Πολλά είναι τα προβλήματα που έχει φέρει ο κορονοϊός, με έρευνες να προβλέπουν πως λόγο της πανδημίας θα υπάρξει έξαρση των καρδιολογικών προβλημάτων.
Η πανδημία έχει φέρει πολλά προβλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς οι εν λόγω ασθενείς θα διατρέξουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν σε περίπτωση που κολλήσουν κορονοϊό.
Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν να πάνε σε νοσοκομεία και να επισκεφθούν τους γιατρούς τους, υπό τον φόβο μη προσβληθούν από τον covid19. Το συγκεκριμένο γεγονός επισημαίνει και ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα υγείας, Στέφαν Σρεκ, ο οποίος σημειώνει «η τρέχουσα κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθών, να αποφεύγουν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς φοβούμενοι ότι θα κολλήσουν τον ιό. Πολλοί ασθενείς έχουν χάσει ή αναβάλει τα τακτικά ραντεβού, τις εξετάσεις, τις παρακολουθήσεις ή ακόμη και τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις».
Όπως τονίζουν οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων προσβολής από τον κορονοϊό και άμεσα θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αν παρατηρηθούν συμπτώματα καρδιαγγειακών διαταραχών.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς ομοσπονδίας καρδιάς, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων δηλώνουν ότι έχουν καθυστερήσει ή αποφύγει την ιατρική περίθαλψη από φόβο μήπως προσβληθούν από τον κορονοϊό.
Έρευνα του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF), προβλέπει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν με αγωνία για φροντίδα και διάγνωση της καρδιακής τους υγείας, θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια στην Αγγλία και να κορυφωθεί σε περίπου 550.385 τον Ιανουάριο του 2024, εάν το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας δεν λάβει τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους.
Ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας, περίπου 233.000 άτομα στην Αγγλία βρίσκονταν σε λίστες αναμονής για καρδιολογικές εξετάσεις για διάγνωση ή θεραπεία. Οι μακρές αναμονές για διάγνωση και θεραπεία παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι συναισθηματικά οδυνηρές και αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης ή ακόμη και θανάτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Έρχονται τα εισπνεόμενα εμβόλια – Τί έχουν δείξει οι έρευνες
Κορονοϊός – Εμβόλιο Moderna: Πόσα αντισώματα έχουν όσοι εμβολιάστηκαν με αυτό το σκεύασμα