Κίτρινη κάρτα ΕΟΦ: Πως μπορείτε να αναφέρετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες εμβολίων και φαρμάκων
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων και των φαρμάκων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.Κίτρινη κάρτα ΕΟΦ: Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων και των φαρμάκων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Κίτρινα κάρτα ΕΟΦ: Τη δυνατότητα να αναφέρετε τυχόν παρενέργειες που θα προκαλέσει το εμβόλιο κατά του Covid-19 αλλά και γενικότερα η χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, έχετε όλοι, αρκεί να συμπληρώσετε την κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ.
Τι είναι η κίτρινη κάρτα;
Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων).
Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση και οι Aσθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.
Επισημαίνεται ότι ο ΕΟΦ δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Οι ασθενείς ή οι εμβολιαζόμενοι συνιστάται να επικοινωνούν με το ιατρό τους προκειμένου να τον συμβουλεύονται για κάθε ανησυχία σχετικά με την υγεία τους αλλά και για την αναφορά σε αυτόν πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων ή εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες και απευθείας στον ΕΟΦ.
Η Κίτρινη Κάρτα συμβάλει στην ανίχνευση ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) των φαρμάκων (και των εμβολίων).
Μη διστάζετε να αναφέρετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σας είναι άγνωστες ή για τις οποίες έχετε αμφιβολίες για την συσχέτισή τους με το ύποπτο φάρμακο (ή το εμβόλιο).Ωστόσο οι πληροφορίες που αναφέρετε πρέπει να είναι όσι το δυνατό πλήρεις και ακριβείς.
Ειδικά για τα εμβόλια είναι απαραίτητο να αναφέρεται το εμπορικό όνομα του εμβολίου που χορηγήθηκε, ο αριθμός παρτίδας και το εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός. Η ημερομηνία χορήγησης του εμβολίου, ο αριθμός της δόσης και στοιχεία του ιατρικού ιστορικού του εμβολιαζόμενου και τυχόν συγχορηγούμενων φαρμάκων είναι πολύ σημαντικά για την αξιολόγηση της αναφοράς.
Η επιτυχία του θεσμού της Κίτρινης Κάρτας στηρίζεται στην ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ των επαγγελματιών υγείας και ασθενών/καταναλωτών, στη θέληση και τον ζήλο τους να γνωστοποιούν τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Κριτήρια Σοβαρότητας Ανεπιθύμητης Ενέργειας
Θάνατος
Άμεσα απειλητική για τη ζωή ΑΕ
Πρόκληση ή παράταση νοσηλείας
Πρόκληση εμμένουσας ή σημαντικής αναπηρίας ή ανικανότητας
Συγγενής Ανωμαλία / βλάβη κατά τον τοκετό
Σημαντικό ιατρικό συμβάν
Γιατί πρέπει να συμπληρώνεται η Κίτρινη Κάρτα
Για να εμπλουτιστούν οι γνώσεις για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων) ώστε να λαμβάνονται μέτρα για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση τους.
Σημειώνεται ότι κατά την παραλαβή τους οι αναφορές ΑΕ αξιολογούνται απο επαγγελματίες υγείας, εισάγονται στην εθνική βάση ΑΕ και προωθούνται στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης (EudraVigilance), και μέσω αυτής στην βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Vigibase WHO-UMC) για περαιτέρω αξιολόγηση, χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα προσωπικό δεδομένο.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Τετραπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μόλις σε μια εβδομαδα
Μπισμπίκης – Βανδή μαζί σε φωτογραφία – Τι συμβαίνει – Οι φήμες και τα δημοσιεύματα