Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού.
Κορονοϊός: Η προσοχή των επιστημόνων έχει στραφεί τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία 24ωρα παρατηρούνται αρκετά κρούσματα (μόνο τη Δευτέρα, 27 Ιουλίου, στην Αθήνα εντοπίστηκαν 17 και 2 στη Θεσσαλονίκη).
Στο μεταξύ ο απολογισμός των κρουσμάτων του Ιουλίου μέχρι και τις 27 Ιουλίου είναι 473 εισαγόμενα και 452 εγχώρια.
Μάλιστα, μέχρι και την τελευταία καταμέτρηση ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 202.
Όσον αφορά τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ αυτοί πλέον είναι εννέα και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 58 έτη. Οι δύο (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Παράλληλα, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, από τους 88 ασθενείς που νοσηλεύονταν οι 50 ήταν σε νοσοκομεία αναφοράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι, βλέποντας τον δείκτη R0, – κινείται στο 0,5 – θα κληθούν να εισηγηθούν εάν και πότε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
Ανησυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα κρούσματα
Είναι ενδεικτικό ότι από τους 88 ασθενείς που νοσηλεύονταν έως και την Κυριακή, 26 Ιουλίου, οι 50 ήταν σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική νοσηλεύονταν 33 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι. Νοσοκομεία όπως το ΝΙΜΤΣ που είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, δεν έχουν μπει και πάλι στο σύστημα και δεν έχει χρειαστεί να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών όπως έκαναν την περίοδο του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.
Το Σωτηρία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σηκώνει το βάρος των ασθενών του κορονοϊού. Σε αυτό νοσηλεύονται περίπου οι μισοί ασθενείς της Αττικής. Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν έως και την Κυριακή 60 ασθενείς σε κλινικές covid-19 και άλλοι 28 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα – Το αίτημα των επιστημόνων
Η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει ότι ο εφησυχασμός δεν είναι σύμμαχος ενάντια στον κορονοϊό φαίνεται να εξετάζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ. Άλλωστε, αυτή την απόφαση επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Οπως επιβεβαίωσε ο κ. Πέτσας το μεσημέρι της Δευτέρας, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε διάφορους κλειστούς χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και οι εκκλησίες. «Επομένως κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στείλουμε μήνυμα ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Αυτόν πρέπει να καταπολεμήσουμε», υπογράμμισε.
«Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας. Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Που προβλέπει από συγκεκριμένα αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Όλα αυτά δεν τα κάνουν άλλες χώρες, ούτε στην έκταση, ούτε στον ολότητά τους. Είμαστε – και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή», συνέχισε.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».
Πρόταση για καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας
Στο μεταξύ την άποψη πως η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα με τον κορονοϊό.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.
Και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Γώγος τόνισε: «Το πράγμα αρχίζει και γίνεται δύσκολο στη χώρα μας όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό, ξέρετε, δεν ελέγχεται ούτε με τεστ στα σύνορα, ούτε με κλείσιμο συνόρων στις χώρες, ελέγχεται μόνο με τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο πολίτης».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr