ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοροϊδία με μέτρα «ψίχουλα» για τους αγρότες – Είπε ότι όλα τα έκανε «καλά» στη Θεσσαλία

Ακυρώνοντας τις καταγγελίες των αγροτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύφτηκε πίσω από αφηγήματα περί fake news, κλιματικής κρίσης και «αντικειμενικών εμποδίων»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοροϊδία με μέτρα «ψίχουλα» για τους αγρότες – Είπε ότι όλα τα έκανε «καλά» στη Θεσσαλία

Αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα που την «καίνε», η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταρρέει δημοσκοπικά, αφού παρά το γεγονός ότι είναι πρώτη με διαφορά, ακόμα και η έρευνα της Pulse για λογαριασμό του φιλοκυβερνητικού ΣΚΑΪ, την δείχνει να έχει χάσει 10.5 ολόκληρες μονάδες (30.5% στην πρόθεση ψήφου) σε σχέση με το περιβόητο (σχεδόν) 41% που έλαβε στις εθνικές εκλογές. Και φυσικά αυτό δείχνει το πόσο έχει απογοητευτεί ο κόσμος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

Ένα από τα ζητήματα που αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για το Μαξίμου, είναι ασφαλώς οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Θα λέγαμε στην κυριολεξία ότι η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει, για να προλάβει τη ζημιά που η ίδια έχει προκαλέσει στον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικό του πόσο κοστίζει πολιτικά στο Μαξίμου αυτή η υπόθεση, είναι ότι στο ίδιο γκάλοπ της Pulse, οι ερωτηθέντες πολίτες, σε ποσοστό 68% απάντησαν ότι στηρίζουν τα αιτήματα των αγροτών. Εν μέσω τρομακτικής ακρίβειας, το να καταρρεύσει εντελώς ο παραμελημένος αγροτικός τομέας, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τους καταναλωτές.

Παρόλη τη δυσαρέσκεια του κόσμου και την οργή των αγροτών όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να δώσει γενναίες λύσεις, όχι μόνο μοίρασε «ψίχουλα» αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση εναντίον των αγροτών. Στην ομιλία που έκανε στη Βουλή, επικεντρώθηκε στους αγρότες της Θεσσαλίας (ενώ το πρόβλημα είναι πανελλαδικό) και ούτε λίγο – ούτε πολύ είπε ότι όλα βαίνουν… καλώς, ενώ έψεξε γενικώς τους αγρότες, λέγοντας ότι ψάχνουν… λεφτόδεντρα.

Το δε πακέτο βοήθειας προς τους αγρότες αποδείχθηκε τόσο πενιχρό, που μόνο με επικοινωνιακές τακτικές αντιπερισπασμού θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και αυτό ακριβώς έκανε.

Έτσι, για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε έναν τεχνητό κόσμο, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Αρχικά, κρύφτηκε πίσω από την «κλιματική κρίση» ως συνήθως, λέγοντας ότι «η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες της Ευρώπης», για να προσθέσει ότι «σώσαμε ζωές με επάρκεια και αυταπάρνηση στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση».

Με λίγα λόγια, έφταιγε αποκλειστικά το πολύ νερό που έπεσε στη Θεσσαλία, και καθόλου το επιτελικό φιάσκο που οδήγησε σε 17 θανάτους και ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ η κυβέρνηση δεν είχε επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνου πλημμυρών από το 2019.

Έπειτα ο πρωθυπουργός πέρασε στην επίθεση προς τους αγρότες, λέγοντας: «πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή» και υποστηρίζοντας ότι όσοι δεν πήραν, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στη συνέχεια έβγαλε ψεύτες τους αγρότες που αναδεικνύουν την εγκατάλειψή τους από το κράτος, λέγοντας ότι «πρόκειται για fake news που ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο από τον κάθε αγροτοπατέρα» και συνέχισε λέγοντας «τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσω».

Φυσικά όταν πρόκειται για κανάλια που εντάσσονται σε λίστες «Πέτσα» για να κολακεύουν την κυβέρνηση, το «τζάμπα χρήμα» ρέει άφθονο, αλλά για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας οι ενισχύσεις έρχονται με το σταγονόμετρο, προφανώς γιατί το «τάισμα» των καναλιών είναι σημαντικότερο για τον πρωθυπουργό από το «τάισμα» των πολιτών.

Αναφορικά με τις καθυστερημένες αποζημιώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για τον λόγο που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν ενημερώνονται για τα ποσά αποζημίωσης και τον χρόνο καταβολής τους, και υποστήριξε ότι απλά υπάρχουν κάποια αντικειμενικά προβλήματα, αλλά και λείπουν βασικά δικαιολογητικά από τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι μόνο 4.000 έχουν καταθέσει.

Για την επιδότηση ενοικίου που ούτε καν το 50% των αιτήσεων δεν έχει προχωρήσει, ο πρωθυπουργός πέρασε το θέμα στα «ψιλά», λέγοντας απλώς ότι «έχουμε 2.999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, έχουν εγκριθεί οι μισές και πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα».

Καμία κουβέντα δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την ντροπιαστική κατάσταση, με τη ΔΕΔΔΗΕ να έχει κόψει το ρεύμα σε 191 πλημμυροπαθείς αγρότες (ενώ μάλιστα σκόπευε να το κόψει και σε 1000 ακόμα) και να χρειάζεται να περάσουν 4 ολόκληροι μήνες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel, για να αποφασίσει να επέμβει η κυβέρνηση, θεσπίζοντας αναστολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα μέτρα στήριξης

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, αποδείχθηκαν απλές «ασπιρίνες», αφού ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να εξαγγείλει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, όπως είχε προεξοφληθεί, καθώς και 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ρύθμιση χρεών σε τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ και εκκίνηση του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» για νέους αγρότες, που όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί και να έχει αποτελέσματα, όπως λένε οι αγρότες.

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ανακοίνωσε τα κυβερνητικά «ψίχουλα», έριξε «άκυρο» στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών, λέγοντας ότι επί διακυβέρνησης του «δεν θα αναβιώσει το σύνθημα: “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”» και πως «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν σε λάθος εποχή».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοροϊδία με μέτρα «ψίχουλα» για τους αγρότες – Είπε ότι όλα τα έκανε «καλά» στη Θεσσαλία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.