ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Απαρτχάιντ από σήμερα για τους ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση από σήμερα εφαρμόζει μέτρα που περιορίζουν πολύ όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Κορονοϊός: Απαρτχάιντ από σήμερα για τους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Aπαρχάιντ ισχύει από σήμερα για τους ανεμβολίαστους, καθώς τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα που τους περιορίζουν ακόμα περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση στην Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σήμερα Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις έξι το πρωί επέβαλλαν και άλλα περιοριστικά μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Έτσι ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι πολίτες θα είναι σε κατάσταση lockdown. Αφού θα χρειάζεται να κάνουν PCR ή rapid test για να μπορούν να εισέρχονται σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, υπηρεσίες λούνα παρκ, ζωολογικούς κήπους, χώρους διασκέδασης, ακόμη και να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους διασκέδασης.

Στους μόνους χώρους που δεν ισχύουν αυτά τα μέτρα είναι στις εκκλησίες, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων. Για όσους δεν διαθέτουν test επανάφεραν το click away, για να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους.

Έτσι όπως πχ πέρσι τα Χριστούγεννα θα μπορούν να κάνουν παραγγελία από το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο και να τα παραλαμβάνουν έξω από το μαγαζί.

Όσο για τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν τεστ (μοριακό ή rapid), δύο φορές την εβδομάδα, για να προσέρχονται σ’ αυτές, φυσικά με δικά τους έξοδα.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, μπορούν να λειτουργούν εσωτερικά ως αμιγείς χώροι μόνο με εμβολιασμένους η νοσήσαντες.

Τέλος για τις υπηρεσίες που λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο, για να μπορέσει κάποιος να εισέλθει σ’ αυτές θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωση αρνητικού διαγωνιστικού ελέγχου PCR ή rapid test. Εξαιρούνται αυτοί που είναι από τεσσάρων ως δεκαεφτά ετών, που εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούν και self-test.

Στις λαϊκές αγορές θα πρέπει οι πάγκοι να έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους ή να λειτουργούν και σε άλλους χώρους. Στα γήπεδα όσοι προσέρχονται θα πρέπει να φοράνε μάσκα, αλλιώς θα τιμωρείται η γηπεδούχος ομάδα.

Οι τράπεζες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό. Θα προστατεύονται όσοι έχουν νοσήματα, ενώ θα προωθείται η τηλεργασία. Επίσης θα εξυπηρετούν το κοινό με ραντεβού, με εξαίρεση τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις όπως αυτές των ταχυμεταφορών, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Στις τράπεζες για να μπει κάποιος θα πρέπει να δείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, ή της νόσησης, ή το αρνητικό rapid ή PCR test. Εκτός από τα άτομα 4 ως 17 χρονών που θα μπορούν να κάνουν και self-test.

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. Ενώ η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς με συνωστισμό.

Από την χρήση μάσκας τα μόνα άτομα που εξαιρούνται είναι αυτά που έχουν θέματα υγείας, όπως και τα παιδιά που είναι κάτω των τεσσάρων ετών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Απαρτχάιντ από σήμερα για τους ανεμβολίαστους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.