ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όποτε μιλάει, οι πολίτες τσιμπιούνται να δουν αν ζουν στην ίδια χώρα – Αποθέωσε τις πολιτικές καταστροφής του ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταστρέφει μεθοδικά το ΕΣΥ με την εμπορευματοποίηση του και εμφανίζει το ξεπούλημα ως «ανάταξη»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όποτε μιλάει, οι πολίτες τσιμπιούνται να δουν αν ζουν στην ίδια χώρα – Αποθέωσε τις πολιτικές καταστροφής του ΕΣΥ

Κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για το κυβερνητικό έργο, οι πολίτες έχουν την τάση να… τσιμπιούνται μήπως ζουν σε έναν παράδεισο και δεν το έχουν καταλάβει. Η ωραιοποίηση της συνολικής παρακμής που ζούμε, παίρνει τέτοιες διαστάσεις που ξεπερνάει τα όρια της κοροϊδίας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όταν μιλάει για θετικά βήματα, ειδικά στον διαλυμένο χώρο της δημόσιας υγείας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα τον πιστέψουν. Ο κόσμος ζει καθημερινά τα χάλια των νοσοκομείων. Κι όμως ο Μητσοτάκης συνεχίζει να λιβανίζει το έργο του, που δεν είναι άλλο από το σταδιακό ξεπούλημα του ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε κυριακάτικη ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το ίδιο ποίημα που αναμασά από πέρυσι: «η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας» και σε αυτό, όπως έγραψε, συμβάλλουν δύο αποφάσεις: Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους.

Έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές. Αφού η κυβέρνηση κρατά τους μισθούς των γιατρών στα τάρταρα, γιατί προφανώς η υγεία του πολίτη αν δεν γίνει εμπόρευμα δεν αξίζει τίποτα για τον Μητσοτάκη, λένε στους γιατρούς να δουλέψουν στην εβδομαδιαία «γαλέρα» τους στο ΕΣΥ και να συμπληρώσουν εισόδημα (αυτό που τους στερεί το κράτος δλδ) από το ιδιωτικό έργο. Δηλαδή να χάσουν κάθε κίνητρο να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες δωρεάν και να αντλούν πελατεία από το ΕΣΥ για να την μεταφέρουν στα ιδιωτικά γραφεία τους.

Την ίδια στιγμή, οι απολαβές των γιατρών στην Ελλάδα κρατιούνται στον πάτο της Ευρώπης. Οι Έλληνες γιατροί καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 3.500 ευρώ τον μήνα, όταν οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία εισπράττουν μηνιαίως 12.500 ευρώ, στη Γαλλία 7.000 και στην Ισπανία 6.500 ευρώ. Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ τον μήνα σε ένα γιατρό του ΕΣΥ, ενώ η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες γιατροί βρίσκονται στην προτελευταία θέση όσον αφορά τις απολαβές, ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Και μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτιέται γιατί δεν ανταποκρίνονται οι γιατροί στις αναγγελίες προσλήψεων και σηκώνει τα χέρια λέγοντας ότι δήθεν δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Και τώρα η κυβέρνηση αυτούς τους λίγους ηρωικούς γιατρούς που επιμένουν να υπηρετούν με αυτοθυσία το ΕΣΥ, τους ωθεί να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία ως μοναδική λύση για να έχουν τις απολαβές που αξίζουν.

Σε αυτό το αλισβερίσι εις βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, ο Μητσοτάκης εμφανίζει ως «θετικό βήμα» και τη δυνατότητα που δίνει σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο. Μόνο και μόνο για να μην κάνει τις προσλήψεις που απαιτούνται για να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία, μετατρέπει τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ σε πεδία κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Είτε αυτό λέγεται διακομιδή ασθενών, είτε νοσηλεία, είτε χειρουργεία ή οτιδήποτε άλλο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Όποτε μιλάει, οι πολίτες τσιμπιούνται να δουν αν ζουν στην ίδια χώρα – Αποθέωσε τις πολιτικές καταστροφής του ΕΣΥ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.