Κόλαφος η PEGA για υποκλοπές: «Αποκρύπτονται κρίσιμες πληροφορίες – Να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν τις εθνικές εκλογές»
Ξεκάθαρες αιχμές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε η PEGA - Υπογραμμίστηκε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές στην «σκιά» του προγράμματος παρακολούθησης PredatorPEGA: Όσο και αν η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με όλους τους τρόπους να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην εσωτερική επικαιρότητα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. φαίνεται πως δεν ενστερνίζονται καθόλου την επικοινωνιακή «γραμμή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι «ιοβόλες σκιές» του σκανδάλου παραμένουν πυκνές πάνω από το Μαξίμου και πέρα από την αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια και τις μεταθέσεις ευθυνών, οι πολίτες δεν έχουν δει τίποτε που να τους πείθει πως το ζήτημα είναι «αθώο».
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξη τύπου της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο. Το όλο πνεύμα της παρέμβασης της επιτροπής ήταν ένα δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το κεντρικό συμπέρασμα των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης το ζήτημα των παρακολουθήσεων με κακόβουλο λογισμικό Predator.
Μια σοβαρή πτυχή που αναδείχθηκε σχετικά με το θέμα, είναι πως είναι αδιανόητο η χώρα να πάει στις εκλογές με την κατασκοπευτική «σκιά» του Predator να πλανιέται πάνω από το πολιτικό σκηνικό, δίνοντας την εντύπωση πως δεν ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, άλλα σε κάποιο ανελεύθερο και καταπιεστικό καθεστώς που παραπέμπει σε πρακτικές Βόρειας Κορέας.
Αυτό το ζήτημα έθιξε το μέλος της PEGA Σοφί Ιν’τ Φελντ, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών, εφόσον δεν νοείται να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που θα υπάρχει και η παραμικρή σκιά υποψίας ως προς τις συνθήκες που θα διεξαχθούν. Με αυτό το σκεπτικό κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αποχαρακτηρίσουν κρίσιμες πληροφορίες προκειμένου να διερευνηθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης.
Μέχρι τώρα το μόνο «φως» που έχει δει ο ελληνικός λαός ήταν η δημιουργία μιας «διακοσμητικής» Εξεταστικής Επιτροπής με μονοκομματικό προεδρείο που δεν κάλεσε ως μάρτυρες ούτε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε την πολιτική ευθύνη για την λειτουργία της ΕΥΠ, ούτε τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη που παραιτήθηκε χωρίς να παραδέχεται κάποια σύνδεση με το σκάνδαλο, ούτε την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, ούτε τους δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων.
Δηλαδή όλα τα βασικά πρόσωπα αφέθηκαν εκτός κάδρου και όσοι τελικά κλήθηκαν ως μάρτυρες δεν έδωσαν καμία ουσιαστική απάντηση, αφού προέβαλλαν συνεχώς το αφήγημα του «απόρρητου». Το ίδιο αφήγημα χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έφτασε ως το σημείο να μιλά για «εθνικές απειλές», να κατηγορεί τα «φαντάσματα» του Πούτιν και του Ερντογάν και να παρουσιάζει τον εαυτό του σαν έναν υπερ – πατριώτη πρωθυπουργό που δρα προς το συμφέρον της Ελλάδας και γι’ αυτό τον εποφθαλμιούν οι ξένες δυνάμεις.
Το κατά πόσο υπερισχύει το κλίμα συγκάλυψης στην Ελλάδα, φανερώνεται από τα λεγόμενα της κυρίας Ιν’τ Φελντ, η οποία είπε χαρακτηριστικά:
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το εξής ερώτημα. Έχουμε μάθει ποιος και για ποιο λόγο χρησιμοποιεί το Predator; Όχι, καθώς οι αρχές εξακολουθούν να μη μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες μαζί μας».
H Δημοκρατική ομαλότητα και η διεξαγωγή «καθαρών» εκλογών στην Ελλάδα, είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά άμεσα μόνο την προστασία του ελληνικού κράτους, άλλα και την ίδια την σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αποτελείται από κράτη που ακολουθούν στο ακέραιο τις δημοκρατικές διαδικασίες και όχι από κατ’ επίφασιν δημοκρατίες που διολισθαίνουν προς τον ολοκληρωτισμό.
«Όλες οι εκλογές στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αφορούν πρωτίστως τους εθνικούς λόγους αλλά έχουν παράλληλα αντίκτυπο και σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε η ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντ, η οποία έκανε και μια πολύ αιχμηρή ανάρτηση στο twitter, γράφοντας πως «οι εθνικές εκλογές είναι ευρωπαϊκές εκλογές» και προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμά τους καθορίζει ποιος συμμετέχει στο Συμβούλιο της ΕΕ. Πρέπει να είναι 100% δίκαιες και καθαρές, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει τα μέσα για να διερευνήσει τι όποιες αμφιβολίες».
To conclude; the reason why we are here as an @Europarl_EN delegation.
National elections are European elections. The outcomes determine who sits on the EU Council. They have to be 100% fair and honest, and the European Parliament should have the means to investigate doubts. pic.twitter.com/eQSw6q68iT
— Sophie in ‘t Veld (@SophieintVeld) November 4, 2022