Όποιο επικοινωνιακό κόλπο έχει απομείνει στη φαρέτρα του χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να φρενάρει την ελεύθερη πτώση των δημοσκοπικών του ποσοστών. Μετά από μια πολύμηνη σωρεία σκανδάλων που έβγαιναν στην επιφάνεια και βύθιζαν αργά και σταθερά την κυβέρνηση στην ανυποληψία του λαού, ήρθε και η εθνική τραγωδία των Τεμπών που «σφράγισε» για τα καλά τη δημοσκοπική κατρακύλα.
Την ώρα που ολόκληρη η χώρα μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει από οργή και αμέτρητα πλήθη κόσμου διαδηλώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός άρον – άρον ακολούθησε γι’ ακόμη μια φορά την αγαπημένη του τακτική, δηλαδή να μοιράσει «καθρεφτάκια» για να ανατρέψει το βαρύ κλίμα, αυτή τη φορά όχι με κάποιο επίδομα κοροϊδίας, άλλα με μια αύξηση στον κατώτατο μισθό που ισοδυναμεί με ψίχουλα.
Επομένως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε εκτενέστερα ο Κωστής Χατζηδάκης, ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον στα 780 ευρώ (μικτά) από την 1η Απριλίου, δηλαδή αυξάνεται κατά 9,5%, σημειώνοντας αύξηση κατά 67 ευρώ το μήνα και 938 ευρώ το χρόνο.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή η αύξηση «προσφέρει σημαντική ανακούφιση», αν και παραδέχθηκε ότι «στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές και η νέα αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα».
Ο Κωστής Χατζηδάκης θέλοντας να δώσει κάποια σοβαροφάνεια στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση, υποτίμησε τη νοημοσύνη του κόσμου λέγοντας πως επειδή είναι η τρίτη αύξηση που κάνει η κυβέρνηση του, είναι σαν να πήραν οι εργαζόμενοι… τρεις επιπλέον μισθούς. Εντωμεταξύ η πρώτη αύξηση που είχε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν της τάξης του… 2%, και έγινε στο ξεκίνημα του 2022.
Την ίδια ώρα, από τότε που ξεκίνησε η κρίση ακρίβειας τα προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευθεί έως και κατά 50% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σταθερά στο 15%, κάτι που εξανεμίζει πλήρως τις πενιχρές αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο κατώτατος μισθός ουσιαστικά έφτασε περίπου στα επίπεδα του 2011, τότε δηλαδή που ήταν στα 751 ευρώ μεικτά και το 2012 μειώθηκε με Υπουργική Απόφαση στα 586 ευρώ (μείωση 22%) και στα 511 για νέους κάτω των 25 ετών (μείωση 32%). Δώδεκα ολόκληρα χρόνια αργότερα, και με τη ζωή να έχει γίνει κατά πολύ ακριβότερη (ενέργεια, τρόφιμα, ενοίκια, καύσιμα, φόροι κ.λπ.), φτάσαμε να παρουσιάζεται ως… επίτευγμα που ο μισθός έφτασε στα 780 ευρώ μικτά.
Την ίδια στιγμή, η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει καταβαραθρωθεί και παραπάνω από τα μισά νοικοκυριά της χώρας δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημα τους επαρκεί για μόλις 18 ημέρες!
Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να «ρίξει» από την κορυφή της δημοσιότητας το κυρίαρχο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη, όμως η «πληγή» που άφησε στον λαό αυτή η ανείπωτη τραγωδία είναι τόσο μεγάλη που κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν δύναται να την καλύψει. Πόσο μάλλον αν έχουμε να κάνουμε με μια αύξηση που αποτελεί εμπαιγμό για τους πολίτες…