Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο εξπέρ του ψευτοπατριωτισμού μίλησε για «πατριώτες της φακής»
Ελέω Πρεσπών του Αιγαίου, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στα δεξιά κόμματα και παρουσίασε σαν «επιτυχίες» ακόμα και τα αυτονόητα«Υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες, γιατί κάνουμε τι; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και υπογράφαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής…».
Αυτά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ανάμεσα σε άλλα – μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Με την κριτική από τα δεξιά κόμματα να έχει πάρει φωτιά για τα εθνικά θέματα και τις υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να σηκώσει το γάντι για να απαντήσει. Όμως το… γάντι το πήρε ο αέρας πριν καν σηκωθεί.
Πιο οικτρή επιχειρηματολογία δεν έχει υπάρξει ξανά για εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν κυβερνητικούς… άθλους, πράγματα που είναι απολύτως αυτονόητα. Είναι δυνατόν η προστασία των συνόρων μας από τις λαθραίες εισβολές, να παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό σαν εθνικό… έπος; Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Να έλεγαν οι συνοριοφύλακες στους χιλιάδες λαθρομετανάστες που έστελνε ο Ερντογάν, «καλώς ήρθατε, περάστε;».
Τη σημασία της αποτροπής στον Έβρο που έγινε το 2020, την εξευτέλισε ο ίδιος ο Μητσοτάκης όταν αποφάσισε να νομιμοποιήσει χιλιάδες παράνομους μετανάστες με την τροπολογία Καιρίδη ή όποτε κάνει ανοιχτό κάλεσμα για λαθραίες εισβολές λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι «κυψέλη ενσωμάτωσης». Με λίγα λόγια, τι να το κάνεις αν απέτρεψες μερικούς λαθρομετανάστες το 2020, εφόσον έκτοτε επιβραβεύεις όσους πέρασαν το φράκτη ή όσους θα τον περάσουν.
Επιπλέον, είναι δυνατόν να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός σαν επιτυχία την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο; Ποια ήταν η δυσκολία σε αυτό; Αυτό έλειπε, να μην ασκούμε τα δικαιώματά μας ούτε στο Ιόνιο! Η εθνική μας κυριαρχία απειλείται στην ανατολή, στο νότο και στο βορά. Η δυτική πλευρά είναι η μόνη που δεν παρουσιάζονται εντάσεις από γειτονικές χώρες.
Όσον αφορά τη «λειψή» ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αυτή έδωσε το καλύτερο «πάτημα» στον Ερντογάν να επιβάλλει de facto το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο (με τη στρατιωτική απειλή νότια της Κάσσου που ισοδυναμεί με νέα «Ίμια»), αφού η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο άφησε ακάλυπτη τη θαλάσσια περιοχή από τον 28ο μεσημβρινό μέχρι και τη νήσο Στρογγύλη, όπως και ολόκληρο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Όσο για τα Rafale. τις Belharra και τα F-35, αν προσπεράσουμε τις κενές πολιτικές εντυπωσιασμού, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι πρόκειται για πανάκριβες αγορές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα συντήρησης, ενώ παράλληλα δεν έχει γίνει τίποτα για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να προσαρμοστεί στη σύγχρονη φιλοσοφία πολέμου, που θέλει οικονομικά και ευέλικτα οπλικά συστήματα που να είναι και αναλώσιμα.
Και σε τελική ανάγνωση, για να πιάσουν τόπο τα Rafale. οι Belharra και τα F-35, πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθούν ως μέσα αποτροπής, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο αυτό δεν δείχνει. Το αντίθετο δείχνει, με τον αφοπλισμό των νησιών μας και την αποστολή κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, αλλά και τις εξοργιστικές υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Και όσον αφορά τα… παράπονα του πρωθυπουργού για τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση για μειοδοσία, αυτή η λέξη δεν προήλθε από τα δεξιά κόμματα, αλλά από τον ίδιο τον Γιώργο Γεραπετρίτη που είπε: «Δεν με νοιάζει αν με πουν μειοδότη».
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, ο πραγματικός πατριώτης της φακής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης…