Κυβέρνηση: Προς κατάργηση η δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες – Φέρνουν ενοίκιο και ιδιώτες!
Φοιτητικές εστίες με... ενοίκιο μέσω ΣΔΙΤ, επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας στο χέρι των ιδιωτών ακόμα και τη στέγαση των φοιτητών.Φοιτητικές εστίες: Στον οικονομικό «οδοστρωτήρα» της ιδιωτικοποίησης φαίνεται πως στέλνεται (και) ο φοιτητικός κόσμος της χώρας, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ένα γκρίζο και αβέβαιο μέλλον προδιαγράφεται για τους φοιτητές που κατά τις φανερές προθέσεις της κυβέρνησης αναμένεται να αφεθούν στα «δίχτυα» των ιδιωτικών συμφερόντων, αφού ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη δημιουργία νέων εστιών με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) όπου οι φοιτητές θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ενοίκιο!
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 19 Μαΐου στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε με «ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας», και δήλωσε πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν πανεπιστήμια «τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φθηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη».
Σε αυτή την συζήτηση μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε πως οι νέοι πρέπει να γίνουν… «πρωταγωνιστές» μέσα από τις πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Πρωταγωνιστές μετά… ενοικίου!
Και ενώ αυτό το μέτρο ουσιαστικά καταργεί τη δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες και αποσύρει τον ρόλο του κράτους στη μέριμνα στέγασης των φοιτητών, ο πρωθυπουργός το παρουσίασε σαν κάτι το… συμφέρον για τους σπουδαστές λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν λέω κατ’ ανάγκη να είναι δωρεάν, άλλα ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μια αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου».
Γιατί ενοίκιο και όχι ενίσχυση της Παιδείας;
Για ποιον λόγο όμως να μην θεωρεί ως χρέος του το κράτος να εξασφαλίσει αξιοπρεπή φοιτητική στέγη στον φοιτητή και μάλιστα δωρεάν, ως οφείλει; Για ποιον λόγο θα πρέπει ο – οικονομικά ευάλωτος – φοιτητής να μπει στην «μέγγενη» ενός ενοικίου; Οι υπέρογκοι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες, για ποιον λόγο να μην μεταφράζονται (και) σε κονδύλια για αναβάθμιση των υπαρχόντων δομών άλλα και δημιουργία νέων εστιών όπου οι φοιτητές θα μπορούν να διαμένουν εντελώς δωρεάν;
Αντί η φοιτητιώσα νεολαία να απαλλάσσεται από οικονομικά βαρίδια, η κυβέρνηση επιδιώκει να της φορτώσει και νέα; Αντί το κράτος να στέκεται ως εγγυητής πρόνοιας για τους νέους που κουβαλούν το μέλλον της Ελλάδας, τους εγκαταλείπει (και αυτούς) στα «νύχια» των ιδιωτών;
Όπως γίνεται στον τομέα της Υγείας που τα δημόσια νοσοκομεία αφήνονται να ρημάξουν, έτσι και στην Παιδεία, οι πανεπιστημιακές δομές αφήνονται παρατημένες με άθλιες εστίες και λέσχες, έτσι ώστε να στρωθεί το κατάλληλο έδαφος για τις ΣΔΙΤ, που θα δώσουν τον ρόλο του «σωτήρα» στους μεγαλοεργολάβους που θα έρθουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να «λύσουν» το στεγαστικό των φοιτητών.
Έτσι τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών φαίνεται πως θα βρίσκονται ολοένα και πιο εκτεθειμένα στην κερδοσκοπία που εισβάλλει στα πανεπιστήμια, αφού ο δρόμος του ενοικίου αναμένεται να γίνει μονόδρομος.
Όμως η αλήθεια είναι πως καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των δομών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσει η υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να παρθούν γενναίες αποφάσεις ώστε να αναβαθμιστούν οι φοιτητικές εστίες. Το σίγουρο είναι πως τα ενοίκια θα πλήξουν κυρίως τους φτωχούς φοιτητές, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη για δωρεάν στέγαση, ώστε να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τις σπουδές τους.