ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετά τον Καραμανλή, έβγαλε λάδι και τον ανίκανο Χρυσοχοΐδη για το φιάσκο των Αγίων Αναργύρων

«Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δολοφονία της Κυριακής, «ξεπλένοντας» τον Χρυσοχοΐδη

«Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δολοφονία της Κυριακής, «ξεπλένοντας» τον Χρυσοχοΐδη.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να νοιώθει μάλλον ενοχές, που ταράζει τη «νιρβάνα» του πρωθυπουργού και ζητά να παραιτηθούν οι ανίκανοι υπουργοί του. Αυτό προκύπτει από τις εξωφρενικές δηλώσεις του «Μωυσή» Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφερε απεριόριστη κάλυψη στον – πεντάκις αποτυχημένο υπουργό Προ.Πο – Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το αστυνομικό φιάσκο που οδήγησε στη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Ο Κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε μεν ότι πρέπει να υπάρξει «αλλαγή κουλτούρας» στην ΕΛ.ΑΣ, αλλά «ξέπλυνε» τον Χρυσοχοΐδη λέγοντας ότι δεν… υπάρχει πολιτική ευθύνη, «γιατί αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε βδομάδα». Επομένως οι υπουργοί μπορούν να κάνουν όσα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις θέλουν, για να μην… κουράζουμε τον πρωθυπουργό με το να βρίσκει αντικαταστάτες!

Και που θα καταλήξουν οι ευθύνες, αν όχι στην κορυφή; Ο πρωθυπουργός μάλλον θεωρεί ότι με 4-5 καρατομήσεις αστυνομικών, λύθηκε το πρόβλημα. Άλλωστε το έχει για σύστημα. Σε κάθε σκάνδαλο υπουργού, την «πληρώνουν» 1-2 «υπασπιστές» ή υφιστάμενοι και τελειώνει η υπόθεση. Το ίδιο έγινε και για τα Τέμπη, αλλά και το σκάνδαλο Ασημακοπούλου. Αλλά στην πραγματικότητα ποιος είναι υπεύθυνος για την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, την ελλιπή εκπαίδευση των αστυνομικών και την αδιαφορία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενδοοικογενειακή βία; Ασφαλώς ο υπουργός.

Όμως για τον Κ.Μητσοτάκη, ο Μ.Χρυσοχοΐδης δεν φταίει σε τίποτα. Και όχι μόνο δεν φταίει, αλλά του έπλεξε και το εγκώμιο. Είπε συγκεκριμένα ότι είναι «ένας υπουργός που πραγματικά κατέχει το αντικείμενο και κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛΑΣ» και πρόσθεσε πως «Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν».

Τόσο πολύ… κατέχει το αντικείμενο του υπουργού Προ.Πο. ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που στη «σκοπιά» του εκκρεμούν ανεξιχνίαστες 2 δολοφονίες δημοσιογράφων (Σ.Γκιόλιας και Γ.Καραΐβάζ), πολλές δολοφονίες που αφορούν την «Greek Mafia», αλλά και η υπόθεση Marfin. Για όλα αυτά τα εγκλήματα έχει μοιράσει απλόχερα παχιά λόγια ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι θα βρει τους ενόχους, αλλά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Όλο το πανελλήνιο είδε ότι ο απλός πολίτης μπορεί να δολοφονηθεί ακόμα και αβοήθητος μπροστά από ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά ο πρωθυπουργός παπαγάλιζε συνεχώς το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος στην Ελληνική Αστυνομία. Είναι εύκολο να το λες όταν έχεις έναν ολόκληρο «στρατό» αστυνομικών να σε προστατεύει, και δύσκολο να το πιστέψει ο μέσος πολίτης που νοιώθει ότι ζει στην Κολομβία των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός είπε και κάτι ακόμα εξωφρενικό, πέρα από κάθε λογική. Δήλωσε ότι οι καταγγελίες γυναικών για περιστατικά βίας, πληθαίνουν γιατί οι γυναίκες δείχνουν… περισσότερη εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Όχι γιατί εκτροχιάζεται η κοινωνία δηλαδή, αλλά απλά επειδή οι γυναίκες αγκαλιάζουν το έργο του «άριστου» πρωθυπουργού.

Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπάρχει κουλτούρα «ωχαδερφισμού» στην Αστυνομία και το ελληνικό Δημόσιο για να συμπληρώσει ότι τα περιπολικά «πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρο και πυροσβεστικά». Για τον ωχαδερφισμό που υπάρχει στα υπουργικά γραφεία όμως, δεν μας είπε τίποτα. Εκεί δεν υπάρχουν ευθύνες.

Τι είπε για τα Τέμπη

Ευθύνες δεν υπάρχουν ούτε για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον οποίο έβαλε και αυτόν ο πρωθυπουργός σε πρόγραμμα… «πλύσης». Ενώ οι 8 στους 10 πολίτες δεν πιστεύουν τον Κ.Μητσοτάκη που λέει ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, εκείνος ενέμεινε στις «κονσερβαρισμένες» δηλώσεις του και μάλιστα εμφανίστηκε… θιγμένος.

«Στο ερώτημα να συγκαλύψουμε τι δεν παίρνουμε απάντηση» είπε. «Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» είπε. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε συγκάλυψη» επανέλαβε, λέγοντας για άλλη μια φορά πως «στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης». «Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι δυστυχώς – παρότι προσπαθήσαμε – δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης» ισχυρίστηκε. «Να αφήσουμε δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δικιά μας δουλειά να εξασφαλίσουμε ότι τρένα μας είναι ασφαλή» είπε.

Για το ζήτημα της μονταζιέρας για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανήξερος, λέγοντας «Δεν γνωρίζω. Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα «είναι βαθιά προσβλητικό για μένα και για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν».

Φυσικά ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί «έτυχε» να βολεύει τον ίδιο, ο μονταρισμένος διάλογος που έδειχνε «ανθρώπινο λάθος». Ούτε είπε αν στο διάγγελμά του μετά τα Τέμπη (που μίλησε για τραγικό ανθρώπινο λάθος), είχε στηριχθεί πάνω στον μονταρισμένο διάλογο. Το ότι κάποιος με χαρακτηριστική ευκολία «άπλωσε χέρι» στις υπηρεσιακές συνομιλίες των υπαλλήλων του ΟΣΕ, τις μοντάρισε και τις διοχέτευσε σε ειδησεογραφικά site, είναι από μόνο του ένα τεράστιο σκάνδαλο που θα έπρεπε να χαλάει τον κόσμο. Και όμως ο πρωθυπουργός και οι λοιποί κυβερνητικοί το αντιμετωπίζουν σαν κάτι… αδιάφορο που απλά… έτυχε να συμβεί…

 

Exit mobile version