Σε απόλυτη εναρμόνιση με τις αντιλαϊκές απαιτήσεις των βιομηχάνων που επιδιώκουν έναν εργασιακό μεσαίωνα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έκανε μια νύξη προς τον πρωθυπουργό για μια επιθυμητή μείωση του μη μισθολογικού κόστους, για τους εργοδότες.
«Μπορούμε ακόμα να κάνουμε βήματα προς τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους» είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, προσθέτοντας πως «παρά τα βήματα που αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό».
Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να δικαιώσει απόλυτα το αίτημα του προέδρου του ΣΕΒ, απαντώντας ότι «έχει δίκιο ο κ. Παπαλεξόπουλος όταν μιλάει για το μη μισθολογικό κόστος». Για να προσθέσει πως «εάν υπήρχε ή όταν θα υπάρξει, όταν θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, σε συνδυασμό βέβαια και με τις αναλύσεις που κάνουμε για το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος, η προτεραιότητα την οποία θα έθετα, θα ήταν όντως στην περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών».
Συνεπώς, καθαρά και ξάστερα ο πρωθυπουργός υπονοεί νέο… «πετσόκομμα» στο ασφαλιστικό. Και χρησιμοποίησε τον όρο «πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», διότι σύμφωνα με το πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η κρατική μέριμνα, η προστασία της υγείας του εργαζόμενου, όλα αυτά εκλαμβάνονται ψυχρά και υπολογιστικά ως «δημοσιονομικό μέγεθος», που πρέπει να μην διαταράσσει τη σταθερότητα της… «εθνικής οικονομίας», δηλαδή το να θησαυρίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά σε μια κλιμακούμενη απεμπλοκή του κράτους από κάθε μορφή πρόνοιας και μέριμνας (σε εργασία, υγεία, παιδεία κλπ.), για να δημιουργείται «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» για την επέλαση των ιδιωτών στην «πίτα» του χρήματος. Καίτοι το ασφαλιστικό έχει διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την δεκαετία των μνημονίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει «δίκιο» στους μεγαλοεπιχειρηματίες και επιθυμεί την περεταίρω συμπίεση των οφελών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.
Σε μια εποχή όπου οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά από την ακρίβεια και πέφτουν θύματα ενός διαλυμένου συστήματος δημόσιας υγείας, ο πρωθυπουργός ασχολείται με το πώς και πότε ακριβώς, θα μπει οριστική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα μπαίνουν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο των ολιγαρχών, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει απολύτως ευθυγραμμισμένος με αυτό.
Άλλωστε στη συζήτηση που έγινε στη συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ. Μητσοτάκης, δεν έμεινε μόνο στο… «δίκιο» που έδωσε στους βιομήχανους, άλλα πρόσθεσε πως «φυσικά η συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να παίξει κύριο ρόλο ως προς τους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς»…