Κικίλιας για AstraZeneca: «Ψυχραιμία, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί»
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνιστά ψυχραιμία συνιστά σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνιστά ψυχραιμία συνιστά σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.
«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του και δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής . Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.
«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, «ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν».
«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Ταυτόχρονα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στις διεθνείς και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για το εμβόλιο έναντι του κορονοιού των ΑstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, μετά το ντόμινο των αναστολών χορήγησής του στην Ευρώπη.
Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα του εμβολίου και της συσχέτισής του με θρομβοεμβολικά επεισόδια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο – ένα από τα τρία που ήδη χορηγούνται και ένα από τα τέσσερα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας- και τις έκτακτες συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στον ΕΜΑ.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διερευνά ήδη τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκε ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό, και στον πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την βρετανοσουηδικη εταιρία παρασκευής του εμβολίου, με επιστήμονες ειδικούς σε διαταραχές αίματος, και με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν διενεργηθεί 11 εκατ. δόσεις εμβολίου.
Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα τις διαθέσιμες πληροφορίες, και έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο, Πέμπτη, για τη συνολική εξέταση του ζητήματος.
Εν αναμονή της συνεδρίασης αυτής ουσιαστικά βρίσκονται οι αρχές των ευρωπαϊκών χώρων, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας.
Ως και την Πέμπτη που αναμένεται να γίνει η συνεδρίαση του ΕΜΑ το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα με το εμβόλιο των AstraZeneca/ Οξφόρδης θα συνεχιστεί κανονικά.
Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν το τελευταίο 24ωρο στην ισχύουσα γνωμάτευση του ΕΜΑ σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα, εκείνα της AstraZeneca.
Για το θέμα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση προχθές – όταν οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς τους στην Ευρώπη ήταν 11, και πριν πυροδοτηθεί το θέμα με τις αποφάσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλία- η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέροντας ότι τα μέλη εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξαν ότι, «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».
Η Επιτροπή επικαλούμενη την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό».
Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας, δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.
Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τη σκυτάλη θα ελάμβανε η ομάδα ατόμων 70-74 χρόνων κακό στη συνέχεια εκείνη των 65-69 χρόνων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, για την ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων έχουν προγραμματιστεί συνολικά -και μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων- 352.000 ραντεβού. Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 170.000 εμβολιασμοί. Άρα περί τους 182.000 πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό με το Astrazeneca είναι πλέον “μετέωροι”.
Συνεδριάζει ο ΠΟΥ
Το «πάγωμα» του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, εξαιτίας των παρενεργειών (θρομβώσεις), αναγκάζει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να πραγματοποιήσει «έκτακτη σύνοδο» της επιτροπής ασφαλείας του. Σήμερα, η επιτροπή θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης θα ασχοληθεί με το θέμα. Δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται πυρετωδώς, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες. Ο γενικότερος προβληματισμός γύρω από τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, τείνει να προσλάβει διαστάσεις ρεύματος. Δείτε ποιες χώρες έχουν αποφασίσει το πάγωμα των εμβολιασμών.
Πηγή: protothema.gr