Κορονοϊός: Πολύ κοντά στην εύρεση φαρμάκου κατάλληλο για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού φέρονται να βρίσκονται οι επιστήμονες.
Μια διεθνής ομάδα από τα Πανεπιστήμια «Keele» και «Μπέρμιγχαμ» στο Ηνωμένο Βασίλειο και το «Επιστημονικό Ινστιτούτο San Raffaele» στο Μιλάνο, εξέτασε πάνω από 100 φάρμακα για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Διαπιστώθηκε μέσω της μελέτης, ότι ένα παλίο φάρμακο για τον έλεγχο της χοληστερόλης, θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία και για τον COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pharmacology.
Αρχικά, δοκίμασαν διάφορα φάρμακα που έχουν ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας. Έψαχναν για κάποιο που να διαταράσσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ιικής πρωτεΐνης ακίδας – δηλαδή του τμήματος του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή – και της επιφάνειας των ανθρώπινων κυττάρων για να δουν αν θα ήταν δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον COVID-19.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Δρ. Άλαν Ρίτσαρντσον, σε δηλώσεις του στο Medical News Today ανέφερε: «Δοκιμάσαμε περισσότερα από 100 φάρμακα και διαπιστώσαμε ότι τα ινώδη οξέα είχαν τις περισσότερες δυνατότητες. Αρχικά, η κλοφιμπράτη φαινόταν να είναι κατάλληλη, αλλά είχε ανεπιθύμητες ενέργειες, οπότε στη συνέχεια εξετάσαμε τη φενοφιμπράτη»
Η φενοφιμπράτη, αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 80′ και οι γιατροί την χρησιμοποίησαν για τον έλεγχο στα επίπεδα της χοληστερόλης των ανθρώπων. Ήταν πολύ δημοφιλής μέχρι την ανακάλυψη των στατινών. Οι στατίνες έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα της μείωσης του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Σήμερα, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακολουθούν θεραπεία με στατίνες. Ωστόσο, όσοι δεν μπορούν να πάρουν στατίνες, εξακολουθούν να χορηγούνται φενοφιμπράτη.
Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φενοφιμπράτη αποσταθεροποίησε την πρωτεΐνη ακίδα και ανέστειλε τη σύνδεση με τη μεμβρανική πρωτεΐνη ACE2, μέσω της οποίας ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα!
Τι γίνεται όσον αφορά τις Παραλλαγές
Η φενοφιμπράτη ήταν αποτελεσματική κατά των παραλλαγών Άλφα και Βήτα του SARS-CoV-2 και η ομάδα διερευνά τώρα την αποτελεσματικότητά του κατά της παραλλαγής Δέλτα.
«Είμαστε συγκρατημένα ενθουσιασμένοι. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, για τους οποίους το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό. Εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επεκτείνουμε το οπλοστάσιο των φαρμάκων μας για τη θεραπεία του SARS-CoV-2. Το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί, ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις των ακίδων», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Φαρχάτ Κανίμ, διευθύντρια έρευνας στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσα μολυσμένα με ιό κύτταρα απελευθερώθηκαν μετά από την θεραπεία με φενοφιμπράτη. Διαπίστωσαν ότι υπήρξε μείωση της απελευθέρωσης του ιού κατά 60%. Άλλα φάρμακα, όπως οι στατίνες, δεν παρουσίασαν παρόμοια επίδραση.
Η αναπαραγωγή του ιού και η εξάπλωση μεταξύ των κυττάρων είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό. Ένα φάρμακο που μειώνει την απελευθέρωση του ιού, θα πρέπει να μπορεί να αποτρέπει τη σοβαρή νόσο και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, και να μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.
Πρόσκληση για κλινικές δοκιμές
Η φενοφιμπράτη μπορεί να αποδειχθεί υπερπολύτιμη για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ως φάρμακο που μπορεί να ληφθεί δια του στόματος και με πολύ φθηνή τιμή η χορήγηση του ίσως αποδειχθεί καθοριστική. Ο Δρ. Ρίτσαρντσον πρόσθεσε: «Η φενοφιμπράτη είναι ευρέως διαθέσιμη. Εκτιμούμε ότι το κόστος μιας θεραπείας θα ήταν περίπου 11 με 23 ευρώ»
Πρώτα βέβαια, θα πρέπει οι επιστήμονες να αναπαράγουν το πρόσφατο εύρημα και σε κλινικές δοκιμές.
Ο Δρ. Πίτερ Ίνγκλις, ειδικός στον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι «εάν αυτό το εύρημα μεταφραστεί σε ένα χρήσιμο κλινικό αποτέλεσμα, μπορεί να προσθέσει άλλο ένα φάρμακο στο οπλοστάσιό μας».
Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν προσοχή γύρω από τα ευρήματά τους, καθώς όλα τα αποτελέσματα προέρχονται μόνο από εργαστηριακές δοκιμές. Είναι τώρα πρόθυμοι να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν πλήρως τη φενοφιμπράτη.
«Θα ήθελα να δω κλινικές δοκιμές σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου οι οποίοι θα έχουν συμπτώματα, ώστε να ξεκινήσουμε νωρίς τη θεραπεία για να δούμε αν αποτρέπει τη νοσηλεία», καταλήγει η Δρ. Κανίμ.
Διαβάστε Επίσης:
«Διώχνουν» το ανεμβολίαστο προσωπικό από τα νοσοκομεία… για να βάλουν μέσα ιδιωτικές εταιρείες!
Στέφανος Τσιτσιπάς – Εμβόλιο: Θα προτιμούσατε να κάνει… κωλοτούμπα;