ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Άλλη μια παράτολμη αστυνομική καταδίωξη κατέληξε σε θρήνο – Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα μας πει πάλι «όλα καλά»;

Ακόμη μια φορά που μια επικίνδυνη καταδίωξη μέσα σε αστικό ιστό οδήγησε σε τραγικούς θανάτους - Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα αναλάβει τις ευθύνες του;
Καβάλα: Άλλη μια παράτολμη αστυνομική καταδίωξη κατέληξε σε θρήνο – Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα μας πει πάλι «όλα καλά»;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη παρακολούθησε την είδηση για το απίστευτο τροχαίο που έγινε στην Γαληψό στην, αφού για άλλη μια φορά, μια αστυνομική καταδίωξη καταλήγει σε τραγωδία, και σοβαροί προβληματισμοί προκύπτουν για τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ΙΧ (μάρκας Audi) στο οποίο επέβαινε ένας 20χρονος Αρμένιος και ένας 23χρονος ημεδαπός, κάτοικοι Ξάνθης και οι δύο. Το αυτοκίνητο υψηλής ιπποδύναμης έπεσε σε αστυνομικό μπλόκο και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το όχημα ήταν ανασφάλιστο, οπότε έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει.

Εικάζεται ότι οι δυο νεαροί φοβήθηκαν και ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα για να διαφύγουν του ελέγχου, και οι αστυνομικοί ξεκίνησαν καταδίωξη. Το καταδιωκόμενο ΙΧ πέρασε μέσα από χωριά και έφτασε στην κοινότητα Γαληψού, αναπτύσσοντας υψηλή ταχύτητα μέσα στον κεντρικό δρόμο. Κάποια στιγμή, ο οδηγός του Audi έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και χτύπησε πάνω στη ρόδα ενός άλλου ΙΧ που οδηγούσε μια γυναίκα.

Εξαιτίας της σύγκρουσης, και τα δύο οχήματα εξετράπησαν της πορείας τους και πέρασαν στο αντίθετο ρεύμα, πέφτοντας πάνω σε ένα σταθμευμένο φορτηγό, όπου εκείνη την ώρα ένας 60χρονος υπάλληλος κάβας ξεφόρτωνε το εμπόρευμα του. Το αποτέλεσμα ήταν ο 60χρονος να βρει ακαριαίο θάνατο, όπως επίσης  ο οδηγός και ο συνοδηγός του Audi.

Οι ευθύνες αναλογούν πρώτα απ’ όλα στο υπουργείο

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι αμείλικτα, αφού για άλλη μια φορά χύνεται αίμα στην άσφαλτο, ως αποτέλεσμα καταδίωξης μέσα σε αστικό ιστό. Και δεν απευθύνονται τόσο στην επιχειρησιακή ικανότητα των αστυνομικών που προσπαθούν να κάνουν την δύσκολη δουλειά τους, άλλα στην ηγεσία της Αστυνομίας και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ένας 60χρονος πατέρας, έχασε τη ζωή του για το τίποτα, βλέποντας τον θάνατο να έρχεται καταπάνω του. Δύο νεαροί έσπειραν τον θάνατο, και σκοτώθηκαν και οι ίδιοι για ένα ανασφάλιστο όχημα. Έπρεπε να δοθεί εντολή για μια τόσο επικίνδυνη καταδίωξη σε ώρα αιχμής και μέσα σε κατοικημένες περιοχές; Ήταν συνετό να γίνει κάτι τέτοιο; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο αυτού του βιοπαλαιστή που βρήκε φρικτό τέλος; Ποιος θα αποζημιώσει την οικογένεια του;

Πριν από κάθε εντολή ή απόφαση καταδίωξης, δεν πρέπει να ζυγίζονται σοβαρά οι πιθανοί κίνδυνοι που θα διατρέξουν οι αθώοι πολίτες; Ο κ. Θεοδωρικάκος δεν χάνει ευκαιρία να… υπεραίρεται για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, όμως σε κάτι τέτοια περιστατικά φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απειρίας και ελλιπούς εκπαίδευσης, που καταλήγει σε δράματα στην άσφαλτο.

Λανθασμένες αποφάσεις, ελλιπής εκπαίδευση

Παρόμοιο φαινόμενο είχαμε και με την καταδίωξη στο Πέραμα, ένα περιστατικό που απασχόλησε το πανελλήνιο τον Οκτώβριο του 2021. Ήταν τότε που επτά αστυνομικοί, ίσως λόγω πανικού, χρησιμοποίησαν υπερβολική βία, ρίχνοντας πάνω από 30 πυροβολισμούς σε συμπλοκή που έγινε μέσα σε κατοικημένη γειτονιά, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν 20χρονο Ρομά που οδηγούσε ένα κλεμμένο όχημα.

Πριν ξεκινήσει η καταδίωξη, οι αστυνομικοί είχαν ενημερώσει το κέντρο και είχαν λάβει εντολή να μην ακολουθήσουν το όχημα. Παρόλα αυτά εκείνοι αγνόησαν την εντολή, με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρό. Και όχι μόνο αυτό, άλλα διακινδυνεύτηκαν και οι ζωές αθώων, αφού με τόσους πυροβολισμούς, μια αδέσποτη σφαίρα θα μπορούσε να σπείρει τον θάνατο οπουδήποτε.

Αναμφισβήτητα η πλειοψηφία των αστυνομικών επιθυμούν να πράττουν το καθήκον τους, και πολλές φορές δεν διστάζουν να βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο για την προστασία των πολιτών. Όμως κάποιες φορές, οι αποφάσεις τους, αντί να προστατεύουν, θέτουν σε κίνδυνο τους αθώους. Και οι ευθύνες γι’ αυτό, είναι πρωτίστως πολιτικές.

Το Αστυνομικό Σώμα παλεύει να εφαρμόσει τη νομιμότητα κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έχει διαμορφώσει το ίδιο το κράτος. Η αστυνομία είναι αποδυναμωμένη, υποστελεχωμένη, με γερασμένο στόλο οχημάτων, με ανύπαρκτο εξοπλισμό (που συνήθως αναγκάζονται να αγοράζουν από ιδιώτες, με δικά τους έξοδα οι αστυνομικοί), και κυρίως με ελλιπή εκπαίδευση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται στο επιχειρησιακό πεδίο.

Με περιστατικά τραγικών θανάτων που συμβαίνουν ως απόρροια λανθασμένων αποφάσεων (όπως στο Πέραμα και στην Καβάλα), δεν μπορεί ο κ. Θεοδωρικάκος να συνεχίσει να συμπεριφέρεται σα να μην… τρέχει τίποτα στην Ελληνική Αστυνομία.

Ο υπουργός φρόντισε να βάλει στα… θρανία 2.500 αστυνομικούς, για να τους γίνει μετεκπαίδευση για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, ξενοφοβίας κλπ. Μια σοβαρή μετεκπαίδευση για θέματα καταδιώξεων και συμπλοκών δεν μπορεί να οργανώσει ο κ. Θεοδωρικάκος ή δεν το θεωρεί αρκετά σημαντικό θέμα;

Ιδού το ερώτημα…

 

Το τροχαίο με τους τρεις νεκρούς στη Γαληψό Καβάλας.

 

Το τροχαίο με τους τρεις νεκρούς στη Γαληψό Καβάλας.

 

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Μετά το φιάσκο του ΕΛΓΑ, «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα - Ανοιχτοί δρόμοι τα Χριστούγεννα, αλλά τα τρακτέρ θα παραμείνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού, Κωνσταντίνος Καραγάτσος, εξήγησε με στοιχεία το φιάσκο διαχείρισης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ έμαθαν τι είπε ο κ. Παπασταύρου πριν καν τα πει- Η Μιλένα Αποστολάκη κατήγγειλε το απίστευτο περιστατικό

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Μόνο ότι οι αγρότες ήρθαν αν κλέψουν το... πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είπε ο πρωθυπουργός - Σιγοντάρισμα στην προπαγάνδα και ο Τασούλας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Σε «game changer» εξελίσσεται η εκλογική απήχηση της Μαρίας Καρυστιανού - Οργή, φόβος και παραίτηση τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Κοινωνία