Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να υποβαθμίσει τη βιβλική καταστροφή στη χώρα και επιτίθεται ακόμα και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus κάνοντας λόγο για «χαμηλής ευκρίνειας» δορυφορικές λήψεις και «προπαγάνδα των αριθμών», νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα Τρίτη (29/8) διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φωτιά στον Έβρο αποτυπώνουν το ανυπολόγιστο μέγεθος της καταστροφής στον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Σύμφωνα με το meteo, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Η καταστροφική πυρκαγιά συνεχίζει να καίει τον Έβρο για 11η μέρα, και μόνο με εικόνες Αποκάλυψης μπορεί να παραλληλιστεί η ερήμωση ενός φυσικού παραδείσου που κάποτε έσφυζε από άγρια ζωή και απέραντες εκτάσεις πρασίνου.
Ενώ η Σοφία Βούλτεψη αναρωτιόταν εχθές γιατί αντιδρά η αντιπολίτευση αφού και στην… Τενερίφη καίγονται άλλα δεν διαμαρτύρεται κανένας, η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πυρκαγιά στον Έβρο «είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα» αναφέρει συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Επικοινωνιακή προπαγάνδα και η «μπάλα» στους ιδιώτες
Ενώ ολόκληρη η Ευρώπη μιλά για την ανείπωτη καταστροφή στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση επιτίθεται σε επιστημονικούς φορείς για να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να μετονομάσει άλλο ένα κυβερνητικό φιάσκο σε… «προσωπικό στοίχημα» του, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η χώρα δεν διαθέτει λειτουργικό κρατικό μηχανισμό και όλα βρίσκονται στο έλεος των… στοιχημάτων ενός ανθρώπου, που θυμάται να τα δώσει κατόπιν εορτής ή πιο σωστά κατόπιν καταστροφής.
Στη σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου και μετέδωσαν τα ΜΜΕ, ελήφθησαν αποφάσεις να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν σε Πάρνηθα και Έβρο. Το όλο θέμα παρουσιάστηκε σαν απόφαση του… πρωθυπουργού για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.
«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό» προβλέπει το Άρθρο 117 του Συντάγματος.
Χωρίς την παραμικρή απολογία προς τον ελληνικό λαό και τις περιουσίες που καταστράφηκαν, χωρίς καμία απάντηση για τον ασύμμετρο πόλεμο που δέχτηκε η χώρα μας και τα δίκτυα εμπρηστών που δρουν στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλά βγήκε να ανακοινώσει τις νέες «μπίζνες» που θα κάνει με τους ιδιώτες που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν τα καμένα δάση, όπως ακριβώς είχε γίνει και για τη Β. Εύβοια.
Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ως απαράβατο «δόγμα» τα πάρτι των απευθείας αναθέσεων (ακόμα και όταν αυτές στήνονται πάνω σε καταστροφές), αποφάσισε την ενεργοποίηση του θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης», δηλαδή των «χορηγών» που υποτίθεται πως θα αναλάβουν τις αναδασώσεις σε Έβρο και Πάρνηθα, και θα πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Λέμε «υποτίθεται» γιατί όπως καταγγέλλουν επιτροπές πυρόπληκτων στην Εύβοια, πολλά έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι «ανάδοχοι» όλως… τυχαίως είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση επιμένει να ψάχνει τη «σωτηρία» σε «νονούς» των δασών που αναλαμβάνουν καμένες περιοχές για να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα χωρίς να ελέγχονται ουσιαστικά από το κράτος, αντί να ενδυναμώσει τις δασικές υπηρεσίες.