ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Απαγόρευση Κυκλοφορίας: Πως θα κινούμαστε, αν εφαρμοστεί το μέτρο

Τι σημαίνει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός__++!!
Κορονοϊός__++!!
Συντάκτης: Κώστας Λάππας Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο κορονοϊός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η κυβέρνηση κάνει σχέδια για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται ένα τόσο αυστηρό μέτρο, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα εκατοντάδες περιστατικά μη συμμόρφωσης μερίδας πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19.

Πολίτες που βγήκαν βόλτα σε παραλίες, γέμισαν πάρκα και γήπεδα και προκάλεσαν συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ φαίνεται πως αναγκάζουν τις ιθύνοντες να πάρουν το έσχατο και πιο αυστηρό μέτρο.

Το οποίο, αν τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή θα αλλάξει πλήρως την ζωή μας.

Εφαρμόστηκε σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και βρίσκεται στη «φαρέτρα» της ελληνικής κυβέρνησης.

Κορονοϊός: Τι σημαίνει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

* Θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις των πολιτών παρά μόνο για ιδιαίτερες περιπτώσεις ατόμων που εργάζονται στον κρατικό μηχανισμό ή ενδεχομένως έχουν ειδική άδεια από κάποιον επίσημο κρατικό φορέα που να δικαιολογεί τις μετακινήσεις τους.

* Ελεύθερα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο τα φορτηγά και τα οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό των μονάδων που θα είναι ανοικτές.

* Θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι μετακινήσεις ασθενών που πρέπει να μεταβούν σε διαγνωστικά ή ιατρικά κέντρα με την επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα περιπολούν επί 24ώρου βάσεως και θα ελέγχουν εξονυχιστικά τους πολίτες.

** Αυστηρότατοι έλεγχοι θα γίνονται και στα διόδια των Εθνικών Οδών, αλλά και στα λιμάνια όπου κανείς δεν θα μπορεί να ταξιδέψει αν δεν έχει επαρκή δικαιολογία και επιχειρηματολογία.

** Η αστυνομία θα περιπολεί συνεχώς και τα πρόστιμα θα είναι πολύ βαριά για όσους παραβαίνουν τις εντολές οι οποίες θα ανακοινωθούν και θα αποτυπωθούν με νόμο του κράτους.

Κορονοϊός – Συναθροίσεις: Επίσημη η απαγόρευση! Ποια τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Οι παραβάτες τιμωρούνται αυστηρά

Η παραβίαση των όποιων έκτακτων μέτρων θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης, ή ακόμα και με ποινές κάθειρξης σε περιπτώσεις τελέσεως κακουργημάτων.

Αν η παραβίαση έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ατόμου, επιβάλλεται κάθειρξη, και υπό προϋποθέσεις ακόμη και ισόβια.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπει:

Α. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

* με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

* με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Β. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως και 10 έτη.

Γ. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Δ. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

* στην περίπτωση του στοιχείου α′ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

* στην περίπτωση του στοιχείου β′ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Τσιόδρας: 31 νέα κρούσματα, 418 συνολικά στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Βγαίνεις από το σπίτι μόνο με υπεύθυνη δήλωση!

Ιταλία και Γαλλία υποχρεώνουν τον κάθε πολίτη να συμπληρώνει το απαραίτητο έγγραφο κυκλοφορίας μετά τον κατ’ οίκον περιορισμό που επιβλήθηκε. Στο έγγραφο πρέπει να συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο του ατόμου και η διεύθυνση στην οποία διαμένει.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει έναν από τους 5 λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιήσει την έξοδο από το σπίτι.

1. Για λόγους εργασίας οι οποίοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου.

2. Μετακινήσεις για αγορές αγάθων ως προς τη τροφή και είδη πρώτης ανάγκης σε συγκεκριμένο κατάστημα που είναι πιστοποιημένο από την γαλλική κυβέρνηση.

3. Μετακινήσεις για λόγους υγείας.

4. Μετακινήσεις για οικογενειακούς λόγους επείγουσας φροντίδας ηλικιωμένων ή παιδιών.

5. Σε μετακινήσεις κοντά στο σπίτι, που σχετίζονται με ατομική σωματική δραστηριότητα, εξαιρουμένων όλων των συλλογικών αθλημάτων και των αναγκών των ατόμων και για τα κατοικίδια ζώα.

 

 

 

 

Exit mobile version