Κορονοϊός: Δεν επιλέγει ο πολίτης ποιο εμβόλιο θα κάνει
Ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση και όλοι περιμένουν πως και πως να ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων. Στην χώρα μας ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βασιστεί στην...Ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση και όλοι περιμένουν πως και πως να ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων. Στην χώρα μας ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βασιστεί στην ενημέρωση του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης δεν μπορεί να διαλέξει ποιο εμβόλιο ακριβώς θα κάνει. Ποια εμβόλια θα παραλάβει η χώρα μας, ποια η αποτελεσματικότητα τους και οι παρενέργειες.
Οι πολίτες που θα θελήσουν να εμβολιαστούν για τη νόσο COVID-19 δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ποιο θα λάβουν, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα και τον ρυθμό παράδοσης των διαθέσιμων δόσεων, σύμφωνα με όσα διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας.
Το βέβαιο είναι ότι η πρώτη και δεύτερη δόση θα αφορούν στο εμβόλιο της ίδιας εταιρείας. Δηλαδή, δεν προβλέπεται επιστημονικά να χορηγηθεί η πρώτη δόση από το BNT162b1 και η δεύτερη από το mRNA-1273.
Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της δόσεις από όλα τα εμβόλια που θα λάβουν αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αρχικά θα παραληφθούν εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και CureVac και αργότερα, την άνοιξη, από την Johnson & Johnson.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές Φάσης 3 των υπό έγκριση εμβολίων προκύπτει ότι ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ήδη από τις πρώτες ημέρες χορήγησης της πρώτης δόσης.
Για παράδειγμα, από τα προκαταρκτικά στοιχεία του εμβολίου AZD1222 της AstraZeneca φαίνεται ότι χρειάστηκαν 14 ημέρες για να παράγει o οργανισμός Τ-κύτταρα και 28 ημέρες για να ανιχνευτούν εξουδετερωτικά αντισώματα. Συνεπώς, ήδη από την πρώτη έγχυση το άτομο θεωρείται ότι έχει μειωμένο κίνδυνο τόσο να νοσήσει όσο και να μεταδώσει τον κορονοϊό σε άλλα άτομα.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Οι Pfizer/BioNTech είναι προς το παρόν οι πρώτες που ανακοινώνουν προκαταρκτικά στοιχεία επί της αποτελεσματικότητας του εμβολίου τους από την κλινική δοκιμή Φάσης 3.
Σύμφωνα με αυτά, το BNT162b1 εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90% επί 94 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19. Το ποσοστό αυτό ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο κατά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, καθώς παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων.
Oι παρενέργειες και ανοσία
Κάθε φαρμακευτικό προϊόν συνοδεύεται από μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών. Οπως είναι αναμενόμενο, και τα νέα εμβόλια για τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 που είναι σε εξέλιξη, προκαλούν σειρά παροδικών παρενεργειών ελάσσονος σημασίας, όπως πόνο και ερεθισμό στο σημείο της έγχυσης, μυϊκά άλγη, κεφαλαλγία, ρίγος και διάρροια. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από τους εθελοντές μετά τη δεύτερη έγχυση και ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης.
Οι κορονοϊοί, στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο SARS-CoV-2, έχουν μια περίοδο κυκλοφορίας από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Εφόσον ο εμβολιασμός των πολιτών γίνει εγκαίρως, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μήνα νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας του νέου κορωνοϊού, θεωρητικά ο οργανισμός είναι προστατευμένος για όλο το χρονικό εύρος δράσης του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν οι εκτιμήσεις για το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία κάποιου που έχει αναρρώσει από COVID-19 είναι συγκεχυμένες. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως αυτή η ανοσία να μη διαρκεί πολύ, γιʼ αυτό και πολλές στοχευμένες μελέτες είναι εν εξελίξει για να απαντηθεί αυτό το καίριο ερώτημα.
Ετσι, λοιπόν, προς το παρόν καμιά αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι.
Ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο: Κρας τεστ από Μόσιαλο
Με μια άκρως διαφωτιστική ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε όλα για τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρεται στα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca τα οποία και πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα.
Ο Ηλίας Μόσιαλος μέσα από έναν αναλυτικό πίνακα συγκρίνει τα εμβόλια σε οκτώ τομείς:
– Την αποτελεσματικότητά τους
– Το στάδιο στο οποίο βρίσκονται
– Τις συνθήκες αποθήκευσης
– Το πότε αναμένεται να κυκλοφορήσουν
– Το κόστος
– Τη δυνατότητα παραγωγής
– Την πρόσβαση της ΕΕ.
Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος:
Πηγή: dikaiologitika.gr