στο επίπεδο του «κόκκινου» συναγερμού (επίπεδο 4) φαίνεται πως προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει δραστικά φαινόμενα συνωστισμού, στο νέο κέλυφος προστατευτικών μέτρων που προωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεισμός Σάμος: Σχεδόν 60 μετασεισμοί μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ

Το καθολικό, αυτό, lockdown στις «πορτοκαλί» περιοχές, -ανάμεσα στις οποίες και η Αττική- δεν θα αφορά στενά μόνο την εστίαση, αλλά όλο το φάσμα της ψυχαγωγίας, καθώς ενδέχεται να κατεβάσουν ρολά ταυτόχρονα και

-Εστιατόρια

-Καφέ

-Μπα

-Γυμναστήρια

-Θέατρα

-Κινηματογράφοι

-Πολυχώροι ψυχαγωγίας και ενδεχομένως μουσεία.

Στον αντίποδα, ανοιχτά μέχρι νεωτέρας παραμένουν σχολεία και εμπορικά καταστήματα, παρότι αυστηρά μέτρα προστασίας που ισχύουν σήμερα για τα επίπεδα 3 και 4, θα επεκταθούν σε όλες τις χρωματικές διαβαθμίσεις του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Συγκεκριμένα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική παντού, εντός και εκτός των κτιρίων, σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρεθεί κανείς, χωρίς να εξαιρούνται νομοί με ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα (και άρα «πράσινοι» στον χάρτη)

Η παραπάνω αλλαγή καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία και από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται προσώρας η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των νομών (παρότι η σχετική πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι των συνεδριάσεων της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων), ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας έρχεται προς πλήρη εφαρμογή νωρίτερα από ό,τι σήμερα. Ειδικότερα, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας να ατίθεται σε ισχύ στις 22:00 ή τις 23:00 αντί των 00:30, ώστε να αποφεύγονται πιθανές συναθροίσεις, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην νεολαία.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version