ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας – Μητσοτάκης κάνουν φιέστα για την «πετυχημένη» αντιπυρική περίοδο, ενώ έχουν καρβουνιάσει τη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια

Με ρεκόρ καμένων στρεμμάτων την τελευταία 5ετία, η κυβέρνηση στήνει φιέστα «επιτυχίας» σε ξενοδοχείο - Το SMS του Βασίλη Κικίλια

Μετά την καταστροφή της μισής - σχεδόν - Αττικής, η κυβέρνηση στήνει φιέστα «επιτυχίας» σε ξενοδοχείο - Το SMS του Βασίλη Κικίλια.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Βασίλης Κικίλιας θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό: να διοργανώσουν φιέστα για τη δήθεν πετυχημένη αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών, δηλαδή να συγχαρούν μόνοι τους τους εαυτούς τους, τη στιγμή που στο βιογραφικό τους έχουν καταρρίψει το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο σε καμένα στρέμματα.

Φτάσαμε στο σημείο που αν μια χρονιά δεν καούν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα, η κυβέρνηση το θεωρεί επιτυχία! «Σας περιμένουμε αύριο 20:00 στο The MET Hotel να τιμήσουμε μαζί, όσους συνέβαλαν στην αντιπυρική περίοδο, παρουσία και του πρωθυπουργού. Βασίλης Κικίλιας», ήταν το SMS που έλαβαν σήμερα, στις 11:00 το πρωί οι παραλήπτες που ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Και αν ακόμα μπορεί να πει κάποιος ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες 5, πρέπει να αναλογιστούμε ότι τη συγκρίνουμε με μερικές από τις πιο καταστροφικές χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας. Ειδικά το 2021 και το 2023 ήταν τα πιο καταστροφικά έτη των τελευταίων 13 χρόνων. Νίκος Χαρδαλιάς, Χρήστος Στυλιανίδης και Βασίλης Κικίλιας, έχουν αφήσει ατελείωτες εκτάσεις καμένης γης στις θητείες τους στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κι όμως ο νυν υπουργός έχει το θράσος να γιορτάζει, πολύ πριν τελειώσει καν η αντιπυρική περίοδος.

Και πόσο μάλλον αποτελεί ντροπή να στήνονται φιέστες, όταν η θητεία του Κικίλια αμαυρώθηκε από την πυρκαγιά που κατέκαψε 100.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Αττική, με την πρώτη εστία να ξεκινάει στον Βαρνάβα, για να φτάσει τελικά η φωτιά σε αστικό ιστό ως το Χαλάνδρι, τον Γέρακα και τα Βριλήσσια. Μια γυναίκα κάηκε, περιουσίες καταστράφηκαν, ζώα κάηκαν, ο πνεύμονας πρασίνου της Αττικής εξαϋλώθηκε, και ο Βασίλης Κικίλιας κάνει φιγούρες με τον πρωθυπουργό, που φυσικά τα βρίσκει όλα καλά στο επιτελικό κράτος και ρίχνει όλες τις ευθύνες στην «κλιματική κρίση».

Τι και αν οι κάτοικοι της Πεντέλης γιούχαραν οργισμένοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ολική καταστροφή του τόπου τους, που μέχρι πριν μερικές βδομάδες ήταν παράδεισος; Τι και αν ξέφυγε η φωτιά και επεκτάθηκε σε έκταση 40 χιλιομέτρων, μέσα σε μια νύχτα με εξασθενημένους ανέμους; Σημασία έχει πάντα το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τα πράγματα, όχι ο λαός που είναι το μόνιμο θύμα.

Το είχε… ρίξει άλλωστε το σύνθημα ο Βασίλης Κικίλιας από προχθές, όταν βγήκε να υπερασπιστεί την ανικανότητά του, δηλώνοντας ότι «οι συνθήκες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα ήταν ανυπέρβλητες». Δηλαδή μια κανονική φωτιά που δεν είχε καμία ασυνήθιστη δυναμικότητα σε σχέση με όλες τις άλλες, παρουσιάζεται σαν κάτι το πρωτοφανές. Το μόνο πρωτοφανές είναι η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, που και φέτος έβγαζε υποχρεώσεις με ατελείωτα μηνύματα από το 112, τη στιγμή που όσες περιουσίες σώθηκαν ήταν από την ηρωική δράση πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων.

Ναι, μπορεί να κάηκαν φέτος ως τώρα 300.000 στρέμματα, σε σχέση με τα 1.700.000 στρέμματα που κάηκαν πέρυσι, όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και όχι το (τρις)χειρότερο. Αν κάτι βελτιώθηκε αυτή τη χρονιά, βάζεις το κεφάλι κάτω και συνεχίζεις να δουλεύεις, έχοντας επίγνωση της καταστροφής που έγινε τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν… πανηγυρίζεις με εκατομμύρια καμένα στρέμματα φορτωμένα στην καμπούρα σου…

Exit mobile version