ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 2 φάρμακα που σώζουν ζωές

Κορονοϊός: Δύο νέα φάρμακα συστήνουν οι ειδικοί να χορηγούνται σε ασθενείς του Covid-19. Δείτε ποια είναι αυτά.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 2 φάρμακα που σώζουν ζωές
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 2 φάρμακα που σώζουν ζωές
Συντάκτης: Κώστας Παπαδόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κορονοϊός: Μία διεθνής ομάδα ειδικών οι οποίοι εργάζονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει 2 φάρμακα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του Covid-19 και θεωρούν ότι πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς.

Τα φάρμακα για τα οποία κάνουν λόγω είναι:

  1. Το φάρμακο baricitinib το οποίο χρησιμοποιείτε κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και εμπεριέχει αναστολέα κινασών JAK
  2. Το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab

Όσον αφορά το πρώτο φάρμακο συστήνεται να χορηγείται μαζί κορτικοστεροειδή στους ασθενείς οι οποίοι νοσούν βαριά από Κορονοϊό. Τα στοιχεία για το baricitinib δείχνουν ότι ΄μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση των ασθενών και αυξάνει τις πιθανότητες να επιζήσουν χωρίς να παρατηρείται αύξησε στις παρενέργειες.

Το φάρμακο έχει παρόμοια δράση με άλλα παρόμοια φάρμακα κατά της αρθρίτιδας που χρησιμοποιούν αναστολείς της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Οι ειδικοί προτείνουν οι γιατροί να επιλέγουν και να κρίνουν σύμφωνα με την εμπειρία τους ένα από τα δύο φάρμακα ανάλογα με το κόστος και τη διαθεσιμότητα. Ωστόσο δεν συστήνουν την ταυτόχρονη χορήγηση και των 2 φαρμάκων.

Επιπλέον, τα φάρμακα δύο άλλων αναστολέων JAK, ruxolitinib και tofacitinib δεν συστήνονται καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία από έρευνες.

Όσον αφορά το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, ο WHO προτείνει να χρησιμοποιείτε από ασθενείς που δεν βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση ωστόσο έχουν παραπάνω πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Μία παρόμοια σύσταση είχε γίνει από τον ΠΟΥ και για τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab-indevimab. Δεν υπάρχει ακόμη σαφής διευκρίνηση για το ποια από τις δύο θεραπείες είναι η καλύτερη καθώς δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Παρομοίως η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών ενάντια στην μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμη αβέβαιη.

Τέλος, για ακόμη μία φορά, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιμένει στην άποψή της κατά της χρήσης πλάσματος αίματος από άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης.

Διαβάστε Επίσης:

Κορονοϊός: 6 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κολλήσετε την μετάλλαξη όμικρον

Μπιλ Γκέιτς: «Εποχική γρίπη ο κορονοϊός μετά την μετάλλαξη όμικρον»

Κορονοϊός: 1 στους 3 εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό μετά την 5η μέρα νόσησης

 
Exit mobile version