Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζει ότι αρκεί να… συμμορφώσει τη μαθητική νεολαία η απαγόρευση χρήσης κινητού στα σχολεία και η τοποθέτηση locker (φοριαμός λέγεται στα ελληνικά) για να κλειδώνουν τα smartphones, η μάστιγα της βίας μεταξύ ανηλίκων όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά γίνεται όλο και χειρότερη. Και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο.
Ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές, το φαινόμενο του bullying και η εγκληματικότητα των νέων, τείνουν να γίνουν ο κανόνας από εξαίρεση που ήταν κάποτε. Το σχολείο, από «λιμάνι» ασφάλειας που θα έπρεπε να είναι, σήμερα έχει γίνει κέντρο βίας και εφιάλτης για τα φιλήσυχα παιδιά.
Σε σχετικό ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο Mega, μαθητές εκφράζουν τον φόβο που νιώθουν όταν πάνε σχολείο:
«Εμείς δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, πολλές φορές αγχωνόμαστε ακόμα και όταν πηγαίνουμε σχολείο και βλέπουμε άτομα από πίσω μας».
«Φοβάμαι στο σχολείο αυτούς που κλέβουν, που μας απειλούν».
«Μπορεί κάποιος ξέρω εγώ να κρατάει μια πεταλούδα στην τσέπη του και να του πεις κάτι και να μην του αρέσει και να την βγάλει και να σε απειλήσει», ανέφεραν μαθητές στο μικρόφωνο του Mega.
Όπως σημειώνεται, τις περισσότερες φορές ο κίνδυνος ελλοχεύει έξω από τα σχολεία, σε γειτονικά πάρκα και πλατείες. Εκεί συγκεντρώνονται διάφορες παραβατικές παρέες και παραμονεύουν για μαθητές που θα βγουν με το σχόλασμα. Μαχαιρώματα, κλοπές, ξυλοδαρμοί και εκφοβισμός είναι φαινόμενα που συμβαίνουν με ανησυχητική συχνότητα.
Το γεγονός ότι η εγκληματικότητα ανηλίκων έχει πάρει πλέον μορφή κοινωνικής «επιδημίας», το ομολογεί ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο οποίος ανέφερε ότι πέρυσι «είχαμε 6.000 δράστες περίπου ανήλικους φέτος έχουμε 9.000 δράστες που έχουν συλληφθεί. Συνήθως οι ηλικίες είναι 13 με 18, η μεγάλη πλειοψηφία». Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα έχουμε Σεπτέμβριο, οπότε αυτό το τρομακτικό νούμερο θα ανέβει κι άλλο στους υπόλοιπους 3 μήνες του 2024.
Βεβαίως τίποτα δεν πρόκειται να βάλει φρένο σε αυτή την πρωτοφανή έκρηξη βίας, όσο η Πολιτεία συνεχίζει να αψηφά τις πραγματικές αιτίες της και να νομίζει ότι θα συνετίσει τη νεολαία με νοοτροπία «θηριοδαμαστή».
Εδώ επανερχόμαστε και στο θέμα της υπερβολικής χρήσης κινητών, αφού ο εθισμός στον ψηφιακό κόσμο διαμορφώνει παιδιά που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν στον πραγματικό κόσμο, και επιζητούν την ίδια προσοχή που λαμβάνουν στα social. Έτσι δημιουργείται απογοήτευση, απομώνωση, κατάθλιψη και επιθετικότητα.
Όμως πέρα από τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τις πολιτικές ευθύνες (που σαφώς παίζουν τεράστιο ρόλο στο φαινόμενο), η ανήλικη βία είναι πρωτίστως θέμα πνευματικό. Όσο το κράτος και οι οικογένειες απομακρύνουν τα παιδιά από τον αξιακό κώδικα της χριστιανικής πίστης, τόσο η κρίση αξιών βαθαίνει και τόσο χάνεται το σημείο αναφοράς για το τι είναι σωστή και λανθασμένη συμπεριφορά.
Η ελληνική παιδεία που δυστυχώς υιοθετεί μια ξενόφερτη ατζέντα που υμνεί τη «διαφορετικότητα» και διαλύει τους παραδοσιακούς δεσμούς που συνέχουν την ελληνική κοινωνία, είναι αναπόφευκτο να διαμορφώσει μια μαθητική κοινότητα χωρίς συνοχή, όπου κυριαρχεί η εχθρότητα και η βία.
Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση (και η Πολιτεία γενικότερα) δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει αυτή τη woke διάλυση των ηθικών αξιών που δηλητηριάζει τα παιδιά.