ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μουτζουρωμένος» από τις στάχτες της Ελλάδας, αλλά άμοιρος ευθυνών στη Βουλή – «Φταίει το πυρονέφος και η κλιματική κρίση»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αποποίηση ευθυνών, επίκληση στην «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης και αμφισβήτηση του μεγέθους της καταστροφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αποποίηση ευθυνών, επίκληση στην «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης και αμφισβήτηση του μεγέθους της καταστροφής.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Με μία φαρέτρα γεμάτη από φθηνές δικαιολογίες και εμπαιγμούς για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συζήτηση για τις πυρκαγιές, που πραγματοποιείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Για πολλοστή φορά, ο πρωθυπουργός ακολούθησε την επικοινωνιακή «φόρμουλα» του «όλα τα κάναμε καλά», άλλα φταίει η κλιματική κρίση που συμβαίνει παγκοσμίως, φταίνε οι «αόρατοι» εμπρηστές και φταίνε και οι… απρόσεκτοι πολίτες.

Με κάποια μεμονωμένα παραδείγματα έγκαιρης επέμβασης σε φωτιές που δείχνουν το… δέντρο και όχι το (καμένο) δάσος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως ο κρατικός μηχανισμός έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.

«Στη φωτιά της Πάρνηθας εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως από αστυνομική δύναμη που βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Το ελικόπτερο έφτασε 5 με 6 λεπτά από την στιγμή που εντοπίστηκε. Ελικόπτερο που κουβαλούσε 8 τόνους νερού αλλά δεν ήταν αρκετό. Όταν η φωτιά καβάλησε την πλαγιά πέρασε από την μια πλευρά της χαράδρας στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Αυτή ήταν η κατάσταση που διαχειρίζονταν οι πυροσβέστες μας. Το λέω γιατί συχνά ακούμε αναλύσεις για αντιπυρικές ζώνες κ.α. Κοιτάξτε, υπάρχουν όρια. Υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Αλλά είχαμε έναν από τους μεγαλύτερους καύσωνες και έντονους ανέμους», ανέφερε και ισχυρίσθηκε ότι «φέτος είχαμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας από ό,τι πέρσι. Είχαμε να διαχειριστούμε ακραίες συνθήκες. Μικρές εστίες που παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις με μεγάλη ταχύτητα», είπε ακόμα, χωρίς να δίνει την παραμικρή απάντηση γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη φέτος σε καμένες εκτάσεις μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αν η κλιματική αλλαγή ήταν υπεύθυνη για τις φωτιές, τότε θα τους είχε «χτυπήσει» όλους το ίδιο, δεν θα είχε… προτίμηση σε μία χώρα.

Αναφερόμενος στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας είπε ότι θα προμηθευτούμε νέα Καναντέρ έως το 2027, καθώς και drones και θερμικές κάμερες.

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, λέει η σοφή λαϊκή παροιμία, και φαίνεται ωστόσο πως ο «καμένος» πιάνεται από τη… Ρόδο. Στη βιβλική καταστροφή που συνέβη στο νησί που καιγόταν για 10 ολόκληρες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει, και επανέλαβε και σήμερα ότι κάηκε «μόνο το… 15% του νησιού» (σαν να είναι αμελητέα καταστροφή αυτή), ενώ πρόβαλε σαν επιτυχία με διεθνή αναγνώριση την απομάκρυνση 20.000 ανθρώπων από τα μέτωπα της φωτιάς, την ίδια στιγμή που ο διεθνής τύπος παρουσίαζε πρωτοσέλιδα για «διακοπές στην κόλαση» της Ελλάδας και για τουρίστες που έτρεχαν να σώσουν τη ζωή τους.

Αντί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το πρωτοφανές φιάσκο που οδήγησε σε μια ασύλληπτη καταστροφή οικοσυστημάτων και περιουσιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε τη γνωστή τακτική της διεθνοποίησης του προβλήματος, με τον – μόνιμο πλέον – «φερετζέ» της κλιματικής αλλαγής:

«Στην Αμερική κάηκε η Χαβάη με εκατοντάδες νεκρούς, δεν είχαν εκκενώσεις. Στην Τενερίφη στον Καναδά. Αυτή είναι η πραγματικότητα της νέας κλιματικής κρίσης που είναι ήδη εδώ. Και στον τόπο μας αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλη χρονιά βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων», είπε, συγκρίνοντας εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις, αφού η Χαβάη και Καναδάς έχουν εντελώς διαφορετικό κλίμα από την Ελλάδα. Ο Καναδάς συγκεκριμένα μπορεί να αντιμετωπίζει μία τέτοια μέγα-πυρκαγιά ανά 100 χρόνια, άλλα διαθέτει 4.000 φορές περισσότερα δάση από την Ελλάδα. Στην Αμερική, τα οικοσυστήματα δεν έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορούν να «αμυνθούν» σε φωτιές, έτσι όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά μεσογειακά οικοσυστήματα.

Ο πρωθυπουργός έφτασε ακόμη και στο σημείο να επιτεθεί σε επιστημονικούς φορείς, αμφισβητώντας ευθέως τα πορίσματά τους για την καταστροφή των πυρκαγιών, χαρακτηρίζοντας «αριθμητικές αλχημείες» τα δεδομένα που παρουσιάζονται από επιστήμονες και λέγοντας ότι «αυτό που μετράμε σήμερα ως καμένη έκταση είναι η συνολική περίμετρος». Ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετά άκαυτα κομμάτια μέσα σε αυτή την περίμετρο», χρυσώνοντας το χάπι της καταστροφής, επειδή μέσα στις απέραντες καμένες εκτάσεις, έχουν μείνει μερικές… «νησίδες» πρασίνου.

Αναφερόμενος στον Έβρο και τη φωτιά που καίει για 13η μέρα το Νομό, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το… «φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας» σαν νέα «φανταχτερή» δικαιολογία, ενώ ευθέως έδειξε τους παράνομους μετανάστες ως υπεύθυνους για τις φωτιές στις ακριτικές περιοχές, ωστόσο πρόσθεσε ότι ερευνάται αν είναι από αμέλεια ή πρόθεση.

Παρόλα αυτά δεν εξήγησε στον ελληνικό λαό, ποιες είναι οι αιτίες που κάποιοι παράνομοι μετανάστες μπορεί να έκαψαν την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, ποια συμφέροντα κυκλωμάτων ή χωρών εξυπηρετούνται, και τι έχει πράξει εδώ και 4 χρόνια η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους «βαλτούς» εμπρηστές και τα σκοτεινά δίκτυα που τους χρησιμοποιούν.

Και φυσικά δεν είχε να πει τίποτα για το γεγονός ότι αν τα σύνορα του Έβρου φυλάσσονταν όπως πρέπει, τότε δεν θα είχαν προκληθεί πυρκαγιές ούτε από πρόθεση – ούτε από αμέλεια, και σήμερα το Δάσος της Δαδιάς θα υπήρχε ακόμα και οι 18 μετανάστες που κάηκαν με φρικτό τρόπο, δεν θα είχαν χάσει τις ζωές τους.

Επίσης ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το «φαινόμενο που συνέβη στον Έβρο θα μελετάται για πολλά χρόνια. Κατέκαψε μια τεράστια περιοχή σε ελάχιστες ώρες», ρίχνοντας και πάλι το μπαλάκι στο βολικό αφήγημα της κλιματικής κρίσης.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμος να κάνει μπίζνες στα αποκαΐδια της χώρας, φέρνοντας «νέο μοντέλο για την παραγωγική αξιοποίηση των δασών για να καλύψουμε πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», αποκαλύπτοντας με ωμό τρόπο την πρόθεσή του για να ξεπουληθεί ο δασικός πλούτος της χώρας σε ιδιώτες.

 

Exit mobile version